30 miliarde euro se afla in conturile din Pilonul 2 de pensii private. Iata cat reprezinta castigul net obtinut din investitiile realizate
Cele 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul 2) au ajuns la finele anului 2024 sa administreze sume totale in valoare de 150,85 miliarde lei (30,3 miliarde euro), in crestere cu 19% fata de 2023 si un record absolut pentru sistem. Din aceste sume, aproape 30% reprezinta castigul net obtinut din investitiile realizate de administratorii fondurilor de pensii private: 44,3 miliarde lei (8,9 miliarde ), in plus fata de contributiile primite in administrare.
Potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) condusa de Radu Craciun (foto), in fondurile de pensii private obligatorii sunt inscrisi 8,3 milioane de romani, adica majoritatea populatiei active a tarii. Jumatate (aproape 4,2 milioane) contribuie regulat, luna de luna, cu 4,75% din venitul brut, ca parte a contributiei de asigurari sociale CAS de 25%. Banii din Pilonul 2 sunt al doilea cel mai valoros activ financiar al populatiei, dupa depozitele bancare. Deja 720.000 de romani au in conturile personale din Pilonul 2 sume de peste 50.000 RON fiecare, potrivit estimarilor APAPR.
Randament peste rata inflatiei
Pe intreaga durata de functionare (2008-2024), fondurile de pensii private din Pilonul 2 au inregistrat un randament mediu anual de 7,7%, mult superior ratei medii anuale a inflatiei de 4,4% din aceeasi perioada, conform calculelor APAPR. Circa 94% din banii din Pilonul 2 sunt investiti in Romania, facand din fondurile de pensii private cei mai importanti investitori institutionali autohtoni. Prin comparatie cu OCDE, organizatia statelor dezvoltate, la care tara noastra este candidat in stadiu avansat, doar fondurile de pensii private din Turcia (96%) manifesta un patriotism economic mai ridicat. Pilonul 2 din tara noastra depaseste la acest capitol toate celelalte 37 de state membre ale OCDE.
La sfarsitul lui 2024, fondurile de pensii private obligatorii inregistrau un randament mediu de 5,74%, peste nivelul inflatiei de 5,1%. In termeni monetari, acest randament reprezinta un castig net de 7,4 miliarde lei (1,5 miliarde euro) adaugat in 2024 in conturile personale ale tuturor romanilor care cotizeaza la Pilonul 2. APAPR arata ca pe parcursul anului trecut, evolutiile politico-economice au indus o volatilitate ridicata la nivelul tuturor instrumentelor financiare in care investesc fondurile de pensii private, afectand randamentul investitional al acestora.
Valoarea titlurilor de stat ale Romaniei (in care Pilonul 2 investeste circa doua treimi din active) s-a apreciat in 2024 cu doar 2% (conform indicelui I29114RO calculat de Bloomberg). In acelasi timp, indicele BET (cel mai reprezentativ pentru Bursa de Valori de la Bucuresti, unde Pilonul 2 investeste circa un sfert din active) a inregistrat in 2024 o crestere de 8,8%.
Plati facute catre 210.000 de beneficiari
Fondurile de pensii din Pilonul 2 au realizat un numar de peste 210.000 de plati catre beneficiari (participanti si mostenitori), sumele platite fiind in valoare totala de 3,1 miliarde de lei in perioada 2008-2024. Doar in 2024, sumele platite au fost de 1,1 miliarde de lei, cu 20% mai mult decat in 2023, conform calculelor APAPR.
Potrivit legislatiei in vigoare, Pilonul 2 face plati catre beneficiari in trei situatii:
-Cand participantul obtine decizia de pensionare pentru limita de varsta din sistemul public;
-Cand participantul obtine decizia de pensionare pentru invaliditate din sistemul public (indiferent de gradul de invaliditate);
-In cazul decesului participantului, situatie in care activul acumulat de participant in contul personal din Pilonul 2 este platit catre mostenitorii sai legali sau testamentari.
De asemenea, legislatia actuala prevede doua optiuni, beneficiarii putand incasa banii din Pilonul 2 fie ca plata unica, fie ca plati lunare egale, esalonate pe durata a cel mult 5 ani (maxim 60 de plati lunare egale). Marea majoritate a celor care au beneficiat de plati din Pilonul 2 a fost formata din cei pensionati pentru limita de varsta, iar plata unica a fost modalitatea preferata de a primi banii.
Sursa foto: Facebook Radu Craciun