Grid star
business capital

6,7 MILIARDE EURO PENTRU ENERGIE – Banii vin prin Fondul de Modernizare

Companiile din domeniul energiei au la dispozitie 6,7 miliarde euro pentru investitii, bani ce pot fi obtinuti prin Fondul de Modernizare.

Fondul de Modernizare este un mecanism de finantare introdus de Directiva (UE) 2018 / 410 a Parlamentului European si a Consiliului din 14 martie 2018 de modificare a Directivei 2003 / 87 / CE in vederea rentabilizarii reducerii emisiilor de dioxid de carbon si a sporirii investitiilor in acest domeniu si a Deciziei (UE) 2015 / 1814, care stabileste regulile ce vizeaza Sistemul de Tranzactionare a Emisiilor (ETS) pentru perioada 2021 - 2030, faza a IV - a, cu termen de implementare incepand cu anul 2021.

Mai mult decat atat, Fondul de Modernizare sprijina investitiile cu emisii reduse de carbon in sistemele energetice din zece state membre ale Uniunii Europene cu venituri sub media europeana. Aici, vorbim despre: Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania si Slovacia.

Printre domeniile prioritare regasim:

- electricitatea regenerabila;

- imbunatatirea eficientei energetice;

- modernizarea retelelor si stocarea de energie;

- sprijinirea unei tranzitii juste in regiunile dependente de carbon.

Drept urmare, este o oportunitate uriasa pentru tara noastra. Mai exact, dispunem de cateva miliarde bune de euro, prin intermediul sistemului european de combatere a emisiilor de noxe (EU ETS), pentru atingerea obiectivelor aferente anului 2030, respectiv perspectivele unei economii decarbonizate total pana in 2050.

Termenul-limita de depunere a proiectelor la Bruxelles este de 30 noiembrie 2020.

Iata explicatiile lui Dan Dragos Dragan, secretar de stat in Ministerul Economiei Energiei si Mediului de Afaceri (MEEMA):

Pentru mecansimul 10d, Fondul de Modernizare, ne asteptam la aproximativ 6,7 miliarde de euro pentru perioada pana la 2030. Dupa cum stiti, fondurile provin din vanzarea certificatelor de CO2 de catre Comisie, si vor fi alocate celor 10 tari membre pe baza proiectelor inaintate catre Banca Europeana de Investitii, care va asigura din punct de vedere economic si al fiabilitatii aceste proiecte inaintate de statele membre. Este o valoare preconizata, ea depinde foarte mult de valoarea la care certificatele de CO2 vor fi vandute pe piata la momentul oportun. Se lucreaza la schema, este un grup de lucru foarte bine organizat si speram ca in perioada urmatoare sa solicitam primele informatii referitoare la proiecte cu un anumit grad de maturitate. Dorim ca, in prima faza, intentiile de proiecte pe care le vom inainta pana la 30 noiembrie la Bruxelles sa fie proiecte care sa ne dea siguranta ca se vor si realiza. Dorim sa evitam situatiile precedente cand am dat foarte multe intentii de proiecte, dar care nu s-au realizat”.

*Cititi aici mai multe detalii

*Cititi aici Regulamentul de functionare a Fondului de Modernizare

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani