TVA REDUS LA 5% PENTRU PRODUSELE DESTINATE COPIILOR – Ministrul Familiei a anuntat in ce consta pachetul pentru sustinerea familiilor

340

sursa foto: facebook Gabriela Firea

Ministrul Familiei, Gabriela Firea (foto), anunta un pachet legislativ pentru cresterea natalitatii si sustinerea familiilor. Printre prevederi se numara TVA redus la 5% pentru produsele destinate copiilor.

Pentru familiile cu venituri de maximum doua salarii medii nete pe economie, aproximativ 8.000 de lei, se propune acordarea unor tichete valorice/vouchere, in valoare de 1.500 de lei/lunar, pentru achitarea serviciilor oferite de after-school, crese sau gradinite particulare. Pentru sustinerea familiilor tinere, cu mai mult de doi copii, se doreste implementarea unui proiect prin care sa poata fie reduse dobanzile la creditele imobiliare, cu procente cuprinse intre 0.3% si 1.3%. O alta prevedere: posibilitatea sprijinirii parintilor cu copii pana la varsta de 3 ani printr-un program de munca flexibil si posibilitatea de a lucra remote (de acasa) 1-2 zile pe saptamana.

Iata anuntul ministrului Familiei:

Pachet legislativ pentru cresterea natalitatii si sustinerea familiilor!

TVA redus la 5% pentru produsele destinate copiilor

Propunere pentru reducerea TVA pana la 5% la produsele esentiale pentru cresterea copiilor (lapte praf, mancare pentru bebelusi, scutece, produse de igiena).

Vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, cresa si gradinita

Pentru familiile cu venituri de maximum 2 salarii medii nete pe economie, aproximativ 8.000 de lei, propunem acordarea unor tichete valorice/vouchere, in valoare de 1.500 de lei/lunar, pentru achitarea serviciilor oferite de after-school, crese sau gradinite particulare.

Cardul familiilor numeroase + cardul pentru tineri

Pe modelul din alte state europene, lucram la introducerea unui card de reduceri pentru aceste familii numeroase. Va putea fi folosit pentru a obtine reduceri la cumparaturi in marile magazine, locuri pentru distractie, restaurante sau librarii.
Acest card este similar cardului European pentru tineret, pe care-l implementam in Romania, din aceasta primavara. Oferim gratuit tinerilor din Romania acest card dedicate mobilitatii tinerilor, asa cum beneficiaza de el peste 6 milioane de tineri din Europa. Cardul ofera reduceri substantiale la transport, cumparaturi, evenimente culturale etc.

Voucher Materna pentru consultatii si analize gratuite pentru viitoarele mame

Propunere pentru acordarea unui sprijin financiar pentru viitoarele mame prin care sa se acorde un ajutor financiar in valoare de 2.500 de lei pentru achitarea consultatiilor si analizelor din timpul sarcinii, care nu sunt decontate prin sistemul public de asigurari de sanatate.

Reducerea dobanzilor pentru creditele imobiliare acordate familiilor numeroase

Pentru sustinerea familiilor tinere, cu mai mult de doi copii, propunem implementarea unui proiect prin care sa poata fie reduse dobanzile la creditele imobiliare, cu procente cuprinse intre 0.3% si 1.3%. Proiecte similare se aplica in state precum Marea Britanie, Polonia, Italia, Irlanda, Slovenia, Olanda, Canada, Norvegia, Suedia, Belgia, Luxemburg, Finlanda, Chile, Mexic, Cehia.

Protectia mamelor care se intorc in campul muncii

Propunere legislativa pentru asigurarea stabilitatii locului de munca pentru o perioada de maximum 1 an in cazul mamelor care se intorc in campul muncii din concediul de crestere a copilului.

Program flexibil de munca pentru parinti

Propunem posibilitatea sprijinirii parintilor cu copii pana la varsta de 3 ani printr-un program de munca flexibil si posibilitatea de a lucra remote (de acasa) 1-2 zile pe saptamana.

Voucher pentru tratamente stomatologice

Propunem un sprijin financiar in valoare 1.500 de lei pentru achitarea consultatiilor, tratamentelor stomatologice, achitarea dispozitivelor medicale.

Sprijin financiar pentru copiii cu parinti plecati la munca in strainatate

Un sprijin financiar minim pentru copiii care au ramas in grija rudelor in timp ce ambii parinti sunt la munca in strainatate. In functie de anumite criterii, ajutorul va fi oferit persoanelor care-si asuma cresterea acestor copii si poate fi acordat strict pentru rechizite, haine, analize medicale etc, pentru acesti copii.

Concurs National de Proiecte Pentru Familie

Similar Concursului de proiecte studentesti sau de tineret, poate fi organizat un call de proiecte dedicate familiilor, pe care sa le deruleze organizatiile si fundatiile. Proiectele castigatoare vor fi stabilite in baza unei metodologii, iar granturile stabilite in functie de bugetul dedicat programului. Anul trecut, MFTES a derulat concursuri de proiecte studentesti si de tineret pentru care a acordat granturi de 50.000 de lei/proiect.

Cresterea natalitatii este o prioritate pentru mine si toti colegii coalitiei de guvernare, deoarece Romania se confrunta cu o masiva scadere demografica. Programul pentru sprijinirea cuplurilor infertile functioneaza deja la Ministerul Familiei, insa, toate familiile au nevoie de sustinere si dupa ce vin pe lume copiii.
La Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, in colaborare cu Ministerul de Finante, lucram la programe dedicate cresterii natalitatii si sustinerii familiilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole