Grid star
eveniment

250 MILIOANE DE EURO PENTRU COMPANIILE DIN DOMENIUL AGROALIMENTAR – Beneficiarii trebuie sa asigure o cofinantare (Document)

Statul ofera granturi in valoare de 250 de milioane de euro pentru companiile din domeniul agroalimentar.

Ministerul Antreprenoriatului si Turismului a pus in dezbatere publica proiectul procedurii de implementare a masurii „Granturi pentru capital de lucru acordate entitatilor din domeniul agroalimentar” din cadrul schemei de ajutor de stat instituita prin Ordonanta de Urgenta nr. 61/2022 privind unele masuri pentru acordarea de microgranturi si granturi pentru capital de lucru entitatilor din domeniul agroalimentar cu finantare din fonduri externe nerambursabile.

Conditiile puse beneficiarilor

Cererile vor fi finantate in ordinea depunerii acestora pe aplicatia informatica www.granturi.imm.gov.ro, in urmatoarele conditii:
-pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferenta anului 2019 cuprinsa intre 5.000 si 33.350 euro, valoarea grantului este de 5.000 euro;
-pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferenta anului 2019 mai mare de 33.350 euro, valoarea grantului este in procent de 15% din cifra de afaceri si nu poate depasi suma de 120.000 euro.
Beneficiarii vor asigura, in schimb, o cofinantare in valoare de 15% din grantul solicitat.
Granturile pentru capital de lucru vor fi acordate pe baza de contract urmatoarelor categorii de beneficiari, a caror activitate a fost afectata de efectele pandemiei COVID-19: IMM-uri, societati agricole, cooperative agricole, grupuri de producatori si organizatii de producatori din domeniile de activitate agricultura, piscicultura si acvacultura, industria alimentara si alte activitati asimilate acesteia.

Destinatia banilor

Conform proiectului de procedura de implementare, beneficiarii vor putea folosi ajutoarele financiare pentru sustinerea unor cheltuieli angajate dupa data de 1 februarie 2020, care fac referire, spre exemplu, la stocurile de materii prime, materiale, marfuri, datorii curente si restante fata de furnizori, chiria pe baza de contract incheiat si/sau cheltuieli privind arenda sau redeventa, achizitia de servicii necesare activitatii curente/operationale si de obiecte de inventar, cumpararea de echipamente, utilaje, instalatii, tehnologii si cheltuieli privind plata datoriilor catre bugetul statului si bugetele locale.
Masura este valabila pana la 30 iunie 2022, iar platile vor fi efectuate pana la 31 decembrie 2023. Bugetul alocat este in valoare totala de 250.000.000 euro, din care 149.225.400 euro fonduri externe nerambursabile si 100.774.600 euro de la bugetul de stat.

Compensarea pierderilor din pandemie

"Domeniul agroalimentar a fost semnificativ afectat de criza economica provocata de pandemie, motiv pentru care, in ciuda timpului scurt avut la dispozitie, am depus si vom depune toate eforturile pentru a implementa cu succes una dintre cele doua masuri care va compensa aceste pierderi. Este vorba despre granturile pentru capital de lucru destinate acestui sector de activitate, schema de ajutor de stat pentru care noi, ca minister, in parteneriat cu agentiile pentru intreprinderile mici si mijlocii, atragere de investitii si promovare a exportului (AIMMAIPE), suntem administratori. Primul pas a fost realizat: am publicat in transparenta proiectul procedurii de implementare. In paralel, microgranturile in valoare de 5.000 euro vor fi acordate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale”, a declarat ministrul Antreprenoriatului si Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

*Proiectul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani