Grid star
eveniment

5.200 lei, salariul mediu net in Romania. It-istii sunt cei mai bine platiti romani, depasind cu mult aceasta suma. Castigurile au fost facute publice (Cifrele oficiale)

IT-istii raman cei mai bine platiti romani, cu un castig mediu net de aproape 12.000 lei net pe luna. Au crescut usor si salariile in celellate domenii. Datele Institutului National de Statistica arata ca in luna aprilie 2024, castigul salarial mediu brut a fost 8.532 lei, cu 30 lei (+0,4%) mai mare decat in luna martie 2024. Castigul salarial mediu net a fost 5.217 lei, in crestere cu 32 lei (+0,6%) fata de luna martie 2024.
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice, (11.971 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (2.787 lei).

 Aprilie 2024 comparativ cu aprilie 2023 

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 14,3%. Indicele castigului salarial real a fost 107,9% in luna aprilie 2024 fata de luna aprilie 2023. Indicele castigului salarial real a fost 100,5% in aprilie 2024 fata de luna martie 2024. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 254,0%, cu 1,4 puncte procentuale mai mare decat cel inregistrat in luna martie 2024.

Aprilie 2024 comparativ cu martie 2024 

In aprilie 2024, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). 
De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte). 

Mai multi bani

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net:
-cu 35,5% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 27,4% in extractia carbunelui superior si inferior;
-intre 10,0% si 16,0% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, extractia minereurilor metalifere, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor;
-intre 4,0% si 8,5% in alte activitati extractive, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, activitati de servicii anexe extractiei, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea altor mijloace de transport, industria metalurgica, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii), cercetare-dezvoltare, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii). 

Domenii pe minus

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna martie 2024 au fost determinate de acordarea in lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale sau anuale, al 13-lea salariu, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net:
-cu 34,6% in fabricarea produselor din tutun;
-intre 9,5% si 15,0% in fabricarea bauturilor, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), activitati de editare, telecomunicatii, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistri audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe);
-intre 3,0% si 6,0% in fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea de masini, utilaje si echipamente, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, tranzactii imobiliare, fabricarea substantelor si a produselor chimice.

 In sectorul bugetar , in luna aprilie 2024, castigul salarial mediu net a scazut usor fata de luna precedenta in invatamant (-1,7%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (-0,1%). Castigul salarial mediu net a crescut usor comparativ cu luna precedenta in administratia publica (+1,4%). 

>>Raportul INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani