A UITAT PAROLA DE ACCES LA 7000 de BITCOINS – Un programator mai are 2 incercari pentru deblocarea celor 240 milioane dolari
Stefan Thomas, un programator care locuieste in San Francisco, mai are doar doua incercari pentru a gasi parola la portofelul digital care contine 7000 de Bitcoini. Mai precis, echivalentul a aproximativ 240 de milioane de dolari, scriu jurnalistii de la New York Times. Parola ii va permite sa deblocheze un mic hard disk, cunoscut sub numele de IronKey, care contine cheile private ale uriasei averi. Pana acum a irosit 8 incercari din cele 10 permise de IronKey, dupa care hard disk-ul urmeaza sa cripteze continutul pentru totdeauna. Thomas nu este singurul in aceasta situatie. Aproximativ 20% din cele 18,5 milioane de monede Bitcoin existente - in valoare de aproximativ 140 de miliarde de dolari - se estimeaza a fi pierdute sau blocate in portofele digitale blocate, scrie si businessinsider.com.
Natura descentralizata a Bitcoin a fost unul dintre cele mai mari aventaje ale sale, dar metodele de stocare imperfecte au facut ca milioane de Bitcoin sa fie „blocati” in sistem si inaccesibili. Deocamdata, acele monede sunt prinse efectiv in spatele criptarii incredibil de complexe si a parolelor uitate. Se cauta solutii pentru a le recupera, iar acestea pot veni din reformele asteptate in domeniul criptomonedelor, a declarat Jimmy Nguyen, presedintele Asociatiei Bitcoin, pentru Business Insider
Se estimeaza ca aproximativ 20% din cele 18,5 milioane de monede Bitcoin existente sunt blocate in portofele inaccesibile, a raportat marti si The New York Times, citand date de la Chainalysis. Aceasta suma valoreaza in prezent aproximativ 140 de miliarde de dolari, dar acele monede vor ramane prinse la nesfarsit, fara ca inaccesibilitatea sa schimbe pretul criptomonedei.
Stefan Thomas este programator in San Francisco si, acum un deceniu, a primit 7.002 bitcoins ca recompensa pentru un video in care explica cum functioneaza aceasta criptomoneda. Problema este ca Thomas a pierdut acum cativa ani ziarul in care a scris parola pentru IronKey, care ofera utilizatorilor 10 presupuneri inainte ca device-ul sa se bocheze si sa cripteze continutul pentru totdeauna. De atunci a incercat opt dintre cele mai utilizate formulari de parole - fara rezultat.
„As sta doar in pat si m-as gandi la asta”, a declarat programatorul pentru New York Times. „Apoi m-as duce la computer cu o noua strategie si, daca nu ar functiona, as fi din nou disperat.”
In ceea ce priveste parola pierduta, Thomas spune ca a pus IronKey intr-o instalatie sigura - nu va spune unde - in cazul in care criptografii vin cu noi modalitati de a sparge parole complexe. Acest lucru il ajuta sa incerce sa nu se mai gandeasca la asta, a spus el.
Mii de cereri de recuperare a parolelor pierdute ale portofelelor electronice cu Bitcoin
Wallet Recovery Services, o companie care ajuta la gasirea cheilor digitale pierdute, a declarat ca a primit in decembrie 2020 nu mai putin de 70 de cereri pe zi de la persoane care doreau ajutor pentru a-si recupera parolele conturilor de Bitcoin
Exista aceasta fraza pe care o foloseste comunitatea criptomoneda:„ nu au cheile tale, nu ai monedele tale ”, a declarat si Jimmy Nguyen, presedintele Asociatiei Bitcoin, pentru Business Insider.
Deocamdata, zicala este adevarata. Unele schimburi, cum ar fi Coinbase, au unele masuri de recuperare de urgenta care pot ajuta utilizatorii sa recastige accesul la chei sau parole uitate. Dar schimburile sunt mai putin sigure decat portofelele si unele au fost chiar piratate, a spus Nguyen.
Sute de ore de nesomn pentru a recupera uriasele averi pierdute in sistemul criptat al Bitcoin
Proprietarii de Bitcoin care si-au pierdut accesul la portofelele electronice vorbesc despre zile si nopti nesfarsite de frustrare, deoarece au incercat sa obtina acces la averile lor. Multi au detinut monedele de la inceputurile Bitcoin in urma cu un deceniu, cand nimeni nu avea incredere ca token-urile ar valora ceva.
„De-a lungul anilor as spune ca am petrecut sute de ore incercand sa ma intorc in aceste portofele”, a spus pentru New York Times Brad Yasar, un antreprenor din Los Angeles care are cateva computere care contin mii de Bitcoin pe care le-a creat sau minat, in timpul primelor zile ale tehnologiei.
In timp ce acele monede Bitcoin valoreaza acum sute de milioane de dolari, el si-a pierdut parolele cu multi ani in urma si a pus hard disk-urile care le contin in pungi sigilate sub vid, in afara vederii.
Dilema este un memento puternic al bazelor tehnologice neobisnuite ale Bitcoin, care il diferentiaza de banii normali si ii confera unele dintre cele mai laudate - si cele mai riscante - calitati. Cu conturile bancare traditionale si portofelele online, bancile precum Wells Fargo si alte companii financiare precum PayPal pot oferi oamenilor parolele conturilor lor sau pot reseta parolele pierdute.
Bitcoin nu are niciun sediu central care sa furnizeze sau sa stocheze parole
Dar Bitcoin nu are nicio companie-mama care sa furnizeze sau sa stocheze parole. Creatorul monedei virtuale, cunoscut sub numele de Satoshi Nakamoto, a spus ca ideea centrala a Bitcoin a fost aceea de a permite oricui din lume sa deschida un cont bancar digital si sa detina banii intr-un mod pe care niciun guvern nu ar putea sa-l impiedice sau sa-l reglementeze.
Acest lucru este posibil prin structura Bitcoin, care este guvernata de o retea de computere pe care ruleaza acel software care contine toate regulile criptomonedei. Software-ul include un algoritm complex care face posibila crearea unei adrese si a unei chei private asociate, care este cunoscuta doar de persoana care a creat portofelul.
Software-ul permite, de asemenea, retelei Bitcoin sa confirme acuratetea parolei pentru a permite tranzactiile, fara a vedea sau a cunoaste parola in sine. Pe scurt, sistemul face posibila oricui sa creeze un portofel Bitcoin fara a fi nevoie sa se inregistreze la o institutie financiara sau sa treaca prin orice fel de verificare a identitatii.
Acest lucru a facut Bitcoin popular pentru criminali, care pot folosi banii fara a-si dezvalui identitatea. De asemenea, a atras oameni din tari precum China si Venezuela, unde guvernele autoritare sunt cunoscute pentru raidarea sau inchiderea conturilor bancare traditionale.
Dar structura acestui sistem nu s-a asigurat si pentru caracteristica umana de a uita sau pierde parolele.
„Chiar si investitorii sofisticati au fost complet incapabili sa faca orice fel de gestionare a cheilor private”, a spus Diogo Monica, cofondator al unui start-up numit Anchorage, care ajuta companiile sa se ocupe de securitatea criptomonedelor.
Diogo Monica a fondat compania in 2017, dupa ce a ajutat un fond speculativ sa recastige accesul la unul dintre portofelele sale Bitcoin.
Stefan Thomas, programatorul, a spus ca a fost atras de Bitcoin partial pentru ca se afla in afara controlului unei tari sau companii. In 2011, cand locuia in Elvetia, i s-a acordat 7.002 Bitcoin de catre un fanatic Bitcoin ca recompensa pentru realizarea unui videoclip animat „Ce este Bitcoin?”.
In acel an, a pierdut cheile digitale ale portofelului care detinea Bitcoin. De atunci, intrucat valoarea Bitcoin a crescut si a scazut si el nu a putut pune mana pe bani, Thomas a devenit din ce in ce mai frustrat.
Multe dintre cele mai mari schimburi Bitcoin de-a lungul anilor - inclusiv schimbul binecunoscut Mt. Gox - fie au pierdut cheile private ale portofelelor electronice fie acestea au fost furate.
A pierdut 800 de Bitcoins cand un coleg a reformatat laptopul
Gabriel Abed, 34 de ani, un antreprenor din Barbados, a pierdut in jur de 800 de Bitcoins - acum in valoare de aproximativ 25 de milioane de dolari - cand un coleg a reformatat un laptop care continea cheile private ale unui portofel Bitcoin din 2011.
Abed a spus ca acest lucru nu-i estompeaza entuziasmul. Inainte de Bitcoin, a spus el, el si colegii sai din insula nu aveau acces la produse financiare digitale accesibile, cum ar fi cardurile de credit si conturile bancare care sunt usor accesibile americanilor. In Barbados, chiar si obtinerea unui cont PayPal a fost aproape imposibila, a spus el. Natura deschisa a Bitcoin, a spus el, i-a oferit pentru prima data acces deplin la lumea financiara digitala.