Grid star
eveniment

1,271 MILIARDE EURO PENTRU SPITALE – 297 proiecte pentru lupta anti Covid

1,25 miliarde euro pentru spitalele romanesti. Atat insumeaza cele 297 de proiecte care au fost depuse pentru dotarea spitalelor in lupta anti Covid, in ultimele patru luni.

Concret, banii vor fi alocati prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), lansat pe 15 mai 2020. Cele 297 valoreaza 1,271 miliarde euro, iar in ultima zi a apelului au fost incarcate 57 de cereri de finantare in sistemul electronic MySMIS.

Potrivit comunicatului emis de Ministerul Fondurilor Europene (MFE), joi, 01 octombrie 2020, reprezentantii institutiei doresc suplimentarea bugetului prin intermediul facilitatii REACT – EU.

Primele 54 de cereri in valoare de 163 milioane euro au fost deja aprobate, restul proiectelor europene fiind in diverse etape avansate ale procesului de evaluare.

Marcel Bolos, ministrul Fondurilor Europene, a declarat:

Desi apelul a inceput timid in luna mai, institutiile sanitare au inteles treptat oportunitatea utilizarii banilor europeni pentru dotarea cu echipamente medicale si de protectie, inclusiv pentru activitatea viitoare. Si, cel mai important, au capatat incredere vazand ca mecanismul de finantare functioneaza, este mai suplu decat in mod normal, iar echipele mixte din Ministerul Fondurilor Europene si din ministerul Sanatatii ofera sprijinul promis. Cu alte cuvinte, doua sunt castigurile in urma acestei finantari care a depasit cu 363% alocarea initiala: pe de o parte potentialii pacienti au la dispozitie spitale care incep sa fie utilate modern, pe de alta, beneficiarii, adica reprezentantii unitatilor spitalicesti, au capatat incredere in accesarea banilor europeni.

4 miliarde euro pentru viitorul Program Operational de Sanatate

Altfel, pentru viitorul exercitiu financiar, Romania are in premiera un Program Operational dedicat sanatatii in valoare de 4,068 miliarde euro, dintre care fondurile europene insemueaza 2,882 miliarde euro, mai este subliniat in comnicatul emis de MFE.

* Cititi aici comunicatul integral emis de MFE

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani