150.000 LEI DE LA STAT PENTRU ACHIZITIA UNEI LOCUINTE – Nu se plateste dobanda. Proiectul de lege, depus in Senat (Document)

671

foto: b1.ro

Imprumut in valoare de 150.000 de lei de la stat pentru achizitia unei locuinte. Pentru aceasta suma nu se percepe dobanda. Acest lucru este stipulat in propunerea legislativa privind implementarea Programului national „Casa noastra”, initiata de mai multi parlamentari AUR.


In expunerea de motive se arata ca in contextul actual, achizitionarea unei locuinte este o utopie pentru multi tineri, iar institutiile bancare tind sa fie din ce in ce mai reticiente cand vine vorba de acordarea imprumuturilor fara o garantie solida sau fara un avans considerabil. De aceea, prezentul protect de lege vine in sprijinul tinerelor familii si reglementeaza acordarea unui imprumut in valoare de 150.000 lei, prin intermediul Ministerului Finantelor, pentru care statul nu percepe dobanda.

Conditiile pentru acordarea imprumutului

Initiatorii arata ca beneficiarii programului „Casa noastra” sunt persoane fizice care nu detin individual sau in comun impreuna cu sotii sau cu alte persoane, in proprietate o locuinta, indiferent de modul in care a fost dobandita, nici nu au in derulare un credit ipotecar, iar unul dintre soti are varsta de pana in 35 de ani.
„Particularitatea acestui proiect legislativ este data de faptul ca, pe intreaga perioada contractuala, beneficiarilor sprijinului li se acorda o stergere a datoriei de catre stat a cate 50.000 lei, de la data nasterii sau a adoptiei, pentru fiecare copil nascut sau adoptat. O alta caracteristica a proiectului legislativ o reprezinta derogarea cu 5 ani a limitei de varsta pentru persoanele care fac dovada faptului ca au locuit in strainatate si s-au reintors in Romania.

Revigorarea satului romanesc

Proiectul legislativ este unul complex si vine de asemenea, si in sprijinul satului romanesc, si doreste revigorarea acestuia prin construirea de locuinte noi sau de ocuparea celor deja construite. Astfel, pentru beneficiarii programului care isi achizitioneaza o casa in mediul rural, locuintele care urmeaza sa fie cumparate prin programul ‘Casa noastra’ merg pana la clasa ‘D’, din punct de vedere al eficientei energetice, ceea ce face ca o serie de case de o frumusete aparte, dar care cu trecerea timpului au imbatranit, sa fie din nou puse in valoare, si astfel sa se bucure de un suflu nou. Locuintele vechi, poate cu sute de ani in spate, pot reprezenta obiective turistice, si astfel tinerele familii pot beneficia de o mica afacere in zonele rurale, care la randul ei poate insufleti o intreaga comunitate”, mai arata initiatorii.

Iata proiectul de lege:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole