ADOPTAREA BITCOIN DECLANSEAZA TURBULENTE IN EL SALVADOR – Un criptosceptic participant la proteste anti-Bitcoin, arestat si perchezitionat de politie

2583

Un expert in calculatoare si criptomonede care a criticat Guvernul salvadorean pentru decizia de a introduce Bitcoin ca mijloc legal de plata a fost arestat si perchezitionat de politia locala. Cel putin doua proteste majore anti-Bitcoin au avut loc in micul stat din America Centrala in utimele zile, in conditiile in care criptomoneda va circula legal in El Salvador, alaturi de dolarul SUA, din 7 septembrie.

Potrivit mai multor interviuri realizate de jurnalistii de la publicatia locala La Prensa Grafica, politia din San Salvador l-a arestat miercuri pe specialistul in informatica Mario Gómez fara mandat, confiscandu-i telefonul si incercand sa intre in posesia unui computer de la mama sa, Elena Gomez, scrie cointelegraph.com.

Politia civila nationala a dat publicitatii o declaratie in care spunea ca detentia lui Gómez era legata de o ancheta pentru frauda financiara. Otto Flores, avocatul lui Gómez, a declarat ca autoritatile l-au eliberat pe Gómez in aceeasi dupa-amiaza.

El Salvador se confrunta cu proteste masive anti-Bitcoin

Participa mult la forumuri (Mario-n.r.), evenimente, pe retelele de socializare si critica guvernul. Daca vedem ca tara merge inapoi, este necesar sa vorbim, deoarece este un drept cetatenesc sa ne exprimam opiniile”, a declarat mama sa pentru presa locala.

Gómez a postat in mod regulat pe retelele sociale opinia sa critica fata de legislatia care va face Bitcoin (BTC) mijloc legal de plata in El Salvador pe 7 septembrie. De asemenea, el a pus la dispozitie autocolante No Al Bitcoin (No To Bitcoin) pentru mii de protestatari anti-Bitcoin, noteaza reuters.com.

Arestarea lui Mario ilustreaza fragilitatea guvernului in ceea ce priveste punerea in aplicare a Legii Bitcoin, dar confirma ceva si mai periculos”, a declarat Héctor Silva, consilier al primariei din San Salvador. „Sunt dispusi sa manipuleze orice institutii sunt necesare pentru a impinge vocile critice din calea lor.”

El Salvador infiinteaza fondul Bitcoin Trust de 150 de milioane de dolari

Guvernul din El Salvador a alocat deja 23,3 milioane de dolari pentru lansarea bancomatelor criptografice si 30 de milioane de dolari pentru a stimula utilizarea portofelului „Chivo” sustinut de stat. Adunarea Legislativa din El Salvador a adoptat o legislatie care creeaza fondul Bitcoin Trust de 150 de milioane de dolari si sprijina dezvoltarea infrastructurii si serviciilor criptografice in intreaga tara. Cele 150 de milioane de dolari vor fi redirectionate din imprumutul de 500 de milioane de dolari al tarii cu Banca Centrala Americana pentru Integrare Economica (CABEI).

Proiectul de lege a fost adoptat marti, 31 august, 64 de oficiali votand pentru si 14 contra. Fondul este conceput pentru a facilita conversia Bitcoin ( BTC ) in dolari americani si pentru a sprijini implementarea infrastructurii tehnologice vitale care sa permita adoptarea pe scara larga a activelor criptografice.

Banca de Dezvoltare din El Salvador (Bandesal) a fost delegata pentru a supraveghea functionarea trustului

Legea Bitcoin din El Salvador a fost intampinata cu unele critici serioase si scepticism din partea organizatiilor internationale si a propriilor cetateni. Astfel, cel putin doua proteste majore au avut loc in ultimele zile, de la adoptarea legii.

2 comentarii la “ADOPTAREA BITCOIN DECLANSEAZA TURBULENTE IN EL SALVADOR – Un criptosceptic participant la proteste anti-Bitcoin, arestat si perchezitionat de politie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole