5,5% CONTRACTIA PIB IN 2020 – Avertismentul ASF

595
5,5% CONTRACTIA PIB IN 2020.

Sursa Foto: Realitatea

5,5%, cu atat se va contracta PIB–ul in anul 2020, in tot ce inseamna Europa Centrala, Europa de Est si de Sud – Est (CESEE). Iar rezultatul este anularea a trei ani de progrese economice.

Avertismentul a fost lansat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), intr-un raport emis marti, 29 septembrie 2020. Totusi exista solutii, nu pentru a preveni, ci pentru a redresa si imbunati conditiile de trai, iar tarile din regiune sunt nevoite sa se mobilizeze in sensul acesta.

Investitii in infrastructura

Astfel, sunt recomandate si incurajate investitiile masive. In principal, in infrastructura.

Aici vorbim despre:

– strazi;

– scoli;

– spitale;

Si nu in ultimul rand elementul comun care sa uneasca toate aceste lucruri: conectivitatea digitala.

In consecinta, investitiile eficiente in infrastructura reprezinta cheia redresarii si spulberarii efectelor negative lasate in urma de pandemia de coronavirus.

Pe de alta parte, analistii Fondului Monetar International (FMI) estimeaza o crestere a productiei intre 0,5% si 0,75% pe termen scurt. Pe termen lung este estimata o crestere mult mai generoasa, care se situeaza intre 2 si 2,5%.

Conditia pentru aceste cresteri consta in cheltuirea fiecarui procent din PIB doar pe infrastructura, iar proiectele trebuie sa fie foarte bine gestionate, in ceea ce priveste: bugetarea, politicile de achizitii si adminstrarea riscurilor, mai este subliniat in raportul ASF.

* Cititi aici Raportul ASF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole