1,22 MILIOANE LOCUINTE NOI IN ROMANIA – 13,4% din fondul locativ
24 September 2020 11:52 Lumea Banilor 10561,22 milioane locuinte noi in Romania. Aceasta este cifra constructiilor noi din ultimii 30 de ani, care s-au facut pe teritoriul intregii tari. Asta inseamna un procentaj de 13,4% din totalul fondului locativ.
Cifrele sunt estimate de catre Institutul National de Statistica (INS). Totodata, INS evidentiaza faptul ca majoritatea apartamentelor, cu toate ca sunt construite in zilele noastre, raman fidele stilului comunist.
Potrivit Cushman & Wakefield Echinox (companie de consultanta imobiliara), doar trei judete din Romania, depasesc pragul de 20% a locuintelor nou construite. Este vorba despre:
- Judetul Constanta, cu 22,1%;
- Judetul Cluj, cu 22%;
- Judetul Suceava, cu 21,4%.
La polul opus in ceea ce priveste constructiile, regasim:
- Judetul Teleorman, cu 5,6%;
- Judetul Hunedoara, cu 5,6%;
- Judetul Caras – Severin, cu 4,1%.
In acelasi timp, la nivelul Municipiului Bucuresti, implicit nivelul judetului Ilfov, 16,8% reprezinta ponderea locuintelor construite in perioada 1990 – 2019. Mai exact, in capitala regasim un procentaj de 10,3%, la o distanta mare de judetul Ilfov, unde avem un procentaj de 46,1%.
Vin din urma puternic, pe segmentul constructiilor de apartamente rezidentiale, judetele:
- Cluj, cu 77.074 locuinte noi;
- Constanta, cu 66.645 unitati;
- Iasi, cu 59.948;
- Suceava, cu 58.557;
- Timis, cu 48.714;
Iata explicatiile Mihaelei Pana, Partner Residential Agency, Cushman & Wakefield Echinox:
“In ciuda dezvoltarii sustinute din ultimii 4 - 5 ani, piata rezidentiala din Romania ramane sub - dezvoltata, stocul locativ fiind in continuare dominat de apartamentele vechi, care in cea mai mare parte au suprafete mici, un deficit de locuri de parcare si o calitate scazuta a constructiei pe zona de instalatii si spatii comune. In zonele cu o evolutie economica mai buna, precum Bucuresti, Cluj, Iasi, Constanta, Timis sau Sibiu, ponderea locuintelor noi este peste media nationala, dar si in aceste judete inca este loc suficient de dezvoltare, in vederea imbunatatirii conditiilor de trai. In plus, si alte judete, precum Bihor, Dolj sau Prahova, prezinta indicatori demografici si macroeconomici pozitivi si un deficit de locuinte noi, astfel ca au un potential bun de dezvoltare rezidentiala.”
*Cititi aici mai multe detalii