UCRAINA, PREGATITA SA DISCUTE STATUTUL DE NEUTRALITATE – Zelensky, interviu cu jurnalisti rusi: „Suntem gata sa acceptam”

708

sursa foto: cbs

Ucraina este pregatita sa discute adoptarea statului de neutralitate, ca parte a negocierilor de pace cu Rusia, dar acest statut trebuie sa fie garantat de o alta parte si validat prin referendum, a declarat presedintele Volodimir Zelenski (foto stanga), potrivit digi 24, care citeaza Reuters.


„Garantii de securitate si neutralitate, statut non-nuclear pentru tara noastra. Suntem gata sa acceptam”, a precizat liderul ucrainean. Interviul a fost acordat unor jurnalisti rusi, insa autoritatile ruse au avertizat presa din Rusia sa nu-l publice.

„Garantii de securitate si neutralitate, statut non-nuclear pentru tara noastra. Suntem gata sa acceptam. Acesta este cel mai important lucru. Dar nu vreau sa fie inca o hartie in stilul memorandumurilor de la Budapesta”, a declarat Zelenski.
Presedintele ucrainean a vorbit si despre necesitatea unei intalniri intre el si presedintele rus Vladimir Putin, pe care l-a acuzat ca tergiverseaza negocierile.

Retragerea trupelor ruse din Ucraina

Zelenski a mai afirmat ca Rusia trebuie mai intai sa-si retraga trupele din Ucraina inainte ca aceasta sa semneze orice document asupra neaderarii la NATO si asupra garantiilor de securitate.
„Avem nevoie de un acord cu presedintele Putin. Garantii nu vor semna nimic daca sunt trupe” ruse in Ucraina, a declarat liderul ucrainan, garantii fiind statele din partea carora Kievul doreste garantii de securitate, printre care se umara SUA, Marea Britanie si Turcia.

Revizuirea Constitutiei

Presedintele ucrainean a avertizat ca semnarea unui eventual acord cu Rusia va impune revizuirea Constitutiei Ucrainei, proces care ar putea dura circa un an, intrucat va fi nevoie de un referendum, de ratificarea intelegerilor in parlamentul de la Kiev si in cele ale statelor garante.
In ea ce priveste cererea Rusiei ca Ucraina sa recunoasca peninsula Crimeea ca parte a Rusiei si independenta republicilor autoproclamate Donetk si Lugansk, Zelenski a spus ca aceasta chestiune „”rebuie abordata si solutionata”.
In ce priveste „denazificarea” si „demilitarizarea” Ucrainei, alte solicitari ale Rusiei, Zelenski a spus ca refuza orice discutie in acesti termeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole