700 LEI PENTRU MILIOANE DE ROMANI – Banii sunt pentru plata facturilor la energie. Ministerul Investitiilor alimenteaza cardurile

439

sursa foto: romaniatv.net

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) finanteaza cea de a doua transa din ajutorul acordat familiilor vulnerabile pentru plata facturilor de energie. Astfel, MIPE va vira Postei aproximativ 1,44 miliarde lei in 15 septembrie pentru ca a doua transa in valoare de 700 lei sa ajunga pe cardurile beneficiarilor. Banii pot fi utilizati pentru a achita facturi la energie electrica, energie termica furnizata in regim centralizat, gaze, dar si pentru orice alte materiale de incalzire.

Vor beneficia de a doua transa pentru plata facturilor la energie aproximativ doua milioane de gospodarii. Din acestea, circa 1,65 milioane au beneficiat si de prima transa din acest ajutor, in prima parte a acestui an, iar alte aproape 400.000 de familii primesc pentru prima data acest sprijin. Cardurile sunt emise si distribuite de Posta Romana, institutie care asigura si furnizarea de informatii catre public privind emiterea, distribuirea si utilizarea cardurilor de energie, inclusiv cu privire la sesizarile formulate. Aceste informatii, inclusiv motivul pentru care o persoana nu a primit cardul de energie, pot fi aflate la call-center-ul C.N. Posta Romana: 0319966.

Beneficiarii

Pot beneficia de ajutoarele pentru facturile la energie/ incalzirea locuintei urmatoarele categorii de persoane vulnerabile:
• pensionarii cu varsta egala sau mai mare de 60 de ani si cu venituri lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei;
• pensionarii cu pensie de invaliditate, cu venituri lunare realizate mai mici sau egale cu 2.000 lei;
• persoanele (copii si adulti) incadrate in grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri proprii lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei;
• familiile beneficiare de alocatie pentru sustinerea familiei;
• familiile si persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, in conditiile Legii 416/2001 privind venitul minim garantat.
In cazul in care la un loc de consum domiciliaza sau au resedinta mai multi beneficiari de sprijin, ajutorul pentru compensarea pretului la energie se acorda o singura data pe loc de consum, cu conditia ca locul de consum sa coincida cu domiciliul/ resedinta beneficiarului de sprijin.

Conditiile detaliate de acordare a acestor ajutoare sunt reglementate de OUG nr. 166/2022 si pot fi citite aici.

Modalitatile de plata

Beneficiarii pot plati facturile cu banii disponibili pe cardurile de energie:

• Direct la postas;
• La orice oficiu postal din mediul urban sau la oficiul postal in raza caruia isi are domiciliul beneficiarul, in mediul rural;
• Online, prin intermediul aplicatiei informatice a Companiei Nationale Posta Romana.

Ultimele articole