580 milioane de euro de la stat pentru marii consumatori de energie (Document)
Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta privind instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. Concret, companiile industriale mari consumatoare de energie din Romania vor putea accesa o schema de ajutor de stat care sa le ajute sa isi mentina competitivitatea, in contextul demersurilor nationale si europene de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.
Cu un buget de aproape 580 de milioane de euro pana la sfarsitul anului 2031, acest mecanism de sustinere este in acord cu Planul european de actiune pentru industria otelului si a metalelor. Actul normativ adoptat de Guvern prevede instituirea unei scheme pentru acordarea unor ajutoare de stat sub forma exceptarii partiale de la plata obligatiilor de achizitie de certificate verzi, obligatii impuse prin art. 8 alin. (2) din Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. Potrivit Executivului,
ajutorul de stat contribuie la combaterea riscului relocarii emisiilor de dioxid de carbon, sprijinind beneficiarii in reducerea expunerii la acest risc, si este justificat din ratiuni de protectie a mediului, prevenind cresterea emisiilor globale de gaze cu efect de sera prin transferul productiei in afara Uniunii Europene.
Masura sustine obiectivele de decarbonizare, vizand reducerea semnificativa a emisiilor de gaze cu efect de sera ale Uniunii Europene pana in 2030 si atingerea neutralitatii climatice pana in 2050. Totodata, asigura conditiile necesare pentru pastrarea competitivitatii intreprinderilor din Romania in raport cu ceilalti competitori din spatiul european si din afara acestuia.
Reducere de maxim 85%
Ajutorul de stat instituit de schema de ajutor de stat este acordat sub forma reducerii procentuale de maximum 85%, respectiv 75% din costurile generate de achizitia de certificate verzi, in functie de activitatea desfasurata si in conformitate cu prevederile Legii nr. 220/2008 si Orientarile privind ajutoarele de stat pentru clima, protectia mediului si energie (CEEAG). Totusi, reducerile aplicate sa nu conduca la plata unei taxe mai mici de 0,5 EUR/MWh anual in contul obligatiei de achizitie de certificate verzi. Autoritatea responsabila cu administrarea schemei de ajutor de stat este Ministerul Energiei condus de Sebastian Burduja (foto).
Schema de ajutor de stat se aplica operatorilor economici care isi desfasoara activitatea in sectoarele economice expuse unui risc semnificativ de relocare a emisiilor de carbon si din sectoarele expuse riscurilor datorate energo-intensitatii activitatilor desfasurate si a expunerii la comertul international.
Bugetul total al schemei de ajutor de stat este echivalentul in lei a sumei de 578,4 de milioane euro, iar ajutoarele acordate nu vor depasi 150 de milioane euro in fiecare an. Numarul estimat al beneficiarilor de ajutor de stat care poate fi acordat in temeiul prezentei scheme de sprijin este de 200.
>>Proiectul Ordonantei de Urgenta
Sursa foto: Facebook Sebastian Burduja