A TREIA AMENDA IN 2021 – Sanctiune uriasa de la ASF pentru Euroins. Cum se apara compania
Lovitura in asigurari: Euroins – liderul pietei dupa prabusirea City Insurance – a primit o lovitura din partea Autoritatii de Supraveghere Financiara. Miercuri, 22 decembrie 2021, ASF i-a aplicat o sanctiune uriasa – cea mai mare dintre toate cele trei dispuse fata de aceeasi companie de la inceputul anului.
Este vorba despre o amenda totala de 5.860.425 de lei, cu mult mai mare decat cele primite in ianuarie 2021 (450.000 de lei) pentru plata cu intarziere a despagubirilor aferente dosarelor de dauna RCA, precum si din cauza ca nu ar fi formulat in scris notificari cu privire la motivele pentru care nu a aprobat in totalitate/partial pretentiile de despagubire in termenul prevazut de lege si nu a comunicat valoarea maxima de despagubire in termenul prevazut de legislatia in vigoare) si februarie 2021 (500.000 de lei) pentru ca nu ar fi transmis ofertele de despagubire, nu ar fi adus motive pentru care nu a aprobat anumite pretentii de despagubire si pentru plata cu intarziere a unor dosare de dauna). Anterior, in octombrie 2020, amenda primita de la ASF s-a cifrat la 2,1 milioane de lei, reglementatorul pietei acuzand o serie de nereguli cu privire la tarifele RCA si inregistrarea unor operatiuni de recunoastere a comisioanelor din reasigurare.
De data aceasta, amenda tine de nivelul fondurilor proprii eligibile care acopera necesarul de capital de solvabilitate (SCR) sau pentru modificarea profilului de risc astfel incat in termen de 6 luni SCR sa fie din nou respectata, arata Autoritatea de Supraveghere Financiara in comunicat.
Iata anuntul ASF:
„Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.) a efectuat la Societatea Euroins Romania Asigurare – Reasigurare S.A., in perioada mai-octombrie 2021, o actiune de control periodic la sediul asiguratorului (on-site). Ca urmare a aspectelor constatate in actiunea de control si potrivit prevederilor legale, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis impunerea de sanctiuni contraventionale societatii, constand in amenzi, precum si masuri cu scopul remedierii deficientelor constatate, dupa cum urmeaza:
1. In conformitate cu prevederile art.163 alin.(2) lit. b) si alin.(51) din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea si supravegherea activitatii de asigurare si reasigurare, sanctionarea societatii Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A. cu amenda in suma de 3.546.000 lei.
2. In conformitate cu prevederile art. 215 alin. (1) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 113/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, sanctionarea societatii Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A. cu amenda in cuantum de 2.314.425 lei (reprezentand 0,1751% din cifra de afaceri).
3. In baza prevederilor art. 8 alin. (3), art.34 alin.(2), alin.(3) si alin.(5) coroborate cu prevederile art. 99 alin.(2) din Legea nr. 237/2015, in termen de doua luni de la data primirii deciziei, societatea Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A. va transmite la A.S.F. spre aprobare un plan de redresare, cu masuri pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care acopera necesarul de capital de solvabilitate (SCR) sau pentru modificarea profilului de risc astfel incat in termen de 6 luni SCR sa fie din nou respectata”.
Reactia Euroins (conform Economedia.ro):
„ASF a identificat aspecte in situatia financiara a companiei, care fac referire la situatii contabile din trecut si care nu afecteaza astazi compania. Actionarii Euroins Romania au facut eforturi pentru a remedia toate provocarile financiare inca de sfarsitul anului 2020. Drept urmare, in ultimele 12 luni, compania a beneficiat de o serie de majorari de capital in valoare totala de peste 300 de milioane de lei, infuzii de capital care au dus la remedierea tuturor provocarilor financiare, inclusiv cele existente in trecut si identificate de ASF.
In plus, din Martie 2021, compania are un nou CEO si o noua strategie de redresare financiara, dezvoltare, reducere a expunerii in sectorul RCA si de diversificare a portofoliului. Aceasta strategie fost prezentata si este monitorizata de catre ASF in conformitate cu legislatia.
O confirmare a faptului ca astazi Euroins Romania are o pozitie financiara mai buna decat oricand este implicarea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare in actionariatul companiei-mama, un mesaj fara precedent de incredere in Euroins Romania si o confirmare publica a faptului ca au fost facuti pasi importanti in ultimele luni pentru o crestere sanatoasa si durabila.
Doar in acest an, Euroins a platit peste 1,3 miliarde de lei (260 milioane euro) pentru peste 143.000 de dosare de dauna”.