Grid star
criptomonede

ADIO, DAR RAMAN CU TINE – BNR ramane sceptica in privinta criptomonedelor, dar nu interzice institutiilor de credit sa ofere servicii de cont platformelor cripto

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revenit joi, 15 aprilie 2021, cu un comunicat referitor la pozitia sa fata de monedele virtuale (cripto-active), reiterand pozitia exprimata in 2018. Astfel, BNR considera ca „acestea continua sa reprezinte active speculative, foarte volatile si extrem de riscante, ce au un potential ridicat de a genera pierderi financiare la nivelul investitorilor”. Banca centrala precizeaza totodata că reglementarile administrate de BNR nu contin prevederi care sa interzica institutiilor de credit sa ofere servicii de cont furnizorilor de servicii de schimb intre monede virtuale si monede fiduciare si furnizorilor de portofele digitale.

BNR constata mentinerea tendintei de crestere a interesului publicului fata de monedele virtuale (denumite si cripto-active) si atrage atentia ca, in opinia sa, acestea continua sa reprezinte active speculative, foarte volatile si extrem de riscante, ce au un potential ridicat de a genera pierderi financiare la nivelul investitorilor, se arata in comunicatul publicat joi, 15 aprilie pe pagina web a institutiei. Banca centrala isi mentile astfel pozitia exprimata in comunicatele emise in data de 11 martie 2015 si in data de 6 februarie 2018.

Investitiile romanilor in Bitcoin si alte criptomonede a depasit valoarea de un miliard de euro

Comunicatul BNR vine in contextul unei cresteri accelerate a intregii piete cripto, dar si a interesului crescut al romanilor fata de tranzactionarea de criptomoneda. In acest moment, investitiile romanilor in Bitcoin si alte criptomonede a depasit valoarea de un miliard de euro, dupa cum a estimat George Rotariu, CEO al Bitcoin Romania in ianuarie 2021. In prezent, nu exista date oficiale cu privire la valoarea investitiilor pe care romanii le-au facut in criptomonede.

Sunt convins ca romanii au peste 1 miliard de euro in Bitcoin. Oamenii s-au informat, au stiut, au cunostinte tehnice deosebite, avem oameni care sunt capabili sa inteleaga astfel de tehnologii si potentialul lor din viitor“, a declarat acum trei luni George Rotariu.

Pe fondul cresterii volumului tranzactiilor in criptomoneda, BNR a reiterar avertismentele sale anterioare.

Desi, potrivit opiniilor Autoritatii Bancare Europene, riscul de utilizare ilicita a monedelor virtuale se mentine ridicat, au fost create premise pentru administrarea acestuia. Astfel, furnizorii de servicii de schimb intre monede virtuale si monede fiduciare si furnizorii de portofele digitale sunt obligati, incepand cu 15 iulie 2020, sa se conformeze prevederilor Legii nr.129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv in ceea ce priveste cerinta de a fi autorizati sau inregistrati de Ministerul Finantelor, prin Comisia de autorizare a activitatii de schimb valutar.

Totodata, la nivel european, a fost demarat procesul de reglementare a monedelor virtuale si a furnizorilor de servicii in legatura cu acestea, iar in prezent au loc negocieri intre statele membre pe baza propunerii de Regulament elaborate de Comisia Europeana privind piata cripto-activelor”, precizeaza BNR in comunicatul transmis joi, 15 aprilie.

In acelasi timp, BNR precizeaza ca nu interzice institutiilor de credit sa ofere servicii de cont furnizorilor de servicii de schimb intre monede virtuale si monede fiduciare si furnizorilor de portofele digitale.

Institutiile de credit au obligatia de a se conforma prevederilor Legii nr.129/2019, respectiv de a aplica masurile de cunoastere a clientelei si de administrare a riscurilor in domeniul spalarii banilor si finantarii terorismului si tinand cont de riscurile la care se expun ca urmare a prestarii de servicii de cont de plati pentru aceste entitati, prin adaptarea politicilor interne de risc si a capacitatii de administrare a riscurilor pe baze obiective si proportionale”, precizeaza BNR in comunicat.

Reprezentantii bancii centrale mai spun ca volatilitatea semnificativa a pretului unor monede virtuale tranzactionate nu reprezinta in acest moment o amenintare la adresa stabilitatii financiare din Romania.

Lumea Banilor reaminteste ca platformele de tranzactionare de criptomonede nu pot opera conturi in bancile din Romania dupa ce, in 2018, BNR a catalogat monedele virtuale drept „active speculative, extrem de volatile si riscante“. Astfel, bancile locale au inchis incepand cu acea data conturile companiilor si persoanelor fizice care investesc in criptomonede. In acest moment, pentru a cumpara un Bitcoin, romanii care tranzationeaza criptomoneda prin intermediul platformei Bitcoin Romania sunt nevoiti sa transfere valoarea in euro de la bancile din Romania in contul in euro al societatii dintr-o banca din UE, care pune in portofelul sau suma cu care si-a alimentat contul, iar de acolo poate tranzactiona, poate cumpara Bitcoin sau alte monede, explica George Rotariu. Veniturile din criptomonede se declara la ANAF la finalul anului, mai precizeaza CEO-ul Bitcoin Romania.

Cum se impoziteaza veniturile din tranzactiile cu criptomoneda in Romania

Conform unor estimari recente, realizate de o platforma de tranzactionare, numarul utilizatorilor de criptomonede a crescut cu peste 10 milioane, la nivel global, in perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021, se arata intr-un material realizat de Raluca Bontas, Partener, si Catalin Barbu, Consultant Senior Deloitte Romania. Specialistii explica modul de declarare a veniturilor din criptomonede, modul de calcul al sumei supuse taxarii si momentul in care venitul devine impozabil.

In Romania, tranzactiile cu monede virtuale au fost pentru prima data reglementate in 2019, prin intermediul Legii 30/2019, care a introdus in Codul Fiscal prevederi referitoare la impozitarea veniturilor obtinute astfel. Conform acestor reglementari, veniturile din transferul de moneda virtuala se incadreaza in categoria veniturilor din alte surse si sunt supuse regimului fiscal specific pentru aceasta categorie, cu anumite particularitati.

Una dintre particularitati este aceea ca determinarea impozitului pe venit si a contributiilor sociale aplicabile este in sarcina celor care realizeaza veniturile, nu in sarcina platitorilor de venit (cum este in cazul altor venituri din aceeasi categorie). Chiar si pentru schimburile efectuate prin intermediul platformelor de tranzactionare, obligatia de raportare ramane in sarcina utilizatorilor”, se arata in analiza Deloitte Romania.

Cei care obtin venituri din acest tip de tranzactii sunt obligate sa le declare prin depunerea declaratiei unice si sa plateasca taxele datorate. In 2021, declaratia trebuie depusa pana la data de 25 mai, pentru veniturile obtinute in 2020 din tranzactiile cu criptomonede si pentru cele estimate a fi realizate in 2021.

Cota de 10% se aplica asupra castigului obtinut din transferul de moneda virtuala

Aflandu-se in categoria veniturilor din alte surse, castigurile obtinute din transferul de moneda virtuala sunt supuse impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), dar nu si contributiei de asigurari sociale (CAS).

In ceea ce priveste impozitul pe venit, cota de 10% se aplica asupra castigului obtinut din transferul de moneda virtuala, si nu asupra venitului brut, spun specialistii Deloitte Romania. Astfel, pentru a stabili baza de impunere, din pretul de vanzare a monedelor virtuale se poate deduce pretul de achizitie a acestora. In plus, pot fi deduse si costurile directe aferente tranzactiilor (comisioanele platformelor de tranzactionare sau cele de validare a tranzactiilor in retea).

Formatul actual al declaratiei unice prevede ca, pentru veniturile de acest tip obtinute din Romania, sa fie introdus direct castigul realizat (deducerile posibile fiind operate inainte de introducerea datelor in declaratie). Sunt exceptate de la obligatia de declarare, respectiv de plata a impozitului, castigurile mai mici de 200 de lei/tranzactie, insa doar in situatia in care totalul castigurilor dintr-un an fiscal nu depaseste nivelul de 600 de lei.

Referitor la CASS, pentru anul 2020 contributia este datorata numai daca totalul veniturilor realizate (fie doar din tranzactii cu monede virtuale, fie cumulat cu cele din alte surse extra-salariale) este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara (pentru 2020, plafonul este de 26.760 de lei).

In concluzie, specialistii Deloitte Romania spun ca, tinand cont de schimbarile frecvente din acest domeniu, actualul cadru fiscal pentru operatiunile cu criptomonede necesita, la randul sau, o reinterpretare continua pentru a fi adaptat la evolutiile din piata. Avand in vedere ca obligatiile fiscale legate de venituri realizate din criptomonede sunt plasate in sarcina beneficiarilor, acestia au obligatia de a se asigura ca efectueaza o determinare corecta asupra aspectelor mentionate mai sus.

Exista deja cazuri de controale fiscale derulate in trecut, care vizau tranzactiile cu criptomonede, unele dintre ele ajungand chiar in fata instantelor de judecata pentru a confirma sau infirma obligatiile fiscale stabilite de autoritati. Si, avand in vedere expansiunea acestei zone financiare, este de asteptat ca astfel de controale sa apara cu o frecventa mai ridicata in perioada urmatoare.

https://bnr.ro/page.aspx?prid=19236#footnote4

https://www.bnr.ro/page.aspx?prid=14338

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani