ADIO FACTURI IN EURO? – Platile la utilitati, numai in lei. Proiectul lui Daniel Zamfir a fost adoptat de Senat (Document)

16870

O lege pentru romani a fost inscrisa pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor din 19 mai 2021, iar daca aceasta va trece, facturile la utilitati vor fi exprimate in lei, moneda nationala a Romaniei, si nu in euro, cum se intampla in prezent. Legea, care a fost deja adoptata de Senat, este extrem de binevenita, avand in vedere ca facturile cresc odata cu cresterea monedei euro.

Astfel, daca legea initiata de senatorul PSD Daniel Zamfir (foto) va fi adoptata si promulgata de presedintele Iohannis, contractele incheiate pentru prestarea de servicii sau pentru furnizarea de utilităţi pot fi exprimate numai in lei, daca atat emitentii, cat si destinatarii sunt rezidenti in Romania.
Potrivit legii adoptate de Senat, sunt utilitati alimentarea cu apa, canalizarea si epurarea apelor uzate, colectarea, canalizarea si evacuarea apelor pluviale, alimentarea cu energie electrica, iluminatul public, alimentarea cu energie termica in sistem centralizat, salubrizarea localitatilor, alimentarea cu gaze naturale, transportul public local de calatori, telefonia fixa sau mobila, Internetul si televiziunea prin cablu sau digitala.

Iata ce prevede legea:

Art. 1. – (1) In contractele de furnizare si prestari de servicii, pretul, respectiv plata acestuia se exprima in lei, daca partile contractante au sediul / resedinta / domiciliul in Romania.

(2) In sensul prezentei legi, sunt utilitati alimentarea cu apa, canalizarea si epurarea apelor uzate, colectarea, canalizarea si evacuarea apelor pluviale, alimentarea cu energie electrica, iluminatul public, alimentarea cu energie termica in sistem centralizat, salubrizarea localitatilor, alimentarea cu gaze naturale, transportul public local de calatori, telefonia fixa sau mobila, Internetul si televiziunea prin cablu sau digitala.

(3) Dispozitiile alin. (1) se aplica si altor categorii de plati, incasari, transferuri, operatiuni in conturi curente si altele asemenea care decurg din contracte de furnizare de bunuri sau din contracte de prestari de servicii intre rezidenti, inclusiv asigurari, service, transporturi de marfuri sau de pasageri, coletarie, mesagerie sau posta, activitati de intretinere corporala si activitati ale cluburilor de fitness, de sport sau de sanatate, invatamant particular, indiferent daca sunt consemnate sau nu prin facturi.

Art. 2. – Contractele pe perioada nedeterminata sau pe o perioada de minim 3 ani vor fi modificate prin act aditional, in maxim 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, pentru a elimina orice clauza de indexare a pretului sau de raportare a volumului de plata in lei la o moneda de referinta.

Art. 3. – (1) Orice prelungire a duratei unui contract presupune adaptarea acestuia la dispozitiile art. 1 si art. 3.

(2) Pentru contractele aflate in derulare, incheiate pentru o perioada mai mica de 3 ani, cursul de referinta a leului fata de moneda straina de referinta nu poate fi mai mare decat cursul BNR din data platii efective.

16 comentarii la “ADIO FACTURI IN EURO? – Platile la utilitati, numai in lei. Proiectul lui Daniel Zamfir a fost adoptat de Senat (Document)

 1. o sa ramana la stadiul de buna intentie , se gaseste leac , macar la indexare periodica prin anexe la contract . Mai mult , s-ar putea sa fie mai rau , valoarea initiala sa fie , din considerente de precautie mai mare

 2. Așa ar fi normal, întrucât noi primim remunerația salariala în lei. Totodată înghețarea prețurilor fără de majorare pana nu cresc salariile mai întâi. Este de salutat această inițiativă!

  1. Știam că Daniel Zamfir are capul pe umeri,fiind un om cinstit care se bate pentru binele țării. Va felicit pentru aceasta inițiativa și totodată felicit pe acei parlamentari care au votat pentru mai binele țării.

  2. Trecerea la moneda euro este similara cu intrarea in spatiu Shengen. Cei cu venituri mari isi vor da seama ca nu se situeaza asa bine precum si-au imaginat. In acest interval scurt vor fi schimbari urate in viata romanilor.
   Cei cu venituri mici si medii vor fi
   in regim de exterminare. Dar cine
   sa se gandeasca la ei.

 3. Este un proiect de lege pentru Români dar nu văd ca USERESECURISTI și UDMREUL să voteze pro.Oricum Dle.Zamfir ați demonstrat cu foarte multe ocazii că sunteți un patriot și un Român adevărat fără dorințe ascunse.FELICITARI!!!!

 4. Este evident k acest om demonstrează k iubește romanii și încearcă pe toate căile legale sa i ajute prin tot ceea ce propune! Păcat k la conducerea tarii sint doar vinduti și slugi ai stapinilor lor și vor tot ce i mai rău pt romani pe care i urăsc și umilesc! Ii urezin final mult succes în demersurile sale și multa sănătate!

 5. Una dintre cele mai grozave inițiative legislative din România! Domnule senator Zamfir, felicitări pentru inițiativă. Sper ca președintele Iohannis să promulge această inițiativă legislativă! Se putea face acest lucru lucru de mult timp.. Dacă era cineva preocupat în a-și face datoria față de cei care l-au votat, trimis în Parlament.
  Vă doresc să aveți reușită, este un câștig pentru toți românii.

 6. Una dintre cele mai grozave inițiative legislative din România! Domnule senator Zamfir, felicitări pentru inițiativă. Sper ca președintele Iohannis să promulge această inițiativă legislativă! Se putea face acest lucru de mult timp.. Dacă era cineva preocupat în a-și face datoria față de cei care l-au votat, trimis în Parlament.
  Vă doresc să aveți reușită, este un câștig pentru toți românii.

 7. Daniel Zamfir e unul din foarte puținii politicieni patrioți! Ceilalți sunt în majoritate zdrobitoare patri-hoți!!!
  Iar soția sa, Oana Zamfir e numărul 1 de la Antena3 între Doamne!

 8. Și ce credeți că va opri operatorii să facă contracte cu valoare exprimată în euro, iar pe factură să facă conversie în lei ?
  Va fi la fel ca și acum doar că pe factură va apărea o valoare în Lei. Atât timp cât operatorii nu sunt obligați să facă contractele strict în Lei, legea nu face nimic decât să ofere cetățeanul un efect placebo.

 9. Corect. Eu am euro in cont si trebuie sa platesc in lei , sa fac schimburi. DE CE NU SPUNETI ADEVARUL ?!!! Ponta a fost cea mai mare sluga straina. ne-a obligat si asa a ramas sa facem toate schimburile valutare porin banci 100 mld de euro X 2% cat este diferenta de la cumparare-vanzare , rezulta 2 miliarde de euro furati de banci de la noi toti in fiecare an . ECHIVALENTUL A %) tone de AUR , Jumatate dintezaurul dupa care plangeti . Bancile sunt cel mai mare dusman al Romanilor din casa noastra Romania

 10. E o realizare, dar adevarata indreptare a erorilor statului de stramb o va face Daniel cand va initia Legea pentru nationalizarea serviciilor publice de prima necesitate, apa, gaz, curent, o problema de siguranta nationala, model maghiar. Asteptam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole