Grid star
criptomonede

A DOUA TARA CARE ANUNTA ADOPTAREA BITCOIN CA MIJLOC LEGAL DE PLATA - "Proiectul de lege este aproape identic cu cel din El Salvador”

Bitcoin ar putea deveni din noiembrie 2022 mijloc de plata legal in Tonga, un mic stat insular din Oceanul Pacific, a anuntat zilele trecute un fost membru al parlamentului, Lord Fusitu’a. Acesta sustine ca un proiect de lege in acest sens, similar cu cel adoptat in septembrie 2021 in El Salvador, este deja pe masa parlamentarilor și ar putea intra în vigoare în câteva luni.

Bitcoin (BTC) va ajunge anul acesta la 100.000 de dolari, si, pe langa El Salvador, sunt inca doua tari care vor adopta in curand activul digital ca mijloc de plata legala, a scris presedintele El Salvador, Nayib Bukele pe Twitter la inceputul lunii ianuarie 2022, asa cum Lumea Banilor a relatat anterior.

Primul stat de pe aceasta lista ar putea fi chiar Toga, potrivit declaratiilor presedintelui Grupului parlamentar al Commonwealth Pacific pentru Drepturile Omului din Tonga, fostul parlamentar Lord Fusitu’a. Acesta a anuntat pe Twitter ca pana in toamna viitoare un proiect de lege va fi adoptat de parlamentul din Tonga, iar Bitcoin ar putea fi mijloc legal in regiune pana in noiembrie 2022.

Lord Fusitu’a: Tehnologia pentru adoptarea Bitcoin ca mijloc legal de plata este gata de implementare

"Tehnologia este gata de implementare. Asteptam doar aprobarea proiectului si a legislatiei auxiliare pentru a directiona lansarea infrastructurii miniere (n.r. de Bitcoin)”, a spus Lord Fusitu’a intr-un tweet recent.

In toamna anului 2021, s-a speculat pe scara larga ca Tonga va deveni una dintre urmatoarele tari care va adopta BTC ca mijloc legal. Speculatiile au atins un apogeu in urma unui podcast care l-a avut ca invitat pe Lord Fusitu’a, fiind gazduit de cunoscutul influencer pro-bitcoin Peter McCormack din Bedford.

In timpul conversatiei, deputatul de atunci a impartasit planul tarii sale de a adopta BTC ca mijloc legal, aratand ca o mare parte din venitul cetatenilor vine de la cei care muncesc in afara tarii.

"Remitentele ar putea aduce o crestere a venitului disponibil cu 30%. Cu acei 30% in plus, unii (n.r. oameni din Tonga) ar prefera sa ii economiseasca (n.r. intr-o moneda protejata de inflatia care ar putea fi Bitcoin”, a spus parlamentarul.

Cazul de utilizare al remitentelor a fost unul dintre factorii principali pentru care El Salvador a adoptat BTC ca mijloc legal. Potrivit Bancii Mondiale, remitentele din Tonga ca procent din produsul intern brut sunt substantial mai mari decat in El Salvador, la 39% fata de 24% din PIB. Tonga ar putea crea o economie circulara BTC si ca este "unul dintre putinele cazuri in care a fi un mic arhipelag de regat insular slab populat este un avantaj", a precizat parlamentarul.

Tonga este o natiune insulara indepartata care se bazeaza pe remitentele din tari ca Australia, Noua Zeelanda si Statele Unite. Corporatia Financiara Internationala estimeaza ca Tonga primeste mai multe venituri din remitente decat orice alta tara din lume, contribuind cu pana la 30% din venitul gospodariei.

Donatiile in Bitcoin ar putea salva Tonga dupa dezastrul provocat de tzunami

Mai mult decat atat, donatiile in Bitcoin ar putea salva tara dupa dezastrul provocat de un tzunami de 1,5 metri care a urmat eruptiei vulcanice din micul stat insular in week-endul 15-16 ianuarie. Raspunzand la postarile cu imaginile spectaculoase ale activitatii vulcanice, unii utilizatori de Twitter au sugerat sa creeze o adresa de portofel bitcoin pentru a colecta fonduri de ajutor si pentru a ajuta Tonga sa faca fata crizei. Portofelul a primit aproximativ 5.000 USD in donatii BTC in mai putin de 24 de ore.

Potrivit fostului membru al parlamentului Lord Fusitu'a, natiunea insulara este pe cale sa adopte bitcoin ca mijloc de plata legal pana in noiembrie 2022. Deocamdata, totusi, criptomoneda este folosita pentru a transfera fonduri in Tonga, care a fost lovita recent de un tsunami.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani