VANZATORII DE MASINI FAC BANI – Raport privind afacerile din Romania (Document)

538

sursa foto: oradesibiu.ro

In luna mai 2023, volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut, fata de luna aprilie 2023, atat ca serie bruta cu 20,0%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 1,3%. Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate populatiei in luna mai 2023 fata de luna aprilie 2023, a crescut, ca serie bruta cu 10,5%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a scazut cu 2,1%.

Potrivit Institutului National de Statistica, fata de mai 2022, volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut, in luna mai 2023, atat ca serie bruta cu 15,2%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 19,5%. Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate populatiei, fata de luna mai 2022, a crescut, in luna mai 2023, atat ca serie bruta cu 5,1%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 4,7%.
In perioada ianuarie- 31 mai 2023, volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut fata de perioada similara din 2022, atat ca serie bruta cu 16,7%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 16,5%. Iar volumul cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate populatiei a crescut, atat ca serie bruta cu 13,5%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 17,7%.

Mai 2023 comparativ cu aprilie 2023

Volumul total al cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie bruta, in luna mai 2023, comparativ cu luna precedenta, a inregistrat o crestere cu 20,0%, datorita cresterilor inregistrate la:
-comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule (+24,5%);
-comertul cu autovehicule (+18,8%);
-activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor (+17,8%);
-comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente, intretinerea si repararea motocicletelor (+16,8%). Volumul total al cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna mai 2023, comparativ cu luna precedenta, a inregistrat o crestere cu 1,3%.

Turismul se misca

In ceea ce priveste serviciile de piata prestate populatiei, serie bruta, in luna mai 2023, fata de luna precedenta, volumul cifrei de afaceri a inregistrat o crestere cu 10,5%, datorita cresterilor inregistrate la:
-activitatile agentiilor turistice si tur-operatorilor (+17,9%);
-activitatile hotelurilor si restaurantelor (+13,9%);
-activitatile de spalare si curatare (uscata) a articolelor textile si a produselor din blana (+6,1%);
-serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare (+5,4%).
Activitatile de jocuri de noroc si alte activitati recreative au scazut cu 2,2%. Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate populatiei, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna mai 2023, fata de luna precedenta, a inregistrat o scadere cu 2,1%.

Mai 2023 comparativ cu mai 2022

Volumul total al cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie bruta, in luna mai 2023, comparativ cu luna mai 2022, a inregistrat o crestere cu 15,2%, datorita cresterilor inregistrate la:
-comertul cu autovehicule (+24,3%);
-activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor (+5,3%);
-comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule (+2,6%):
-comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente, intretinerea si repararea motocicletelor (+0,1%). Volumul total al cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna mai 2023, a inregistrat o crestere cu 19,5% fata de luna mai 2022.
Activitatea de servicii de piata prestate populatiei, serie bruta, in luna mai 2023, a inregistrat o cifra de afaceri cu 5,1% mai mare comparativ cu luna mai 2022, datorita cresterilor inregistrate la:
-activitatile de spalare si curatare (uscata) a articolelor textile si a produselor din blana (+47,7%);
-activitatile hotelurilor si restaurantelor (+7,2%);
-activitatile de jocuri de noroc si alte activitati recreative (+1,3%).
Scaderi au inregistrat:
-serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare (-8,2%);
-activitatile agentiilor turistice si tur-operatorilor (-5,6%).
Activitatea de servicii de piata prestate populatiei, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna mai 2023 a crescut cu 4,7%, comparativ cu luna mai 2022.

Repararea autovehiculelor

In perioada ianuarie-mai 2023 comparativ cu perioada similara din 2022, volumul cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie bruta, a inregistrat o cifra de afaceri mai mare cu 16,7%, influentata de cresterea cifrei de afaceri la:
-comertul cu autovehicule (+28,1%);
-activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor (+7,5%);
-comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule (+1,2%).
Comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente, intretinerea si repararea motocicletelor a scazut cu 7,6%.

In aceasta perioada, volumul cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 16,5%. Activitatea de servicii de piata prestate populatiei, serie bruta, a inregistrat o cifra de afaceri cu 13,5% mai mare comparativ cu perioada din 2022, influentata de cresterea cifrei de afaceri la:
-activitatile de spalare si curatare (uscata) a articolelor textile si a produselor din blana (+56,1%);
-activitatile hotelurilor si restaurantelor (+16,9%);
-activitatile agentiilor turistice si tur-operatorilor (+9,6%);
– serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare (+9,3%);
-activitatile de jocuri de noroc si alte activitati recreative (+3,8%).
Activitatea de servicii de piata prestate populatiei, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a inregistrat o cifra de afaceri cu 17,7% mai mare.

*Cititi aici cifrele oficiale

 

 

 

Ultimele articole