43 MILIOANE EURO PENTRU TINERII FERMIERI – Conditiile de finantare

1334
43 milioane euro pentru tinerii fermieri.

Sursa Foto: Wall - Street.ro

43 milioane euro pentru tinerii fermieri sunt pusi la dispozitie prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), pana la data de 15 octombrie 2020.

Mai exact, 15 octombrie 2020 este termenul limita, pana la care AFIR poate sa primeasca solicitari de finantare prin submasura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020), potrivit unui comunicat emis recent de AFIR.

Pana la acest moment, au fost depuse 116 proiecte in valoare de peste 4,8 milioane euro.

Potrivit datelor AFIR, 43 milioane euro reprezinta valoarea totala alocata finantarii in aceasta sesiune. Astfel, tinerii fermieri mai au la dispozitie 38,19 milioane euro. Dintre acestia, 19,9 milioane euro sunt dedicati tinerilor din Diaspora.

Tinerii fermieri romani, din tara sau din diaspora, vor beneficia de finantare sub forma de suma forfetara, in doua transe. Explicit, asta inseamna:

– 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finantare;

– 25% din cuantumul sprijinului in functie de implementarea corecta a Planului de afaceri, fara a depasi trei ani. Adica, cinci ani pentru exploatatiile pomicole de la semnarea Contractului de finantare.

Singura conditie pentru oprirea depunerii cererilor de finantare inainte de termenul limita, adica 15 octombrie 2020, ora 16.00, consta in atingerea plafonului de 150% din alocarea sesiunii. Asta in cazul in care, valoarea publica totala a proiectelor depuse, care au un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate.

Prezentam comunicatul AFIR:

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale primeste pana in data de 15 octombrie 2020 solicitari de finantare prin submasura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). Pragul de calitate pentru primirea proiectelor, incepand cu 16 septembrie, este de 25 de puncte.

Pana in prezent, au fost depuse 116 proiecte in valoare de peste 4,8 milioane de euro. Din totalul de 43 de milioane euro alocate pentru finantare in aceasta sesiune, tinerii fermieri mai au la dispozitie 38,19 milioane euro, din care 19,9 milioane euro sunt alocati tinerilor din diaspora. Situatia proiectelor depuse la zi, in timp real, precum si a disponibilului de fonduri poate fi urmarita pe site-ul AFIR, prin Contor Disponibil.

AFIR incurajeaza pe toti cei interesati sa depuna cerere de finantare sa consulte situatia depunerilor la zi, pentru a evalua corect sansele de a obtine finantare in contextul posibilitatii depunerii unui numar mare de proiecte cu punctaj similar. Reamintim faptul ca finantarea se acorda in urma evaluarii proiectelor in functie de criteriile de selectie si criteriile de departajare detaliate in Ghidul Solicitantului. In cazul proiectelor cu acelasi punctaj, departajarea acestora se face in functie de nivelul de calificare in domeniul agricol. De asemenea, in cazul in care exista proiecte cu acelasi punctaj si aceleasi prioritati, departajarea se va face in ordine descrescatoare a dimensiunii economice a exploatatiei agricole exprimate prin standard output (SO).

Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil, in valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro in functie de dimensiunea exploatatiei agricole (dimensiunea exploatatiei agricole se poate calcula si prin noua aplicatie pusa la dispozitia publicului pe pagina de internet a AFIR – http://so.afir.info/).

Finantarea se acorda tinerilor fermieri sub forma de suma forfetara in doua transe: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finantare si 25% din cuantumul sprijinului in functie de implementarea corecta a Planului de afaceri, fara a depasi trei ani (cinci ani pentru exploatatiile pomicole) de la semnarea Contractului de finantare.

Depunerea cererilor de finantare se poate opri inainte de termenul limita (15octombrie 2020, ora 16:00), daca valoarea publica totala a proiectelor depuse (care au un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate) atinge plafonul de 150% din alocarea sesiunii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole