Grid star
criptomonede

SOROS PARIAZA AGRESIV PE BITCOIN – Multimiliardarul face primele investitii „la vedere” in cripto. Directorul sau iese cu declaratii incendiare

Multimiliardarul George Soros incepe sa joace agresiv si „la vedere” pe piata cripto, dupa ce, pana acum, a negat ca ar fi investit in Bitcoin sau in alte active criptografice. Mai mult decat atat, investitorul a sustinut oficial, la Forumul Economic Mondial de la Davos din 2018, ca Bitcoin nu este o moneda, ci o bula speculativa. Directorul de investitii (CIO) al Soros Fund Management, Dawn Fitzpatrick, a declarat vineri, 26 martie, intr-un interviu acordat Bloomberg, ca fondul de administrare a activelor creat de Soros a inceput recent sa se intereseze de Bitcoin. De altfel, fondul detinut de investitorul de „categorie grea” a facut oficial doua investitii majore in proiecte axate pe cripto numai in aceasta luna.

Prima investitie a facut parte dintr-o runda de finantare de 200 de milioane de dolari detinuta de NYDIG, in timp ce a doua a fost o investitie in firma de contabilitate criptografica, Lukka, care a strans 53 de milioane de dolari pe 25 martie.

Lukka se numara printre companiile care au speculat boom-ul bitcoin, ridicand runde de finantare in succesiuni rapide. A anuntat strangerea de fonduri din seria C - care a fost condusa de juggernaut-ul de pe Wall Street - in decembrie anul trecut. In alta parte a pietei criptografice, Blockchain.com, BlockFi si NYDIG si-au anuntat propriile runde mari, potrivit theblockcrypto.com.

Produsele Lukka sunt destinate birourilor centrale si back office de pe Wall Street, care au nevoie de ajutor pentru a identifica pretul exact al Bitcoin si pentru a construi instrumentele administrative necesare pentru a-si explica activitatea de tranzactionare pe piata incipienta.

Soros Fund Management: Bitcoin e pe val pentru ca oferta de dolari a crescut cu 25% in anul pandemiei

„Credem ca intreaga infrastructura din jurul cripto este cu adevarat interesanta si am facut unele investitii in acea infrastructura - si credem ca Bitcoin se afla acum intr-un punct de inflexiune”, a declarat Fitzpatrick, CIO Soros Fund Management pentru Bloomberg.

Acest punct de inflexiune vine ca urmare a cresterii inflatiei in zona monedelor fiduciare, in contextul in care oferta monetara in dolari a SUA a crescut cu 25% numai in anul 2020, ca urmare a stimulentelor financiare acordate de guvernul american pentru a contracara efectele economice ale pandemiei, a explicat Fitzpatrick. Ea a adaugat ca, daca criptomoneda ar fi putut fi considerat candva un activ marginal, inflatia dolarului american a schimbat radical acest lucru.

„Cred ca, atunci cand vine vorba de criptomonede, in general, suntem intr-un moment cu adevarat important, in acest moment: Bitcoin ar fi putut ramane un activ marginal, dar devine din ce in ce mai atractiv, avand in vedere ca in ultimele 12 luni, oferta de bani (n.r. masa monetara) in SUA a crescut cu 25%”, a mai precizat Fitzpatrick.

Directorul de investitii nu a spus daca a investit personal in criptomoneda. De asemenea, nu a intrat in detalii despre investitiile in criptomonede ale Soros Fund Management. Credinta fondului in Bitcoin si in tehnologiile sale conexe pare sa fie in egala masura echivalata cu repulsia sa fata de o inflatie mai mare, despre care Fitzpatrick spune ca genereaza o teama reala pe pietele americane.

„Deci, exista o teama reala cu privire la inflatie. Si cand spun Bitcoin, nu ma gandesc la acesta ca la o moneda, ma gandesc ca la o marfa. Dar este o marfa care poate fi usor stocata, usor transferabila”, a declarat ea pentru Bloomberg.

Yuanul digital „accelerat” de China nu va destabiliza Bitcoin pe termen lung

Fitzpatrick a mentionat pe scurt situatie monedelor digitale ale bancilor centrale (CBDC), in special in ceea ce priveste China, despre care spune ca accelereaza strategic implementarea yuanului digital pentru a deveni primul motor in tehnologia CBDC. Cu toate acestea, chiar daca China este prima care lanseaza o moneda digitala emisa central, Fitzpatrick nu crede ca efectul sau asupra Bitcoin ar fi prea destabilizator pe termen lung.

„Vor ca CBDC sa fie utilizat in intreaga lume si este o amenintare potentiala pentru Bitcoin si alte criptomonede„Cred ca este o amenintare reala, dar cred ca va fi temporara. Nu cred ca va avea succes in destabilizarea permanenta a Bitcoin”,  a mai spus Fitzpatrick.

Soros afiseaza un apetit reinnoit pentru risc si pariaza pe criptomoneda, biotehnologie si masini electrice

Bloomberg mai relateaza ca Soros pare sa afiseza un apetit reinnoit pentru risc si aloca mai multi bani managerilor externi care sunt specializati in investitii in biotehnologie, criptomonede, precum si tehnologia bateriilor si dezvoltatorii de vehicule electrice si care folosesc efectul de levier pentru a spori rentabilitatile.

CIO Fitzpatrick conduce in aceasta arhitectura a investitiilor lui Soros o „carte centrala” de peste 1 miliard de dolari, sustinand cele mai bune idei ale echipei sale de investitii. Exista si dezavantaje, mai comenteza jurnalistii de la Blooomberg. Aproape toti banii supravegheati de Fitzpatrick sunt in numele Fundatiilor Societatii Deschise, miscarile filantropice pe care George Soros le foloseste pentru a promova democratia, egalitatea si drepturile omului. Toate investitiile ar trebui sa se alinieze acestor valori.

Fitzpatrick, care s-a alaturat lui Soros de la UBS Group AG in aprilie 2017, este a noua persoana dintr-o linie de CIO-uri care a inclus Stan Druckenmiller, Keith Anderson si Scott Bessent. Noul CIO este bine vazut, de vreme ce Fondul Soros a castigat 23,2% in 2020 si 2,8% in primele doua luni ale acestui an, ridicandu-si astfel rentabilitatea pe trei ani la 10,6% anual. Performanta buna este esentiala, deoarece Open Society Foundations cheltuie aproximativ 1,25 miliarde de dolari pe an.

In aceste zile, pariurile macro pe schimbari economice si politice reprezinta doar 5% din portofoliul firmei.

Soros se pozitioneaza ca „furnizor de lichiditate in piata”, profitand de vulnerabilitatea celorlalti jucatori

In schimb, Fitzpatrick il pozitioneaza pe Soros ca „furnizor de lichiditate in piata”, profitand de volatilitatea pietei pentru a cumpara atunci cand altii sunt obligati sa vanda in cel mai rau moment posibil. Asa s-a intamplat in martie 2020, cand trusturile de investitii imobiliare ipotecare au trebuit sa raspunda brusc cererilor de numerar de la creditorii pe termen scurt. Spre deosebire de fondurile speculative multi-strategie care urmaresc aceleasi oportunitati, Soros nu este supus ordinelor stop-loss si poate detine pozitii mai mult timp - un avantaj competitiv.

„Ori de cate ori poti juca un joc pe care altii nu il pot juca, de ce nu ai face asta?” , spune actualul CIO al Fondului Soros.

Trebuie mentionat faptul ca aceasta nu este prima miscare a lui Soros in ceea ce priveste pietele criptografice, insa pana acum el a pariat indirect pe ele. Iar cifrele nu au fost niciodata publice.

Bloomberg a relatat, in martie 2018, ca Soros, in timp ce isi exprima scepticismul cu privire la Bitcoin la Forumul Economic Mondial de la Davos, i-ar fi dat managerului sau unda verde sa inceapa sa opereze cu active digitale. Adam Fisher, care supraveghea la acel moment macroinvestitiile Soros Fund Management, un fond de 26 miliarde de dolari cu sediul in New York, a obtinut permisiunea interna pentru a incepe tranzactionarea cu monede virtuale. La acel moment Soros nu a confirmat zvonurile din presa.

Rockefeller a pariat pe criptomoneda inca din 2018, incheind un acord de cooperare cu CoinFund

Insa cert este ca Fondul sau a achizitionat o mare parte din „Overstock.com” la sfarsitul anului 2017, devenind astfel al treilea proprietar al companiei de comert electronic. Aceasta companie a devenit primul comerciant cu amanuntul care a acceptat moneda digitala ca mijloc de plata in august 2018, anuntand ca intentioneaza sa lanseze o piata bursiera pentru criptomoneda care poate functiona in cadrul platformei.

Rockefeller a adoptat o strategie similara, care a anuntat in aprilie 2018 un acord de cooperare cu compania CoinFund dedicata investitiilor in criptomonede, scrie sharecast.com. Venrock, bratul oficial de capital de risc al familiei, a fost cel care a efectuat operatiunea si al carui partener, David Pakman, a numit-o „investitie pe termen lung”.

Legendarul investitor George Soros a tinut, in ianuarie 2018, un discurs la Forumul Economic Mondial din Davos, Elvetia, in care a sustinut ca Bitcoin este o bula speculativa.

„Criptomoneda este o denumire gresita si este o bula tipica, care se bazeaza intotdeauna pe un fel de neintelegere”, a spus la acel moment finantatorul si fondatorul managementului Soros Fund, de 26 miliarde de dolari.

George Soros la Davos, 2018: Bitcoin nu este o moneda. Este o speculatie

„Bitcoin nu este o moneda, deoarece o moneda ar trebui sa fie un stoc stabil de valoare, iar moneda care poate fluctua cu 25% intr-o zi nu poate fi folosita, de exemplu, pentru a plati salariile, deoarece salariile scad cu 25% intr-o zi. Este o speculatie”, a adaugat el.

Soros a continuat sa comenteze tehnologia blockchain si prabusirea bitcoinului (n.r. din 2018, dupa varful de 20.000 de dolari din 2017) in timpul discursului sau:

„Exista, de asemenea, o tehnologie blockchain foarte inovatoare, care poate fi utilizata in scopuri pozitive sau negative. In prezent este folosit in principal pentru evaziune fiscala si pentru ca oamenii, conducatorii si dictaturile sa construiasca o enclava (n.r. totalitara sau infractionala) in afara democratiilor. Asa ca recent (nr. in 2018) a avut loc chiar o… conferinta in care, in loc sa discute despre conditiile din Rusia, au discutat in principal despre bitcoin, pentru ca de asta erau interesati conducatorii. Deci, acest lucru va avea un efect mare asupra evaluarii bitcoinului (...)  Dar este totusi un balon tipic care se bazeaza intotdeauna pe o neintelegere precum mania lalelelor. Dar tehnologia blockchain poate fi utilizata pozitiv si o folosim de fapt pentru a ajuta migrantii sa comunice cu familiile lor si sa-si pastreze banii in siguranta si sa-i poarte cu ei insisi”, a spus la acel moment Soros la Davos, citat de revista Forbes.

Soros si-a castigat reputatia facand „apeluri magistrale” pe burse bazate pe contexte macroeconomice turbulente de-a lungul mai multor decenii prin intermediul fondului sau Quantum, care a produs randamente anuale medii de 20% de-a lungul istoriei sale.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani