ACCESUL LA MUNCA AL NEVACCINATILOR – Senatul a respins restrictiile, dupa ce sindicatele au protestat: „O eventuala desfacere a contractului de munca este abuziva si neconstitutionala”. Decizia finala o iau deputatii

774

sursa foto: facebook cartel alfa

Conditionarea dreptului la munca de prezentarea certificatului verde a fost respinsa miercuri, 27 octombrie 2021, de catre Senat (click aici pentru a citi).


Cu putin timp inainte de vot, Confederatia Nationala Sindicala Cartel ALFA a protestat fata de forma proiectului de lege privind certificatul verde, asa cum a fost adoptata de comisiile de specialitate ale senatului. Sindicalistii acuza ca prevederile acestui proiect de lege instituie discriminari intre categorii de cetateni si incalca dreptul la munca. Insa, chiar daca Senatul a respins legea, votul final va fi dat in Camera Deputatilor, for decizional.

Iata anuntul Cartel Alfa:

„Am facut apel inca de la inceputul pandemiei pentru transparenta, masuri unitare, fundamentate pe studii adecvate si adoptate in urma consultarilor cu partenerii sociali. Aroganta decidentilor si ignorarea acestor elemente a condus la situatia actuala, cand ne aflam intr-o criza generalizata: sanitara, sociala, economica si politica.

Tratamentul discriminatoriu, deciziile aleatorii si inconsecvente, exceptiile si sfidarea regulilor chiar de catre cei care ar fi trebuit sa fie un exemplu pentru cetateni au subminat increderea populatiei. Reamintim cateva dintre ele: congresul PNL cu 5.000 de participanti,  concertele private cu zeci de mii de participanti – adevarate focare – , ascunderea numarului de morti sau infectari, in functie de evenimentele politice, decizia brusca privind vacanta scolara, de la care in mod aiuritor sunt exceptate scolile private, inchiderea spitalelor publice pentru alte afectiuni decat covid, timp in care spitalele private fac profituri si nu sunt implicate prin preluarea unor pacienti covid.

O lege care introduce restrictii trebuie sa se aplice tuturor, nu doar unora dintre cetateni. Exceptarea unor domenii intregi, precum justitia (judecatori si procurori), a parlamentului (functionari si parlamentari) este inacceptabila. Daca se adopta o restrictie, atunci aceasta trebuie aplicata tuturor unitatilor, bugetare sau private.

Daca se iau ca model alta tari, atunci trebuie sa fim atenti la toate specificitatile. Ideea suspendarii contractului de munca in absenta certificatului verde se aplica doar in Franta si Italia (masura de altfel puternic contestata), insa la sfarsitul perioadei de suspendare in niciuna dintre tari nu inceteaza contractul de munca (LUCRATORUL NU ESTE CONCEDIAT).  Asadar, o eventuala desfacere a contractului de munca este abuziva si neconstitutionala. In plus, testarea lucratorilor trebuie sa se realizeze pe cheltuiala angajatorului, conform normelor de sanatate si securitate in munca.

Intrebarea pe care dumneavoastra, cei care propuneti si adoptati astfel de masuri, ar trebui sa v-o puneti este de ce in sistemul economic nicio intreprindere nu a fost focar de infectie? Ce anume a functionat bine si trebuie continuat? Una dintre masurile esentiale este testarea si izolarea imediata a lucratorului, prin concediu medical pentru perioada de carantinare. Faptul ca DSP este supraincarcat si face ancheta uneori dupa mai mult de 3-4 zile, faptul ca medicii (fara rezultatul DSP) nu pot dispune izolarea (si implicit concediul medical), faptul ca medicii nu mai pot prescrie concedii medicale pentru izolare pentru bolnavii de covid care sunt si vaccinati (stim ca si acestia pot face si transmite boala, chiar daca se presupune ca intr-o masura mai mica) sunt anomalii care ingreuneaza combaterea pandemiei.

Disfuntionalitatile trebuie corectate. Doar impunerea de restrictii si de masuri coercitive, de la care apoi se fac tot felul de exceptii si derogari, nu fac decat sa amplifice neincrederea cetatenilor in autoritati si sa determine comportamente de revolta si nerespectare, care in final au efectul contrar celui urmarit.

Ne exprimam speranta ca veti tine cont de aceste considerente si veti corecta prevederile proiectului de lege, punand in prim plan binele tutror cetatenilor, alaturi de obiectivul controlului pandemiei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole