235 MILIOANE EURO PENTRU GAZE NATURALE – Dezvoltarea retelelor inteligente de distributie se va face din fonduri UE (Documente)
Cel mai nou proiect al Ministerului Fondurilor Europene (MFE) vizeaza dezvoltarea retelelor inteligente de distributie a gazelor naturale, cu o valoare totala de 235 milioane euro.
Proiectul intitulat “Dezvoltarea retelelor inteligente de distributie a gazelor naturale in vederea cresterii nivelului de flexibilitate, siguranta, eficienta in operare, precum si de integrare a activitatilor de transport, distributie si consum final”, poate fi accesat de catre:
- Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara (ADI);
- Autoritatile publice locale (APL) din regiunile mai putin dezvoltate ale Romaniei, potrivit unui comunicat emis recent de catre MFE.
Proiectele pot fi depuse, atat individual, cat si in parteneriat cu alte autoritati publice locale, pana la data de 17 octombrie 2020. Concret, fiecare proiect depus si castigat va putea insuma maxim 25 milioane euro.
Totodata, activitatile eligibile ce se pot finanta in cadrul proiectului sunt restranse la un numar de patru:
- Construirea retelelor inteligente de distributie a gazelor naturale, inclusiv instalatiile, echipamentele si dotarile aferente functionalitatilor inteligente;
- Construirea statiilor de reglare, masurare - predare a gazelor naturale si a racordului la Sistemul de Transport existent exclusiv in scopul alimentarii unei retele inteligente de distributie propusa printr-un proiect;
- Construirea retelelor interioare de distributie a gazelor naturale pentru cladirile administrative publice bransate la reteaua inteligenta de distributie a gazelor naturale propusa prin proiect (cladirea primariei, centre sociale, scoli), in cadrul carora se desfasoara activitati non-economice;
- Construirea bransamentelor pentru consumatorii casnici pana la limita proprietatii publice, mai este subliniat in comunicatul publicat de MFE.
Marcel Bolos, Ministrul fondurilor europene, a declarat:
“Banii europeni pot schimba vieți. De aceea am avut intalniri transparente cu sute de primari de toate culorile politice, anuntate public, prin care le-am explicat initiativa inca din faza de intentie. Contributiile si ideile primite s-au concretizat intr-una din cele mai utile initiative realizate pe fonduri europene. Dar, pentru ca banii europeni trebuie investiti, nu cheltuiti, pentru accesarea acestei finantari primarii trebuie sa indeplineasca doua conditii: proiectele depuse sa racordeze cel putin 1.000 de noi gospodarii – deci se incurajeaza asocierea mai multor unitati administrativ - teritoriale; si proiectele sa fie implementate pana in decembrie 2023, neputand fi fazate in viitoarea perioada de programare – adica sa se miste repede, pentru ca initiativa este o prioritate nationala.”
*Cititi aici comunicatul emis de MFE
*Cititi aici Ghidului Solicitantului si Conditiile Specifice