10.000 euro, valoarea contului din Pilonul II de pensii. Randamentul mediu este de 7,8 % pe an
Valoarea contului mediu la nivelul Pilonului II de pensii private obligatorii este de aproximativ 17.000 lei, iar pentru participantii care au stagiu complet de cotizare ajunge la aproximativ 10.000 euro. Din sumele acumulate in conturile romanilor, circa 72% reprezinta contributiile virate, restul de 28% fiind castigul realizat de investitiile administratorilor, net de toate comisioanele percepute. Pe intreaga perioada de 16 ani de activitate, fondurile de Pilon II au inregistrat un randament mediu de 7,8% pe an.
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) condusa de Radu Craciun (foto) anunta ca administratorii fondurilor au trimis zilele acestea scrisoarea anuala de informare catre cei peste opt milioane de participanti la sistem, chiar in luna in care Pilonul II aniverseaza 16 ani de activitate.
Potrivit legii, toti participantii la fondurile de pensii private (atat Pilonul II, cat si Pilonul III facultativ) primesc anual de la administratorii fondurilor o scrisoare de informare, care contine valoarea contului personal la data de 31 decembrie a anului precedent, precum si alte informatii de interes. Scrisoarea se trimite in fiecare an pana la data de 15 mai, la ultima adresa comunicata administratorului fondului de pensii:
“Recenta majorare a contributiei virate la Pilonul II de la 3,75% la 4,75% din castigul brut lunar al participantilor reprezinta un mare pas in directia accelerarii acestei acumulari de capital care aduce beneficii atat economiei, cat si salariatilor romani. In prezent, volumul lunar de contributii virate in Pilonul II este cu 50% mai mare decat in urma cu un an si dublu fata de valoarea din urma cu patru ani”.
Prezentam comunicatul APAPR:
“Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au trimis zilele acestea scrisoarea anuala de informare cu numarul 100.000.000 catre cei peste 8 milioane de participanti la sistem, chiar in luna in care Pilonul II aniverseaza 16 ani de activitate in beneficiul romanilor.
Potrivit legii, toti participantii la fondurile de pensii private (atat Pilonul II, cat si Pilonul III facultativ) primesc anual de la administratorii fondurilor o scrisoare de informare, care contine valoarea contului personal la data de 31 decembrie a anului precedent, precum si alte informatii de interes. Scrisoarea se trimite in fiecare an pana la data de 15 mai, la ultima adresa comunicata administratorului fondului de pensii.
Participantii pot solicita administratorului sa primeasca scrisoarea exclusiv online, pe e-mail: in acest fel ea va ajunge mai repede si nici nu se va mai consuma hartie. De altfel, cele 100.000.000 de scrisori trimise pana in prezent in format fizic de administratorii Pilonului II au, impreuna cu plicurile in care au fost expediate, o lungime cumulata de 50.000 de kilometri, destul cat sa inconjoare cu hartie Pamantul pe la Ecuator. Doar aproximativ 1 din 10 participanti la Pilonul II a solicitat pana in prezent administratorului sau sa ii expedieze scrisoarea anuala de informare exclusiv online, pe e-mail.
27 de miliarde de euro administrate de fondurile de pensii
La 16 ani de activitate in beneficiul romanilor, Pilonul II de pensii private obligatorii traverseaza o perioada excelenta, atat din perspectiva rezultatelor investitionale obtinute, cat si a stabilitatii legislative si a pietelor financiare. Cele 7 fonduri de Pilon II administreaza in prezent sume de peste 135 de miliarde de lei (27 de miliarde de euro), o acumulare istorica de capital romanesc, care finanteaza atat cresterea economica si crearea de locuri de munca bine platite, cat si investitiile publice, prin achizitia de titluri de stat. Numarul participantilor la sistem a depasit 8 milioane, adica majoritatea covarsitoare a populatiei active a Romaniei.
Valoarea contului mediu la nivelul intregului sistem este de cca. 17.000 RON, insa valoarea contului pentru participantii care au stagiu complet de cotizare este de circa 3 ori mai mare, ajungand la aproximativ 10.000 EUR de participant. Din sumele acumulate in conturile romanilor, circa 72% reprezinta contributiile virate, restul de 28% fiind castigul realizat de investitiile administratorilor, net de toate comisioanele percepute. Pe intreaga perioada de 16 ani de activitate, fondurile de Pilon II au inregistrat un randament mediu de 7,8% pe an, printre cele mai ridicate din Europa si OECD pe aceasta perioada.
Recenta majorare a contributiei virate la Pilonul II de la 3,75% la 4,75% din castigul brut lunar al participantilor reprezinta un mare pas in directia accelerarii acestei acumulari de capital care aduce beneficii atat economiei, cat si salariatilor romani. In prezent, volumul lunar de contributii virate in Pilonul II este cu 50% mai mare decat in urma cu un an si dublu fata de valoarea din urma cu 4 ani”.
Sursa foto: Facebook Radu Craciun