Grid star
eveniment

A INCEPUT EXPLOATAREA GAZELOR DIN MAREA NEAGRA – Ministrul Energiei, anunt despre ce se intampla in 2022

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunta ca Romania va avea gaze si din alte surse iarna viitoare, inclusiv din Marea Neagra. Acesta a precizat ca exploatarea gazelor din Marea Neagra a inceput deja, de catre cei de la compania Black Sea Oil&Gas.


Potrivit lui Virgil Popescu, incepand de anul acesta vom avea un miliard de metri cubi de gaze in plus. Ministrul a declarat ca Romgaz va finaliza in cel mai scurt timp preluarea perimetrului Neptun Deep, de la cei de la Exxon.
“Prin aceasta tranzactie, cei de la Romgaz preiau si tehnologia si contractele aferente pentru inceperea lucrarilor, ca in 2026 sa avem deja gaze naturale, pentru a fi folosite cat mai mult in Romania”, a mai spus intr-o postare pe facebook Virgil Popescu.

Iata declaratia facuta de ministrul Energiei:

“Romania va avea gaze si din alte surse iarna viitoare, inclusiv din Marea Neagra. Exploatarea gazelor din Marea Neagra a inceput deja, de catre cei de la compania Black Sea Oil&Gas. Se fac deja teste pentru a introduce prima molecula de gaz in sistemul national de transport. Incepand de anul acesta vom avea un miliard de metri cubi de gaze in plus. Cei de la Romgaz vor finaliza in cel mai scurt timp preluarea perimetrului Neptun Deep, de la cei de la Exxon. Prin aceasta tranzactie, cei de la Romgaz preiau si tehnologia si contractele aferente pentru inceperea lucrarilor, ca in 2026 sa avem deja gaze naturale, pentru a fi folosite cat mai mult in Romania. Pentru a nu lasa ca propaganda sa induca o serie de temeri vreau sa atrag atentia asupra faptului ca perimetrul offshore Neptun Deep nu se afla in zona care a facut obiectul procesului dintre Romania si Ucraina cu privire la Insula Serpilor”.

Preturi plafonate

Premierul Nicolae Ciuca a anuntat la sfarsitul saptamnaii trecute preturile plafonate la energie si gaze, aprobate prin OUG.
Astfel:
Pentru consumatorii casnici, care consuma pana in 100 de kW, pretul va fi de 0,68 lei, masura de care vor beneficia aproximativ 3,5 milioane de gospodarii. Pentru cei care consuma intre 100 si 300 de kW, pretul va fi de 0,80 lei, iar de aceasta masura vor beneficia aproximativ 4,5 milioane de gospodarii.
Pentru consumatorii non-casnici, pretul va fi de aproximativ 1 leu pe kilowatt, iar aici discutam de intreprinderi mici si mijlocii, intreprinderi, de asemenea, din industria alimentara. De asemenea, pentru consumatorii energointensivi se va aplica o schema de ajutor de stat.
In ceea ce priveste pretul gazelor naturale, pentru consumatorii casnici pretul va fi de maxim 0,31 lei pe kW, iar pentru consumatorii non-casnici pretul va fi de pana la 0,37 lei pe kW, cu mentiunea ca pentru intreprinderile care au avut un consum, la locul de consum, in anul 2021 de pana la 50.000 de kW pe ora se mentine acelasi pret”
, declara Ciuca.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani