3,4 MILIARDE EURO PENTRU 6 MILIOANE DE ROMANI – Atat vor primi persoanele care se afla in risc de saracie sau excluziune sociala ridicata (Documente)
Ministerul Fondurilor Europene (MFE) va aloca 3,4 miliarde euro catre cetatenii romani defavorizati, prin Programul Operational Incluziune si Demnitate Sociala (POIDS). Conform datelor estimate de EUROSTAT aferente anului 2018, Romania detine una dintre cele mai mari rate ale riscului de saracie sau excluziune sociala din tarile membre UE. Mai exact, este vorba despre un procentaj de 32,5% din totalul populatiei.
In acelasi timp, situatia care reiese din “Raportul de tara Romania 2020” este una de departe ingrijoratoare, deoarece datele arata ca unul din trei romani este expus unui risc ridicat de saracie sau de excluziune sociala. Concret, grupurile vulnerabile, in special minoritatea de etnie roma se afla in linia intai in lupta cu acest flagel.
Astfel spus, cu toate ca POIDS este un program pilot, el are o componenta sociala extrem de importanta. Concret, aceasta este axata pe mai multe obiective grabnic ajutatoare. Este vorba despre:
- cresterea accesului la servicii sociale pentru populatia vulnerabila;
- cresterea calitatii serviciilor sociale;
- reducerea gradului de excluziune sociala pentru grupurile vulnerabile;
- cresterea capacitatii sistemului national de asistenta sociala de a raspunde la nevoile populatiei vulnerabile;
- cresterea capacitatii autoritatilor locale de a identifica si evalua nevoile sociale ale comunitatii intr-un mod participativ, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Fondurilor Europene, publicat joi, 20 august 2020.
Potrivit MFE, Programul Operational Incluziune si Demnitate Sociala (POIDS), este gandit pentru o categorie de populatie total vulnerabila. Vorbim aici despre:
- persoane din mediul rural;
- familii monoparentale;
- persoane fara locuinta;
- familii cu o situatie materiala precara;
- migranti;
- persoane cu dizabilitati;
- varstnici;
- victime ale violentei domestice.
POIDS are o alocare de 3,4 miliarde euro. Suma totala provenind din trei directii:
- 2,39 miliarde din Fondul Social European (FSE+);
- 574 milioane euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR);
- 519 milioane de euro de la Bugetul de Stat, mai este subliniat in comunicatul MFE de joi, 20 august 2020.
Adrian Mariciuc, secretar de stat Ministerul Fondurilor Europene, a declarat:
"Acesta este un program cu totul nou, care nu are un corespondent in cadrul celorlalte doua perioade de programare anterioare. Nevoia foarte mare de finantare reiese din cifrele identificate la nivelul tarii noastre: 30% sau aproximativ 6 milioane de romani care se afla acum in risc de saracie sau excluziune sociala ridicata".