1,4 MILIARDE EURO INTRA IN ROMANIA – Ministrul de Finante, precizari despre destinatia banilor
Romania obtine aproape 1,4 miliarde euro pentru proiecte de independenta energetica si combaterea saraciei energetice, dupa adoptarea propunerii RepowerEU in Consiliul Ecofin. Ministrii de finante din Uniunea Europeana au ajuns la un Acord general pe initiativa REPowerEU in timpul reuniunii Consiliului Afaceri Economice si Financiare desfasurata marti, 4 octombrie 2022, la Luxembourg. REPowerEU este un plan pentru economisirea energiei, producerea de energie curata si diversificarea surselor de energie.
Ministrul de Finante, Adrian Caciu, a declarat ca in timpul negocierilor, suma obtinuta de Romania practic s-a dublat, fata de propunerea initiala a Comisiei Europene din luna mai anul acesta, cand alocarea era de aproximativ 720 de milioane de euro. Potrivit lu Caciu, Romania va fi a sasea beneficiara din UE a noilor fonduri alocate prin RepowerEU, cu o anvelopa de aproximativ 1,4 miliarde euro.
Iata declaratiile facute de Adrian Caciu:
“Adoptarea in Consiliul ECOFIN a propunerii REPowerEU demonstreaza ce inseamna, de fapt, solidaritatea UE si reactia rapida, ferma si coordonata la crizele suprapuse cu care ne confruntam. Romania va fi a sasea beneficiara din UE a noilor fonduri alocate prin RepowerEU, cu o anvelopa de aproximativ 1,4 miliarde euro. Fondurile vor fi asigurate din licitarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera aferente Fondului de Inovare (75%) si din devansarea licitarii certificatelor ETS alocate national aferente perioadei 2027-2030 (25%).
In timpul negocierilor, suma obtinuta de Romania practic s-a dublat, fata de propunerea initiala a Comisiei Europene din luna mai anul acesta, cand alocarea era de aproximativ 720 de milioane de euro. In plus, prin Regulamentul aprobat astazi in Consiliul Ecofin este acceptata o propunere sustinuta si de tara noastra referitoare la posibilitatea includerii in noul capitol RepowerEU a unor masuri privind independenta energetica din PNRR initial, in conditiile recalcularii anvelopei de granturi din alocarea initiala a Mecanismului de Redresare si Rezilienta.
Scheme de ajutor
Regulamentul ofera, de asemenea, si posibilitatea combaterii saraciei energetice prin finantarea unor scheme de ajutor pentru categoriile defavorizate. In acelasi timp, se prevede posibilitatea acordarii unor prefinantari pentru statele membre care solicita acest lucru, in marja unui plafon de 1 miliard de euro pentru toate statele UE.
Am speranta ca votul de astazi din Consiliul Ecofin va accelera adoptarea Regulamentului privind RepowerEU si in Parlamentul European, astfel incat sa ne permita mai multe investitii care sa conduca la cresterea independentei energetice si la combaterea saraciei energetice. In acelasi timp, adoptarea RepowerEU va facilita si actualizarea rapida a Planurilor de Redresare si Rezilienta”.