Grid star
business capital

Activele fondurilor de pensii private au depasit pragul de 30 de miliarde de euro. ASF anunta peste 9 milioane de contributori

Activele fondurilor de pensii private au depasit pragul de 30 de miliarde de euro, cu o pondere de peste 9% in PIB, iar numarul participantilor a trecut de 9 milioane de persoane. Activele sunt instrumente financiare, precum si numerar, rezultate ca urmare a investirii activelor personale ale participantilor.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) condusa de Alexandru Petrescu (foto) precizeaza ca valoarea activelor totale ale fondurilor de pensii din Romania – pensiile administrate privat si pensiile facultative - a ajuns la 153,96 miliarde de lei (aproape 31 de miliarde de euro) la finalul lunii august 2024. Cresterea este de 29,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent si cu 17% comparativ cu finalul anului 2023, atingand astfel un nou maxim istoric.
In ceea ce priveste ponderea activelor fondurilor de pensii private in Produsul Intern Brut (PIB), aceasta a crescut pana la 9,2%.
Cresterea activelor totale ale fondurilor de pensii private dincolo de borna de 30 de miliarde de euro a fost determinata, pe de-o parte, de optimizarea activitatii investitionale si, pe de alta parte, de majorarea cotei de contributie de la 3,75% la 4,75% din venitul brut pentru Pilonul II (pensiile administrate privat), aplicabila de la inceputul acestui an. De asemenea, performanta actiunilor listate la Bursa de Valori Bucuresti, cu un randament de aproape 37% in ultimul an, a constituit un factor-cheie in evolutia sistemului de pensii private.
Conform Raportului
Pension Markets in Focus 2023, realizat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), fondurile de pensii private din Romania au inregistrat o crestere semnificativa a valorii activelor, tara noastra ocupand locul 7 in randul celor 71 de state analizate.

Peste 9 milioane de contribuitori

ASF dezvaluie ca o noua borna a fost depasita si in ceea ce priveste numarul de participanti la sistemul de pensii private, respectiv 9,01 milioane de persoane la finalul lunii august 2024. Evolutia a fost determinata de cresterea semnificativa de 145.730 de participanti la Pilonul II si de 102.610 de participanti la Pilonul III (pensiile facultative). 
Fondurile de pensii private au investit preponderent in titluri de stat romanesti (66,13%), actiuni (24,63%) si obligatiuni corporative (4,04%). Peste 94% din totalul activelor sunt investite in instrumente emise in Romania, contribuind la finantarea proiectelor de dezvoltare nationala. Astfel, fondurile de pensii private au devenit principalii investitori institutionali din Romania, sustinand pe termen lung necesarul de finantare a statului si contribuind la dezvoltarea sustenabila a pietei de capital.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani