Grid star
business capital

5G, PERICOL PENTRU SANATATEA PUBLICA – Academia Romana avertizeaza: risc de cancer, stres celular, lezari ale mecanismelor genetice, deficit de memorie, probleme de invatare, tulburari neurologice

Guvernul Romaniei vorbeste din ce in ce mai insistent despre implementarea tehnologiei 5G pe scara larga in Romania, dar nu si despre efectele nocive ale acesteia pentru sanatate. De aceea, Academia Romana face apel la o analiza stiintifica responsabila, care sa analizeze temeinic riscurile noii tehnologii.

In comunicatul emis joi, 27 august 2020, Academia Romana aminteste ca atat Organizatia Mondiala a Sanatatii, cat si Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului si alte autoritati medicale internationale au avertizat deja asupra riscului cancerigen pe care il prezinta campul electromagnetic produs de radiofrecvente. De asemenea, Academia mentioneaza ca inca din 2011 Consiliul Europei si-a luat angajamentul de a reduce expunerea oamenilor la campuri electromagnetice.

Comunicatul Academiei Romane:

Implementarea retelei 5 G si posibilele probleme de sanatate publica

Academia Romana isi manifesta preocuparea fata de consecintele pe care utilizarea tehnologiei 5G le-ar putea avea asupra sanatatii publice si considera ca aceasta este o tema de maxim interes in contextul in care Romania analizeaza aprobarea strategiei de implementare a retelei 5G la nivel national (HG 429/2019).

Atragem atentia ca expunerea populatiei la radiatia de radiofrecvente de mare putere in Europa si, implicit, in tara noastra este deja o tema de dezbatere in lumea stiintifica la nivel mondial. Astfel, oamenii de stiinta avertizeaza ca viitoarele statii 5G vor genera campuri electromagnetice de cca 100 de ori mai puternice decat cele ale generatiilor deja in functiune, dezvoltand practic un ocean artificial de radiatii milimetrice de inalta frecventa (30-300 GHz), cu imens potential de risc, pe termen mediu, asupra vietii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii, Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului si alte autoritati medicale internationale clasifica campul electromagnetic produs de radiofrecvente ca posibil carcinogen la om. In mod concret, radiatiile milimetrice se absorb la nivelul pielii, in profunzime de cca 1-2 mm, precum si la nivelul paturii superficiale a corneei, iar efectele locale se pot transmite prin mecanisme moleculare in restul organismului. Alaturi de riscul de cancer, literatura de specialitate semnaleaza, intre altele, efecte precum stresul celular, lezari ale mecanismelor genetice, deficit de memorie si probleme ale procesului de invatare, tulburari neurologice.

Astfel, consideram ca, inainte de a introduce in functiune sistemul 5G, este absolut necesara o analiza stiintifica responsabila, care sa vizeze atat evaluarea riscurilor asupra sanatatii oamenilor, cat si stabilirea standardelor de expunere maxima totala. In acest context, readucem in atentie Rezolutia 1815 din 2011 a Consiliul Europei, care precizeaza ca: 'se iau toate masurile rezonabile pentru a reduce expunerea la campuri electromagnetice, in special la radiofrecventele din telefoanele mobile, in particular a copiilor si tinerilor ce par a fi expusi riscului de tumori ale capului' si solicita mentinerea la 'cel mai scazut nivel cu putinta' (principiul ALARA) in ceea ce priveste timpul de expunere, distanta si ecranarea.

Avertizam ca implementarea tehnologiei 5G, fara o evaluare concreta a riscurilor si vulnerabilitatilor, poate avea grave consecinte asupra sanatatii populatiei si poate genera prejudicii sensibil mai mari decat avantajele”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani