4 ZILE PANA LA GREVA GENERALA DIN INVATAMANT– Guvernul a decis deblocarea posturilor, dupa ce inghetase toate angajarile la stat. Sindicalistii anunta ca merg inainte, negocierile cu Ciuca au esuat. Klaus Iohannis, de acord cu solicitarile privind majorar
Greva generala din invatamant intra in linie dreapta si este programata sa aiba loc luni, 22 mai 2023, dupa ce discutiile sindicatelor cu premierul Ciuca (foto 1 dreapta) nu s-au soldat cu un acord. La negocieri s-au facut anumite propuneri din partea reprezentantilor guvernului, insa sindicalistii le considera nesatisfacatoare, astfel ca la inceputul saptamanii viitoare cursurile vor fi suspendate pe termen nelimitat, daca pana atunci nu se ajunge la o intelegere cu statul.
Sindicalistii cer, printre altele, majorari salariale, iar presedintele Klaus Iohannis (foto 1 stanga) le da dreptate:
"Solicitarile dascalilor pentru mariri salariale, dupa parerea mea sunt indreptatite”.
Memorandum aprobat
Intre timp, Guvernul a adoptat memorandumul pentru deblocarea posturilor din educatie, dupa ce inghetase toate angajarile la stat. Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Dan Carbunaru (foto 2 stanga), pentru educatie, pentru sanatate, aceste reguli nu se aplica in ceea ce priveste ocuparea functiilor vacante, astfel incat, prin memorandumuri, in cadrul Guvernului sunt aprobate deciziile privind angajarile.
Pentru institutiile din domeniul universitar memorandumul prevede, ca urmare a inceperii anului universitar 2023-2024, organizarea de concursuri pentru a ocupa posturile didactice si de cercetare didactica, auxiliara si nedidactice, precum si a functiilor de conducere vacante sau temporar vacante din cadrul institutiilor de invatamant superior. Din aceasta categorie fac parte si cele din structuri din subordinea Ministerului Educatiei si care deservesc invatamantul universitar: cluburile sportive universitare sau bibliotecile centrale universitare.
Iata anuntul facut de Dan Carbunaru:
"Guvernul a adoptat memorandumul pentru deblocarea posturilor din educatie. Este o decizie importanta si necesara in contextul in care, asa cum am anuntat, la fel ca si anul trecut, acordand respectul cuvenit unor domenii atat de importante, precum educatia ori sanatatea, prin derogare de la regulile prin care Executivul a stabilit sa tina sub control cheltuielile bugetare, eliminand o serie intreaga de cheltuieli publice, in efortul de a reusi mentinerea sub control a deficitului, in tintele pe care Guvernul si le-a asumat.Asadar, pentru educatie, pentru sanatate aceste reguli nu se aplica in ceea ce priveste ocuparea functiilor vacante, astfel incat, prin memorandumuri, in cadrul Guvernului sunt aprobate aceste decizii.
Exceptiile
Guvernul condus de Nicolae Ciuca a aprobat acest memorandum de exceptare de la prevederile incluse in Ordonanta 34 din 12 mai , in acest fel Executivul aproband organizarea de concursuri pentru a ocupa posturi vacante sau temporar vacante din institutiile de invatamant superior si institutiile de invatamant preuniversitar pentru anul in curs.
Pentru institutiile din domeniul universitar memorandumul prevede, ca urmare a inceperii anului universitar 2023-2024, organizarea de concursuri pentru a ocupa posturile didactice si de cercetare didactica, auxiliara si nedidactice, precum si a functiilor de conducere vacante sau temporar vacante din cadrul institutiilor de invatamant superior. Din aceasta categorie fac parte si cele din structuri din subordinea Ministerului Educatiei si care deservesc invatamantul universitar - ma refer la cluburile sportive universitare sau bibliotecile centrale universitare.
[caption id="attachment_33666" align="alignnone" width="700"] sursa foto: facebook Guvernul Romaniei[/caption]
Posturi scoase la concurs
Toate posturile didactice, didactic-auxiliare si de cercetare vor fi scoase la concurs in perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2023 la nivelul institutiilor de invatamant superior si nu implica alocatii bugetare suplimentare, intrucat fondurile actuale stabilite prin Legea bugetului de stat 369 din 2022 pentru anul in curs sunt acoperitoare.
In ceea ce priveste invatamantul preuniversitar, pentru anul in curs memorandumul prevede organizarea de concursuri pentru a ocupa posturile didactice vacante sau rezervate din invatamantul preuniversitar, concursul organizat la nivel national, sesiunea 2023 aflat in derulare, concursuri organizate la nivel judetean sau in Bucuresti, sesiunea anului in curs, si concursurile pentru ocuparea posturilor didactice de predare, care sunt vacantate pe parcursul anului scolar 2023-2024, organizate la nivelul unitatilor de invatamant preuniversitar, inclusiv in centrele judetene de resurse sau asistenta psihopedagogica, Case ale corpului didactic, cluburi sportive scolare, palate sau cluburi ale copiilor. Este valabila aceasta decizie si pentru concursurile sau examenele care vizeaza ocuparea de posturi didactice auxiliare si nedidactice vacante sau temporar vacante din unitatile de invatamant preuniversitar, inclusiv din centrele judetene de resurse si asistenta psihopedagogica.
De asemenea, o a treia categorie pe care v-o semnalez vizeaza concursurile pentru ocuparea functiilor de conducere vacante din unitatile de invatamant preuniversitar de stat. Sunt necesitati ale sistemului de invatamant. Guvernul intelege importanta acestor aspecte si, ca atare, memorandumul permite deblocarea ocuparii acestor categorii de posturi. Potrivit datelor pe care le avem de la Ministerul Educatiei, pot sa va spun ca in sistemul din invatamantul preuniversitar de stat, totalul de posturi finantat din bugetul de stat, prin Ministerul Educatiei, pentru unitatile de invatamant preuniversitar de stat este de 293.855, din care numarul maxim de posturi finantat din bugetul de stat pentru sistemul preuniversitar de stat, invatamantul de masa este de 274.752, in timp ce numarul maxim de posturi finantat prin bugetul Ministerului Educatiei pentru invatamantul special este de 19.103. Diferenta celor 3.245 de posturi va fi utilizata pentru a infiinta si functiona servicii de educatie timpurie complementara incepand cu urmatorul an scolar”.
Iata revendicarile angajatilor din invatamant: