Grid star
eveniment

620 MILIOANE EURO PENTRU IMM – Statul da banii. Sprijin pentru antrepreprenori si locuri de munca

Statul da 620 milioane de euro pentru IMM-uri, prin Programul Tranzitie Justa 2021-2027. Ministrul Investitiilor, Marcel Bolos (foto centru) a declarat ca aceste prime apeluri vor aduce peste 11.000 locuri noi de munca in zonele defavorizate.

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) a lansat in consultare publica primele ghiduri ale solicitantului pentru doua apeluri de proiecte ce vor fi finantate printr-un program aferent perioadei 2021 – 2027. Proiectele finantate prin Programul Tranzitie Justa 2021 – 2027 vor sprijini sectorul antreprenorial productiv mic si mijlociu, pentru cresterea competitivitatii si a capacitatii economiilor locale de a genera locuri de munca durabile, sigure si cu un nivel de salarizare atractiv.

Finantarea

Potrivit MIPE, prin cele doua apeluri de proiecte IMM-urile din judetele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galati, Prahova si Mures vor avea acces la finantare in valoare totala de 620,46 milioane de euro pentru crearea de unitati noi de productie ori prestari de servicii, pentru extinderea celor existente, dar si pentru diversificarea produselor si serviciilor oferite. Proiectele selectate pentru finantare trebuie sa conduca la crearea de noi locuri de munca, direct legate de investitia finantata, ce trebuie mentinute pe o perioada de cel putin 3 ani dupa finalizarea investitiei, anunta MIPE.

Se creeaza locuri de munca

Lansam in consultare publica primele ghiduri ale solicitantului pentru apelurile nationale aferente perioadei 2021 – 2027 si, poate nu intamplator, marcam acest start prin doua apeluri finantate prin Programul Tranzitie Justa. Cele sase judete incluse in acest program Gorj, Hunedoara, Dolj, Galati, Prahova si Mures se confrunta cu pierderea de locuri de munca in urma inchiderii sau transformarii unor activitati dominante in economia locala, iar investitiile pe care le putem face in aceste zone, din fonduri europene, reprezinta o gura de oxigen pentru mii de familii din aceste zone. Aceste prime apeluri aduc deja 620 de milioane in economia locala prin doua tipuri de granturi care vor sprijini intreprinderile sa investeasca in activitati productive si, mai ales, sa creeze noi locuri de munca. Fiecare intreprindere sprijinita, fiecare loc de munca nou creat isi multiplica beneficiile in comunitate, pentru ca sunt familii intregi care depind de acestea. Pana la sfarsitul anului 2023, vor fi deschise toate cele 87 apeluri de proiecte finantate prin Programul Tranzitie Justa, adica vor fi create peste 11.000 noi locuri de munca si vor beneficia de reconversie profesionala peste 30.000 de persoane din cele sase judete”, a declarat ministrul Investitiilor, Marcel Bolos (foto).

Judetele in care se duc banii

Cele doua apeluri de proiecte se adreseaza intreprinderilor mici si mijlocii din judetele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galati, Prahova si Mures, infiintate pana la data de 31 decembrie 2021 si ofera acces la granturi de pana la 2 milioane de euro si la granturi intre 2 milioane si 5 milioane de euro in cadrul a doua apeluri competitive, cu termen limita de depunere.

Sumele accesate vor fi investite in domenii de activitate eligibile, stabilite in conformitate cu normele privind ajutorul de stat regional si de minimis si vor urmari:

-crearea unei unitati noi de productie / prestari servicii;

-extinderea capacitatii unei unitati existente;

-diversificarea productiei unei unitati prin produse/servicii care nu au fost fabricate/prestate anterior in unitate.

Investitiile eligibile

-investitiile in active corporale precum lucrari de construire, extindere a spatiilor de productie/ prestare de servicii, inclusiv a utilitatilor generale aferente (alimentare cu apa, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrica, PSI);

-achizitionarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalatii de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotica, de natura mijloacelor fixe, cu exceptia mijloacelor de transport;

-achizitionarea de instalatii/ echipamente specifice in scopul implementarii masurilor legate de contributia la dezvoltarea durabila punctate in cadrul evaluarii tehnice si financiare.

Investitii in active necorporale: brevete, licente, marci comerciale, programe informatice, alte drepturi si active similare, utilizate exclusiv in domeniul de activitate vizat de proiect.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani