100 MILIOANE EURO PENTRU REFUGIATII UCRAINENI – Contractul pentru decontarea banilor a fost semnat. Este vorba despre finantare europeana
Contractul de finantare pentru decontarea sumei de 100 milioane de euro privind sprijinul oferit de statul roman cetatenilor proveniti din Ucraina a fost semnat de reprezentantii ministerului Investitiilor si ministerul Afacerilor Interne, ca beneficiar al finantarii europene. Este vorba despre chelltuieli cu hrana, imbracaminte, adapost, cazare pe termen lung, ajutor financiar de urgenta sau servicii medicale.
Incepand cu luna iulie 2022 pot fi finantate actiuni care vizeaza acoperirea nevoilor de baza imediate si sprijin pentru cetatenii ucraineni, strainii sau apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina, care au intrat in Romania. Astfel, nevoile de baza ale persoanelor stramutate din Ucraina pe teritoriul Romaniei sustinute de catre statul roman prin bugetul sau la nivel national au putut fi partial decontate din fonduri europene, mecanismul instituit prevazand decontarea pe baza de cost unitar.
Sprijin pentru mancare, cazare, imbracaminte
Cuantumul sprijinului care poate fi decontat din fonduri europene este 100 euro pe saptamana, pentru maximum 26 de saptamani in total, incepand cu data sosirii persoanei in Romania. Cheltuielile vor fi decontate Ministerului Afacerilor Interne, pe baza listelor cu cetatenii straini si apatrizi pentru care se acorda acest sprijin.
"De la izbucnirea conflictului din Ucraina si pana astazi, au intrat pe teritoriul tarii noastre peste 4 milioane de cetateni ucraineni, majoritatea beneficiind de sprijin in spiritul solidaritatii care a caracterizat toate actiunile Romaniei in acest context international dificil. Prin Programul Operational Capital Uman, beneficiem de 100 de milioane de euro. Am semnat contractul de finantare cu Ministerul Afacerilor Interne, prin intermediul caruia vor fi decontate cheltuielile. Vorbim de cheltuieli cu hrana, imbracaminte, adapost, cazare pe termen lung, ajutor financiar de urgenta sau servicii medicale”, a declarat ministrul Investitiilor, Marcel Bolos (foto).
Noi reguli
Refugiatii ucraineni aflati in Romania vor trebui sa se angajeze ca sa beneficieze de banii pentru cazare si hrana, dupa ce Guvernul a adoptat luna trecuta hotararea privind stabilirea cuantumului, conditiilor si a mecanismului de acordare a sumelor forfetare. Astfel:
-pentru prima luna, singura conditie impusa este ca strainul sa fie beneficiar al protectiei temporare;
-pentru urmatoarele 3 luni:
a) solicitantul si membrii familiei acestuia care indeplinesc conditiile pentru a fi incadrati in munca pe teritoriul Romaniei sa fie inregistrati la una din agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca sau a Municipiului Bucuresti sau, dupa caz, sa fie incadrati in munca pe teritoriul Romaniei.
b) sa aiba inscrisi copiii minori care indeplinesc conditiile pentru a frecventa o forma de invatamant preuniversitar, in grupe/clase/formatiuni de studiu din unitatile de invatamant preuniversitar in una din modalitati:
-in calitate de anteprescolari, prescolari sau elevi, sau in calitate de audienti, sau
– sa frecventeze activitati educationale din oferta altor institutii/organizatii, precum hub-uri sau centre educationale organizate in unitati de invatamant de catre autoritati ale administratiei publice locale sau organizatii neguvernamentale din zonele cu un numar mare de beneficiari ai protectiei temporare, centre UNICEF Blue Dot deschise pe teritoriul tarii in parteneriat cu MFTES, palate si cluburi ale copiilor, centre comunitare de invatare permanenta, centre educationale pentru prescolari, scoli de arta sau centre culturale;
Incepand cu a 5-a luna pana la finalul anului 2023:
a) solicitantul si membrii de familie ai acestuia sa fie incadrati in munca;
b) sa aiba inscrisi copiii minori potrivit modalitatilor descrise mai sus.