6 MILIARDE EURO IN CONTUL BNR – Ministrul Investitiilor anunta de unde trebuie sa vina banii: „Am observat un interes crescut din partea populatiei”

975

sursa foto: facebook Dan Vilceanu

Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Dan Vilceanu (foto stanga, langa Klaus Iohannis), a declarat ca anul acesta Romania ar trebui sa atraga din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) 6 miliarde de euro in contul de la Banca Nationala.


Potrivit lui Vilceanu, la finalul anului trecut existau in PNRR 21 de jaloane care au fost inchise, cu exceptia a trei jaloane care erau legate de o discutie intre Comisia Europeana si Banca Europeana pentru Investiti:
„Acea discutie a fost inchisa acum cred ca doua-trei saptamani si putem sa inchidem si cele trei jaloane, pe care nu le-am putut inchide in decembrie, pentru ca nu erau discutiile inchise. De ce e important sa specific aceste fapt?
Prima cerere de plata pe care Romania o va depune cel mai probabil in luna mai, undeva la mijlocul lunii mai, care se refera la 2 miliarde din partea de grant si aproximativ 1 miliard 900 si ceva de milioane din partea de imprumut este legata de acele jaloane din decembrie, si nu de acestea pe care trebuie sa le inchidem in martie”.

Examen

Ministrul Investitiilor a precizat ca prima cerere de plata pe care Romania o va depune cel mai probabil in luna mai, se refera la 2 miliarde din partea de grant si peste 1 miliard din partea de imprumut este legata de acele jaloane din decembrie, si nu de cele pe care trebuia sa le inchidem in martie. Vilceanu a anuntat ca in martie Romania are de atins 24 de jaloane:

„Ele sunt in diverse stadii in acest moment. Nu exista ingrijorari cu privire la atingerea acestora si cred ca ele vor fi inchise”.

Iata declaratiile facute de Dan Vilceanu:

Avand in vedere faptul ca am observat un interes crescut din partea mass-media si a populatiei in legatura cu modul in care sunt indeplinite jaloanele din Planul National de Redresare si Rezilienta, am sa va prezint astazi cateva chestiuni legate de modul in care acestea au fost indeplinite pana acum si care este mecanismul de decontare din anul 2022 legat de PNRR.
In primul rand, asa cum stiti, la finalul anului trecut noi am avut in Planul National de Redresare si Rezilienta 21 de jaloane care au fost inchise, cu exceptia a trei jaloane care, asa cum stiti, legate de instrumente financiare, erau legate de o discutie intre Comisia Europeana si Banca Europeana pentru Investiti. Acea discutie a fost inchisa acum cred ca doua-trei saptamani si putem sa inchidem si cele trei jaloane, pe care nu le-am putut inchide in decembrie exact pentru ca nu erau discutiile inchise. De ce e important sa va specific aceste fapt?

24 de jalone in martie

Prima cerere de plata pe care Romania o va depune cel mai probabil in luna mai, undeva la mijlocul lunii mai, care se refera la 2 miliarde din partea de grant si aproximativ 1 miliard 900 si ceva de milioane din partea de imprumut este legata de acele jaloane din decembrie, si nu de acestea pe care trebuie sa le inchidem in martie. In luna martie anul acesta avem de atins 24 de jaloane. Ele sunt in diverse stadii in acest moment. Nu exista ingrijorari cu privire la atingerea acestora si cred ca ele vor fi inchise. Sunt diverse acte normative in diverse stadii. Pentru o parte din jaloane nu este nevoie de acte normative, hotarari de guvern sau ordonante de urgenta. Pur si simplu de ordine de ministru fie pentru publicarea unor ghiduri, fie pentru diferite proceduri care trebuie facute in ministere. In principiu, asa cum va spuneam, pentru finalul lunii martie nu ar trebui sa fie probleme.
De asemenea, trebuie sa specific faptul ca urmatoarea cerere de plata pe care o vom depune anul acesta va fi undeva in luna octombrie si ea va avea sume din granturi 2 miliarde si din imprumuturi 1 miliard. Practic, anul acesta ar trebui sa atragem din PNRR 6 miliarde de euro in contul de la Banca Nationala.

Acorduri semnate

Un alt aspect, pe care as vrea sa vi-l spun este ca mecanismele pentru punere in aplicare a PNRR au fost gata pana de curand si, asa cum stiti, inclusiv la sediul Guvernului am semnat acele acorduri de finantare intre ministere si MIPE.
Ele au continuat, dar nu au mai fost facute evenimente. Mai sunt cateva, totusi, acorduri de incheiat, cred ca in jur de 6-7 din cele 19 pe care trebuie sa le incheiem, care sunt si acestea aproape de finalizare si cred ca saptamana viitoare maxim vor fi si acestea semnate.
In acest moment, fluxurile financiare, acordurile de finantare sunt semnate, suntem concentrati pe inchiderea jaloanele si, nu in ultimul rand, ma bucur ca exista un asemenea interes din partea mass-media si al populatiei pentru ca PNRR este, intr-adevar, o sursa de reforma in Romania, reforme care sunt asteptate de cetatenii romani de foarte mult timp”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole