A INCEPUT PROGRAMUL RABLA 2022 – Cat este prima de casare si ce ecobonusuri se ofera. Modificarile facute

1513

sursa foto: playtech.ro

Persoanele juridice pot aplica, incepand de vineri, 4 februarie 2022, in programele „Rabla Clasic” si „Rabla Plus” doar pentru crearea conturilor de utilizatori, in timp ce persoanele fizice pot aplica de marti, 8 februarie.


Potrivit Administratiei Fondului de Mediu, conturile create si utilizate pentru inscrierea in cadrul Programelor Eficienta energetica in cladirile publice, Iluminat Public si Statii de reincarcare pentru vehicule electrice in localitati, raman valabile si pot fi utilizate pentru accesarea aplicatiei informatice in vederea participarii in cadrul Programelor Rabla Clasic si Rabla Plus.
Persoanele fizice se pot adresa de marti producatorilor validati, in vederea indeplinirii formalitatilor de inscriere in cadrul Programelor Rabla Clasic si Rabla Plus, iar din aceeasi data, persoanele juridice pot incarca in aplicatia informatica documentele necesare participarii in cadrul celor doua programe. Calendarul de desfasurare a sesiunilor de inscriere in cadrul celor doua programe si sumele alocate solicitantilor sunt disponibile pe site-ul AFM. Listele cu producatorii/dealerii auto care au semnat contracte de participare cu AFM sunt publicate pe site-ul institutiei, www.afm.ro, la sectiunile programelor.

Modificarile

In editia de anul acesta, programele vin cu o serie de modificari. In ceea ce priveste Programul Rabla Clasic, prima de casare este de 6.000 lei, respectiv 9.000 lei in cazul predarii a 2 autovehicule uzate, la care se pot adauga urmatoarele ecobonusuri, astfel:

-ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptand motocicletele, al carui sistem de propulsie genereaza maximum 120 g CO2/km in sistem WLTP;
-ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptand motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;
-ecobonus in valoare de 3.000 lei la achizitionarea unui autovehicul nou, exceptand motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;
-ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecarui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara.

O alta modificare se refera la vechimea autovehiculului uzat eligibil in cadrul programului, care trebuie sa fie de cel putin 6 ani de la data primei inmatriculari in Romania. De asemenea, a fost eliminat termenul de 60 zile de casare/radiere a autovehiculului uzat, solicitantii avand posibilitatea de a-l casa/radia pana la emiterea facturii autovehiculului nou. Pentru achizitionarea de motociclete noi in schimbul predarii spre casare a unui autovehicul uzat, se acorda o prima de casare de 6.000 lei, la care se pot adauga:
-ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicleta al carui sistem de propulsie genereaza maximum 90 g CO2/km in sistem WMTC;
-ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara. Valabilitatea notei de inscriere in cadrul Programului Rabla Clasic a fost extinsa la 300 de zile de la data emiterii, timp in care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achizitie a autovehiculului nou.

Obligativitatea casarii

In cadrul Programului Rabla Plus s-a introdus obligativitatea casarii unui autovehicul uzat pentru achizitionarea unui autovehicul nou. Totodata, pentru fiecare autovehicul nou, exista posibilitatea casarii a maximum 2 autovehicule uzate. Cuantumul finantarii este de:
-51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pila de combustie cu hidrogen si 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptand motocicleta, care genereaza maximum 80 g CO2/km in sistem WLTP, in schimbul casarii unui autovehicul uzat;
-54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pila de combustie cu hidrogen si 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care genereaza maximum 80 g CO2/km in sistem WLTP, pentru achizitionarea unui autovehicul nou, in schimbul casarii a doua autovehicule uzate;
-pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani si care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3, se adauga un ecobonus de 1.500 lei/autovehicul.
De asemenea, ecotichetul pentru achizitionarea unei motociclete electrice este 26.000 lei, la care se poate adauga un ecobonusin valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara. Valabilitatea notei de inscriere in cadrul Programului Rabla Plus a fost extinsa la 300 de zile de la data emiterii, timp in care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achizitie a autovehiculului nou. Valoarea finantarii nu poate depasi 50% din pretul de comercializare al autovehiculului nou achizitionat prin cele doua programe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole