384 MILIOANE DE LEI PENTRU ILUMINATUL PUBLIC – Administratia Fondului pentru Mediu da startul Programului de iluminat public stradal, in valoare de 384 de milioane de lei. Care sunt localitatile care vor beneficia de acest program

752

Administratia Fondului pentru Mediu anunta demararea Programului privind sprijinirea eficientei energetice si a gestionarii inteligente a energiei in infrastructura de iluminat public. Pentru implementarea acestui Program luni, 22 iunie 2020, dispozitia de demarare a Programului privind sprijinirea eficientei energetice si a gestionarii inteligente a energiei in infrastructura de iluminat public, urmand ca intregul program finantat de Administratia Fondului pentru Mediu sa aloce 384 de milioane de lei, bani destinati administratiilor publice locale care pot beneficia de fonduri pentru imbunatatirea sistemului de iluminat public stradal prin folosirea unor tehnologii mai eficiente care sa reduca semnificativ consumul de energie si, implicit, factura publica.

Redam comunicatul Administratiei Fondului pentru Mediu:

Presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), Andreea Kohalmi – Szabo, a semnat astazi dispozitia de demarare a Programului privind sprijinirea eficientei energetice si a gestionarii inteligente a energiei in infrastructura de iluminat public. Programul finantat de AFM, in valoare totala de 384 de milioane de lei, se adreseaza administratiilor publice locale care pot beneficia de fonduri pentru imbunatatirea sistemului de iluminat public stradal prin folosirea unor tehnologii mai eficiente care sa reduca semnificativ consumul de energie si, implicit, factura publica. La nivel concret, in functie de proiectele depuse si de nivelul cofinantarii, programul va ajuta intre 400 si 750 de localitati din Romania.

Estimarea noastra este ca, la finalul implementarii programului, aproape 7 milioane de romani vor beneficia de un sistem de iluminat public stradal modern, de buna calitate, mai putin poluant si mai ieftin. Odata cu implementarea noilor tehnologii, vom constata o reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, iar facturile platite de catre primarii pentru iluminatul public vor scadea cu pana la 80%. Ceea ce, avand in vedere contextul bugetar si economic actual, reprezinta un ajutor extrem de important pentru reprezentantii oricarei comunitati”, a declarat presedintele AFM, Andreea Kohalmi – Szabo.

Eligibile pentru accesarea acestui program sunt toate unitatile administrativ – teritoriale (UAT) din Romania, acestea fiind impartite in doua categorii: UAT-uri de pana la 4.000 de locuitori (suma maxima eligibila va fi de 500.000 de lei) si UAT-uri peste 4.000 de locuitori (suma maxima eligibila va fi de 1.000.000 de lei).

Este primul program derulat de Administratia Fondului pentru Mediu in care se introduce si principiul competitivitatii proiectelor, acestea aprobandu-se pe masura ce se depun, in baza unui punctaj minim obtinut care se poate atinge atat prin nivelul de economie de energie realizat, cat si prin gradul de cofinantare la care este dispusa fiecare administratie locala.


„Am dorit foarte mult ca Programul de Iluminat public stradal sa nu fie o simpla alocare de fonduri catre primarii pentru a cumpara becuri tip led, ci sa contribuie cu adevarat la cresterea economiei de energie si la scaderea facturilor pe care, intr-un final, tot cetateanul le plateste prin taxele si impozitele sale. De aceea, in calitate de presedinte al AFM, am sustinut introducerea acestui element de concurs ca administratiile locale sa fie incurajate sa achizitioneze solutii cat mai eficiente din punct de vedere energetic motivate fiind de o cofinantare mai mica, de minim 10%”, a afirmat presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu.

In plus, mecanismul competitiv nou introdus va permite AFM sa inceapa implementarea proiectelor in cel mai scurt timp de la lansarea Programului, contribuind astfel la cresterea gradului anual de finantare.

Sesiunea de depunere a dosarelor de finantare va incepe in data de 13.07.2020 si va dura maximum 60 de zile in limita fondurilor disponibile alocate programului. Durata de realizare a proiectului, stabilita in cadrul contractului pentru finantarea nerambursabila, nu poate depasi 18 luni. Aceasta se calculeaza de la data semnarii contractului de finantare.

Programul de Iluminat public stradal este finantat din fonduri proprii ale Administratiei Fondului pentru Mediu provenite din vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole