1%, TVA LA CARBURANTI – Senatul voteaza legea. Conditiile pentru ca aceasta cota sa fie aplicata (Document)

671

sursa foto: Playtech.ro

TVA in valoare de 1% pentru carburanti. Asta prevede propunerea legislativa  pentru completarea Legii 227/2015 privind Codul Fiscal aflata pe ordinea de zi a sedintei Senatului de miercuri, 21 septembrie 2022. Exista si o conditie pentru reducerea taxei: pretul final la pompa sa se mentina sub valoarea de 6,5 lei pe litru.

In expunerea de motive se face referire la cresterea rapida la nivel european sl la nivel national a preturilor la combustibili, motiv pentru care se impune o masura rapida, pana la finalizarea crizei, care sa limiteze efectele acestor cresteri si care sa duca la reducerea preturilor finale la pompa pentru consumatorii persoane fizice si persoane juridice.

Initiatorii precizeaza ca impactul asupra economiei Romaniei si asupra incasarilor la bugetul de stat, daca legea va fi adoptata, vor fi pozitive, in conditiile in care sectorul transporturilor din Romania atingea in 2019 un numar de 151.200 de angajati si o cifra de afaceri cumulata de 50,2 miliarde de lei, aproximativ 10 miliarde de euro, din care 5 miliarde reprezentau aportul adus de acest sector la exporturile Romaniei:

Sprijin pentru companii

Mentinerea unei valori scazute a TVA-ului va face din companiile romanesti din sectorul transportului auto de marfuri un competitor redutabil la nivel european, fapt care va genera o infuzie de capital in Romania si o reducere a deficitului de balanta comerciala, avand in vedere ca ponderea costului cu combustibilul in valoarea finala a costului de transport al marfurilor este una semnificativa„.

Masura, aplicata pana la scaderea preturilor

Autorii proiectului arata ca sectorul transporturilor contribuie major la economia europeana, reprezentand peste 9 % din valoarea adaugata bruta din UE (contributia la economie). Iar in conditiile in care Romania poate deveni lider european datorita costurilor reduse generate de valoarea redusa a TVA-ului, chiar si o simpla dublare a exporturilor pentru acest serviciu ar genera un impact economic semnificativ.
Masura propusa ar urma sa se aplice pentru o perioada de timp determinata, astfel incat nivelul preturilor la nivel european sa scada in limite rezonabile.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole