GREVA GENERALA IN EDUCATIE – Premierul Ciuca nu a reusit sa-i convinga pe sindicalisti nici la a doua runda de discutii. Se cere marirea salariilor. Protestele se extind si la facultati
A inceput greva generala in invatamantul preuniversitar. Astfel, de luni, 22 mai 2023, cadrele didactice protesteaza pe perioada nedeterminata, dupa ce a doua runda de negocieri care a avut loc duminica, la guvern, cu sindicalistii, a esuat.
Protestele se extind si in invatamantul universitar, acolo unde va avea loc luni, o greva de avertisment. Anton Hadar, presedintele "Alma Mater”, a declarat ca invatamantul superior romanesc de stat intra in greva, de avertisment sau de solidaritate, de la ora 11:00 pana la ora 13:00. Depinde de fiecare universitate in parte cum a hotarat. Vor fi aproape 10.000 de salariati in greva::
"Noi declansam conflict impotriva politicilor economice si sociale ale Guvernului – asa prevede legea dialogului social. Nu este aceeasi cauza ca la colegii nostri, ei intrand pe contract cu conditiile de munca. Asa ca noi suntem cu un pas in urma, dar evident ca suntem impreuna la toate evenimentele. Le-am prezentat in cifre ceea ce dorim noi: practic, de la 2.400 lei, un debutant in viitoarea lege, ne-am dori sa se apropie de 4.000 lei, asa cum s-a discutat de atatea ori.
Ca va fi salariu mediu brut pe economie 6.789 luat in calcul, ceea ce inseamna nici 4.000 lei valoare neta, iar pentru profesori de final de cariera, undeva pe la 6.000 lei, de la 4.200 astazi. Sunt salarii astazi care exista in foarte multe institutii de stat, dar in educatie, din pacate, nu prea”.
Grevistii nu sunt platiti
Liderii de sindicat au precizat ca pe perioada grevei se suspenda contractul individual de munca, iar grevistii nu vor fi platiti. Potrivit acestora, guvernantii au anuntat ca sunt dispusi sa acorde bonusuri pentru profesorii debutanti si pentru personalul didactic care lucreaza in zone defavorizate. Nu s-a discutat insa despre sume concrete.
Presedintele Federatiei "Spiru Haret”, Marius Nistor, a mai anuntat ca greva dureaza pana in momentul in care cei care au semnat pentru declansarea ei, tot in scris, vor renunta la aceasta forma de protest:
"Nu este o perioada, ei sunt cei care hotarasc”.
Oferta Guvernului
Potrivit Executivului, la negocieri s-a propus acordarea de stimulente financiare pentru debutanti si cadrele didactice titulare din unitatile de invatamant aflate in zone defavorizate:
"Totodata, Guvernul si-a mentinut angajamentul de a majora salariile pana la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicarii Legii salarizarii nr. 153. Aceasta masura, care vizeaza cresterea veniturilor, va fi extinsa si pentru celelalte categorii de salariati din Anexa 8.
Guvernul isi asuma ca Educatia sa continue a fi prioritatea numarul unu in indeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare si in eliminarea inechitatilor din legea salarizarii. In acest sens, va fi asumat un calendar astfel incat pana la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii sa fie finalizat proiectul noii legi a salarizarii, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel incat, la 1 septembrie a.c. sa poata fi inaintat Parlamentului Romaniei pentru aprobare.
Guvernul va continua dialogul cu reprezentantii sindicatelor din educatie pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garantiile ca Educatia ramane prioritate pentru actuala coalitie de guvernare”.
Iata revendicarilor grevistilor:
-Majorarea salariilor personalului din invatamant, in conformitate cu importanta sociala a muncii prestate, plecand de la principiul salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea intregului personal didactic de predare urmand sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime si grad didactic;
-Instituirea regulii indexarii anuale a salariilor personalului platit din fonduri publice, cu rata inflatiei;
-Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar si nedidactic;
-Acordarea sporurilor pentru conditii de munca personalului din invatamant;
-Acordarea drepturilor prevazute in legislatia in vigoare si contractele colective de munca aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizatiei de instalare, acordarea concediului de odihna suplimentar, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat etc.);
-Cresterea anuala a investitiilor in invatamant, pentru imbunatatirea bazei materiale si a infrastructurii;
-Renuntarea la aplicatia EduSal si inlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat si administrat de Ministerul Educatiei.