Grid star
eveniment

ADOPTAREA MONEDEI EURO: ROMANIA MAI ASTEAPTA – Comisia Europeana anunta ce probleme sunt: "Singurul stat membru care face obiectul unei proceduri de deficit excesiv”

Romania nu indeplineste conditiile pentru adoptarea monedei euro, este concluzia Comisiei Europene, in urma evaluarii facute. Potrivit evaluarii, Croatia este pregatita sa adopte moneda euro la 1 ianuarie 2023, ceea ce va aduce numarul statelor membre din zona euro la douazeci.


Concluzia este prezentata in Raportul de convergenta din 2022, care evalueaza progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia in directia aderarii la zona euro. Acestea sunt cele sapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic sa adopte moneda euro. Potrivit concluziilor raportului:
-Doar Croatia si Suedia indeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preturilor;
-Toate statele membre indeplinesc criteriul privind finantele publice, cu exceptia Romaniei, care este singurul stat membru care face obiectul unei proceduri de deficit excesiv;
-Bulgaria si Croatia sunt cele doua state membre care indeplinesc criteriul cursului de schimb;
-Bulgaria, Republica Ceha, Croatia si Suedia indeplinesc criteriul ratelor dobanzilor pe termen lung.
Potrivit raportului, Croatia indeplineste cele patru criterii nominale de convergenta, iar legislatia sa este pe deplin compatibila cu cerintele tratatului si cu Statutul Sistemului European al Bancilor Centrale/BCE.

Adoptarea de catre Croatia a monedei euro

Avand in vedere evaluarea si luand in considerare factorii suplimentari relevanti pentru integrarea economica si convergenta, inclusiv evolutia balantei de plati si integrarea pietelor produselor, fortei de munca si financiare, Comisia considera ca Croatia indeplineste conditiile pentru adoptarea monedei euro. Consiliul va lua deciziile finale privind adoptarea monedei euro de catre Croatia in prima jumatate a lunii iulie, dupa discutii in cadrul Eurogrupului si al Consiliului European si dupa ce Parlamentul European si BCE si-au dat avizul.

Evaluarea globala a gradului de pregatire

Potrivit CE, in toate statele membre din afara zonei euro examinate, cu exceptia Croatiei, raportul constata, de asemenea, ca legislatia nationala in domeniul monetar nu este pe deplin compatibila cu legislatia UEM si cu Statutul Sistemului European al Bancilor Centrale/BCE. Totodata, Comisia a analizat si factorii suplimentari mentionati in tratat, care ar trebui luati in considerare la evaluarea caracterului durabil al convergentei. Aceasta analiza arata ca statele membre examinate sunt, in general, bine integrate din punct de vedere economic si financiar in UE.
„Cu toate acestea, unele dintre ele se confrunta in continuare cu vulnerabilitati macroeconomice si/sau trebuie sa abordeze probleme legate de mediul lor de afaceri si de cadrul lor institutional, care pot prezenta riscuri pentru sustenabilitatea procesului de convergenta.
Punerea in aplicare eficace a reformelor si a investitiilor prevazute in planurile lor nationale de redresare si rezilienta va aborda principalele provocari macroeconomice. In cazul Ungariei si Poloniei, planurile sunt in prezent evaluate de Comisie pentru a se asigura ca sunt indeplinite toate criteriile de evaluare”, arata CE.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani