265 MAGAZINE LIDL, AMENDATE CU 3,5 MILIOANE LEI – Presedintele ANPC: "Nu suntem pelicanii Europei”. Neregulile descoperite de inspectori
265 de magazine Lidl din toata tara au fost amendate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) cu peste 3,5 milioane lei.
In cursul lunii august, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a realizat o serie de controale, pentru a verifica modul in care este respectata legislatia in vigoare, in domeniu, in magazinele lantului de supermarketuri Lidl, la nivelul intregii tari.
”Nu stiu suficienta germana pentru a traduce ce spuneam si in trecut: Nu suntem pelicanii Europei!. Consumatorul roman, cel care va asigura veniturile, trebuie respectat!. Renovati, curatati, aduceti produse de calitate, nu mai cautati variante sa ne determinati sa ‘o luam mai usor’!. Daca la voi acasa este ordine si curatenie, considerati si aceasta tara si pe cetatenii ei, ca parte din Europa!. Meritam sa fim tratati onorabil! Ce parere aveti?”, a declarat presedintele ANPC, Horia Constantinescu.
Bilantul
ANPC anunta intr-un comunicat de presa ca au fost controlate 265 de magazine, iar, pentru neregulile constatate, comisarii au aplicat urmatoarele sanctiuni:
-347 amenzi contraventionale, in valoare totala de 3,5 milioane de lei;
-144 avertismente;
-oprirea definitiva de la comercializare a produselor alimentare neconforme, in valoare de aproximativ 75.000 lei;
-oprirea temporara a prestarii de servicii, pana la remedierea deficientelor, pentru 24 de unitati;
-inchiderea unitatii pentru o perioada de pana la 6 luni, pentru 4 magazine;
-inchiderea unitatii pentru o perioada cuprinsa intre 6-12 luni, pentru o unitate.
Abaterile
"Abaterile de la legislatie constatate de comisarii ANPC, in timpul controalelor s-au referit la:
-comercializarea unor produse alimentare cu data limita de consum depasita;
-comercializarea unor produse de patiserie care prezentau, pe suprafata, insecte;
-comercializarea unor bauturi alcoolice cu deficiente de etichetare (lipsa unor ingrediente de pe eticheta);
-neconcordante intre valoarea pretului inscris pe eticheta si cea afisata pe produs, precum si intre pretul de la raft, comparativ cu cel de la casa de marcat;
-comercializarea unor legume si fructe necuratate corespunzator, depreciate calitativ, cu mucegai, modificate organoleptic, de calibre diferite;
-comercializarea unor oua neigienizate;
-comercializarea unor produse de brutarie-patiserie cu informare incompleta privind mentiunea ‘produse din produse congelate’, cu ambalaj deteriorat, fara a exista manusi de unica folosinta la servire;
-utilizarea unor vitrine de expunere la comercializare a produselor de panificatie-patiserie, insalubre;
-utilizarea unor cuptoare, la raioanele de panificatie-patiserie, neigienizate corespunzator si a unor tavi arse;
-existenta unor insecte vii in spatiul de preparare si coacere;
-folosirea unor conditii de pastrare a produselor alimentare necorespunzatoare din punct de vedere igienico-sanitar;
-deficiente de etichetare a produselor alimentare (lipsa unor mentiuni obligatorii, conform legii, lipsa traducerii in limba romana);
-utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate corespunzator, cu chedere murdare, strat de praf, mazga, cu scurgeri de lichide si rugina si a unor lazi frigorifice cu acumulari masive, excesive de gheata, praf, impuritati, resturi alimentare si par;
-comercializarea unor bauturi racoritoare cu ambalajul deformat, deteriorate;
-comercializarea unor produse alimentare cu ambalajele deteriorate;
-nerespectarea regimului promotiilor (neafisarea perioadei de desfasurare a promotiei, neafisarea pretului nou si a pretului vechi de comercializare a produsului aflat in promotie, calcul eronat al procentului de reducere);
-folosirea unui spatiu de depozitare neigienizat corespunzator, cu pavement deteriorate;
-existenta pavimentului neigienizat si a unor rafturi murdare, in zona de comercializare;
-comercializarea unor produse cosmetice fara eticheta tradusa in limba romana;
-utilizarea unor cantare care inregistrau erori;
-nerespectarea regimului de temperatura de pastrare a produselor alimentare recomandat de producatori;
-existenta unor neconcordante intre denumirea data de producator produsului si cea de pe eticheta de la raft”, anunta ANPC.