UMILINTA CU UNANIMITATE DE VOTURI – CCR a desfiintat ordonanta prin care guvernul Orban urmarea privatizarea sanatatii

9238

Ziua de marti, 2 iunie 2020, a adus o infrangere rasunatoare pentru guvernul condus de Ludovic Orban (foto). Curtea Constitutionala a Romaniei, cu unanimitate de voturi, a declarat neconstitutionala, in ansamblul sau, Ordonanta de Urgenta nr. 25/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Subliniem: decizia a fost luata cu unanimitate de voturi. Deci inclusiv judecatoarele Livia Stanciu si Simina Tanasescu – numite la CCR de catre presedintele Klaus Iohannis – s-au pronuntat impotriva masurilor cabinetului Orban.

Pe scurt, respectiva OUG conecta mai puternic operatorii privati la banii publici, existand chiar riscul incalcarii dreptului cetatenilor la sanatate, dupa cum a argumentat Avocatul Poporului, Renate Weber, in actiunea inaintata CCR pe care o gasiti anexata la finalul articolului.

Minuta CCR:

Exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.I pct.l, pct.2 si pct.5 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.25/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, exceptie ridicata direct de Avocatul Poporului.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.25/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, este neconstitutionala, in ansamblul sau. In argumentarea acestei solutii, Curtea a retinut, in esenta, ca actul normativ supus controlului de constitutionalitate a fost adoptat fara respectarea exigentelor legale si constitutionale referitoare la solicitarea avizului Consiliului Legislativ”.

Iata principalele idei din argumentatia Avocatului Poporului:

In conditiile in care mare parte din finantarea de la bugetul de stat va fi transferata catre sectorul privat, efectele pe termen mediu si lung vor conduce la saracirea accentuata a sistemului public de servicii medicale, concomitent cu lipsa accesului la orice tip de servicii medicale al persoanelor care nu-si permit accesarea serviciilor private. Avocatul Poporului atrage atentia asupra faptului ca domeniul reglementat de catre OUG este unul de interes public, iar in privinta serviciilor medicale de urgenta chiar un domeniu de interes strategic al statului.

Avocatul Poporului mai observa faptul ca nu exista un sistem concurential corect intre furnizorii publici de servicii de sanatate si cei privati, primii fiind supusi unor conditionari legale si administrative. Spre exemplu, sectorul comercial achizitioneaza materialele si medicamentele dupa reguli proprii, fara a fi obligat sa respecte legislatia in domeniul achizitiilor publice, pe cand sectorul public este supus unor proceduri obligatorii, in conformitate cu legislatia achizitiilor publice, iar depunerea contestatiilor, de catre oricine, inclusiv de catre concurenti, este unul din motivele blocarii multora din aceste achizitii si intarzierii lor. Ca atare, in situatii de finantare similara sau chiar de subfinantare a spitalelor publice, exista riscul unui fenomen de migratie a medicilor si a pacientilor dinspre spitale publice inspre spitalele private”.

* Cititi aici intreaga actiune formulata de Renate Weber

1 comentariu la “UMILINTA CU UNANIMITATE DE VOTURI – CCR a desfiintat ordonanta prin care guvernul Orban urmarea privatizarea sanatatii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole