5.118 lei, salariul mediu in Romania. Exista insa romani care castiga peste 11.000 lei. Aflati cine sunt (Document)
Au scazut salariile, insa IT-istii raman cei mai bine platiti romani. In luna mai 2024, castigul salarial mediu brut a fost 8.355 lei, cu 177 lei (-2,1%) mai mic decat in luna aprilie 2024. Castigul salarial mediu net a fost 5.118 lei, in scadere cu 99 lei (-1,9%) fata de luna aprilie 2024.
Potrivit Institului National de Statistica, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice, (11.253 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (2.784 lei).
Mai 2024 comparativ cu mai 2023
Comparativ cu luna mai a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 12,7%. Indicele castigului salarial real a fost 107,2% in luna mai 2024 fata de luna mai 2023. Indicele castigului salarial real a fost 98,2% in mai 2024 fata de luna aprilie 2024. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 249,4%, cu 4,6 puncte procentuale mai mic decat cel inregistrat in luna aprilie 2024.
Mai 2024 comparativ cu Aprilie 2024
In luna mai 2024, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a scazut ca urmare a acordarii in lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat:
-cu 21,8% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), respectiv cu 19,4% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale;
-intre 9,0% si 14,5% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, activitati de servicii anexe extractiei, extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea produselor din tutun, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice;
-intre 5,0% si 7,5% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, transporturi pe apa, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice.
Cresterile
Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna aprilie 2024 au fost determinate de acordarea de premii ocazionale (prime trimestriale sau anuale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), dar si de realizarile de productie ori incasarile mai mari (in functie de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat:
-cu 6,9% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor;
-intre 2,5% si 4,0% in extractia minereurilor metalifere, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor; activitati de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activitati si servicii de decontaminare), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei, prepararea si vopsirea blanurilor), depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi.
In sectorul bugetar, in luna mai 2024, s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in:
-invatamant (+9,9%), in principal ca urmare a acordarii biletelor de valoare (tichete de vacanta).
De asemenea, castigul salarial mediu net a crescut usor in sanatate si asistenta sociala (+1,5%), respectiv in administratia publica (+0,4%).