AMENZI DE 4 MILIOANE LEI – ANAF a aplicat amenzi pentru nerespectarea Ordonantei de Urgenta privind plafonarea adosului comercial la alimentele de baza
Ministrul de Finante, Marcel Bolos (foto), anunta ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a aplicat amenzi de 4 milioane de lei pentru ca doi operatori economici nu au respectat Ordonanta de Urgenta privind plafonarea adosului comercial la alimentele de baza.
Potrivit lui Bolos, inspectorii Directiei generale antifrauda fiscala au sanctionat un operator economic care activeaza in domeniul distributiei de legume-fructe cu o amenda in valoare totala de 2 milioane de lei pentru depasirea in mod repetat a cotei de adaos comercial prevazuta de ordonanta. Este vorba despre un operator economic care este furnizor pentru marile lanturi de magazine si majoritatea hypermarket-urilor.
De asemenea, un alt distribuitor din Bucuresti a fost amendat, potrivit anuntului facut de Bolos pe facebook, cu 2 milioane de lei pentru nerespectarea cotei de maximum 5% fata de pretul de achizitie al unor produse alimentare, cum ar fi fasole uscata, ulei.
Iata anuntul facut de Marcel Bolos:
"Cand Guvernul Romaniei a decis plafonarea marjelor de adaos comercial la alimentele esentiale, am spus ca este important ca efectele masurii sa apara pe tot lantul, de la procesator pana la vanzatorul final si distribuitor.
Tocmai de aceea am cerut atentie maxima, pentru a asigura echitatea si corectitudinea in mediul economic.
Urmare a controalelor efectuate zilele acestea in Bucuresti de inspectorii Directiei generale antifrauda fiscala, ?? ???? ???????? ?????? ?̂? ??????? ?? ? ???????? ???.
Inspectorii antifrauda au sanctionat un operator economic care activeaza in domeniul distributiei de legume-fructe, cu o amenda in valoare totala de 2 milioane de lei pentru depasirea in mod repetat a cotei de adaos comercial prevazuta de ordonanta. Este vorba despre un operator economic care este furnizor pentru marile lanturi de magazine si majoritatea hypermarket-urilor.
De asemenea, un alt distribuitor din Bucuresti a fost amendat cu 2 milioane de lei pentru nerespectarea cotei de maximum 5% fata de pretul de achizitie al unor produse alimentare, cum ar fi fasole uscata, ulei etc.
Reamintesc ca masura are ca obiectiv final ieftinirea pretului la produsele alimentare printr-o plafonare a marjelor de adaos comercial, la nivel de procesator cu 20%, la nivel de distribuitor cu 5% si la nivel de vanzator final cu 20%.
Decizia a venit pentru ca familiile de romani sa nu fie nevoite sa plateasca si 80% mai mult la un produs esential, cum ar fi painea sau laptele. Scopul nostru este ca oamenii sa gaseasca in magazine preturi corecte. S-au vazut efectele: produse mai ieftine si cu 50%.
Tin sa subliniez insa ca aceste reduceri de preturi functioneaza pe termen scurt. Pe termen lung este nevoie de cresterea productiei interne, pentru a determina cu adevarat o scadere a preturilor. Continuam sa gasim solutii si sa investim in industria alimentara, pentru ca noi sa procesam ceea ce producem”.
Ordonanta pe plafonare
Guvernul a dat OUG prin care se limiteaza adaosurile comerciale practicate in mod specific asupra produselor, dupa cum urmeaza:
a) cota de adaos comercial practicata de procesator poate fi de maximum 20%, fata de costul de productie al produsului, calculat potrivit reglementarilor contabile in vigoare, in care sunt incluse cheltuielile directe si indirecte;
b) cota de adaos comercial practicata in mod cumulat pe intreg lantul de distributie, indiferent de numarul distribuitorilor de pe lant, poate fi de maximum 5% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile operationale;
c) cota de adaos comercial practicata de comerciant la vanzarea cu amanuntul si cash&carry poate fi de maximum 20% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile directe si indirecte ale comerciantului. In cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse si remizele si risturnele.
Lista alimentelor
1. Paine alba simpla cu gramaj cuprins intre 300-500 grame, fara specialitati;
2. Lapte de vaca de consum 1L, grasime 1,5% cu exceptia UHT
3. Branza telemea de vaca vrac;
4. Iaurt simplu din lapte de vaca, 3.5% grasime, cu gramaj maxim 200 grame;
5. Faina alba de grau ”000” 1 Kg;
6. Malai 1 kg;
7. Oua de gaina calibrul M 10 buc;
8. Ulei de floarea-soarelui 1L;
9. Carne proaspata pui;
10. Carne proaspata porc;
11. Legume proaspete vrac;
12. Fructe proaspete vrac;
13. Cartofi proaspeti albi vrac;
14. Zahar alb tos 1 Kg