5,5 MILIARDE EURO PENTRU INFRASTRUCTURA DE IRIGATII – Din programul de rezilienta, pana in 2027

887
5,5 miliarde euro pentru infrastructura de irigatii.

Sursa Foto: Agrointel

5,5 miliarde euro pentru infrastructura de irigatii. Aceasta este suma alocata din programul de rezilienta pentru refacerea infrastructurii principale de irigatii, de drenaj, desecare si de combaterea eroziunii solului, pana in anul 2027.

Concret, cele 5,5 miliarde euro provin din bani europeni si reprezinta o imensa sansa pentru Romania de a reface intreaga infrastructura de irigatii pentru a ne da sansa, ca tara, sa avem o productie constanta.

Mai exact, vorbim despre reabilitarea sistemelor de irigatie pentru aproximativ 3 milioane de hectare. In egala masura, pe desecare si drenaj.

Iata explicatiile lui Emil Dumitru, Secretar de Stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Regionale:

In momentul de fata suntem in stadiul in care fundamentam fisa masurii pe care o vom trimite la Comisia Europeana si Comisia va aproba aceasta linie de finantare. Credem noi ca numai cu bani europeni se pot realiza investitii in infrastructura principala de irigatii, de desecare si drenaj, si aceasta poate fi ultima sansa pe care Romania o are ca sa poata sa redea in sistem de irigatii aproximativ 3 milioane de hectare si pe desecare si drenaj alte 3 milioane de hectare. Am reusit sa obtinem 5,5 miliarde de euro din programul de rezilienta, este foarte bine. Domnul Bolos (ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos n.r.) a inteles nevoia de finantare a acestei infrastructuri critice si MFE este un partener al MADR. Vor fi bani si din bugetele nationale, dar in general din aceste bugete sunt sume limitate care sa vina cu titlu de ajutor de stat. Cei 5,5 miliarde de euro vin pe langa cei 23 de miliarde de euro pe care ii avem alocati pe PAC, pe Pilonul I si Pilonul II, si credem ca, daca vom fi pregatiti din punct de vedere al capacitatii administrative sa implementam aceste programe, vom avea sansa sa schimbam cu adevarat fata agriculturii din Romania”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole