S-A MODIFICAT ORDONANTA 130 – „Este o promisiune”

3229
Virgil Popescu, ministrul Economiei

S-a modificat Ordonanta 130, a anuntat ministrul Economiei Virgil Popescu.
Este vorba de acea ordonanta prin care se aprobau schemele de ajutor de stat in valoare de un miliard de euro pentru intreprinderile mici si mijlocii. Popescu a afirmat ca este o promisiune pe care premierul Orban a facut-o.

Ministrul Economiei a mai declarat ca a mai fost aprobata si o alta ordonanta. Este vorba de modificarile la Ordonanta 60.

Potrivit lui Virgil Popescu, se extinde obiectul legislativ al Ordonantei 60, de la active functionale energetice la active functionale industriale:

Practic, permite guvernului, Ministerul Economiei ca, in baza unor analize, sa putem interveni si sa nu mai permitem vanzarea ca fiare vechi a activelor functionale industriale”.

Iata declaratiile facute de Virgil Popescu:

„Am aprobat in guvern Ordonanta 130 – mai precis, modificarile la Ordonanta 130. Este vorba de acea ordonanta prin care se aprobau schemele de ajutor de stat in valoare de un miliard de euro pentru intreprinderile mici si mijlocii: Schema 1 – Microgranturi de 2.000 de euro, Schema 2 – Granturi de capital de lucru de pana in 150.000 de euro si Schema 3 – Granturi pentru investitii de pana in 200.000 de euro.

Prin modificarile la aceasta ordonanta, practic, am suplimentat bugetul Schemei 2 pana la un miliard de euro, de la 350 de milioane de euro la aproximativ un miliard de euro, pentru a putea ca toti cei care au depus proiecte in Schema 2, de capital de lucru, toate cele 22.226 de firme care sunt eligibile sau care vor fi eligibile in faza de evaluare sa poata beneficia de finantare. Este o promisiune pe care premierul Orban a facut-o, este o promisiune pe care Guvernul Orban a facut-o si ne tinem de cuvant; ceea ce promitem si facem. Practic, astazi am demonstrat ca am suplimentat acest buget.

De asemenea, pentru Schema 1 – Microgranturi de capital de lucru, am modificat conditiile de eligibilitate cu privire la cifra de afaceri a anului 2019. Dupa cum stiti, era de 5.000 de euro; am modificat aceasta cifra de afaceri de 5.000 de euro pentru companiile care sunt infiintate in cursul anului 2019.

Pentru aceste companii care nu au un an financiar complet, nu au douasprezece luni, cifra de afaceri va fi calculata ca produs intre numarul de luni in care firma a functionat si suma de 415 euro – media lunara a celor 5.000 de euro impartit la 12. Mai mult, pentru Schema 1, de microgranturi, am adaugat, asa cum era si normal – a fost o scapare -, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale care, conform legii IMM-urilor, sunt si ele intreprinderi mici si mijlocii. Deci, practic, in momentul de fata, Schema 1 acopera inclusiv micii comercianti, micii antreprenori care sunt organizati sub forma de intreprinderi individuale si intreprinderi familiale.

De asemenea, dupa cum stiti, Parlamentul a aprobat Ordonanta 130 modificata – practic, a modificat schema aprobata de catre Comisia Europeana, modificand schema pentru a putea pune in aplicare aceasta lege aprobata de Parlament, promulgata de presedinte si publicata in Monitorul Oficial. Este nevoie de o noua aprobare a acestei scheme de ajutor la Comisia Europeana.

Prin modificarile de astazi, suspendam intrarea in vigoare a acestei legi, pana cand schema de ajutor va fi aprobata de Comisie, ceea ce ne permite ca, pe baza schemei de ajutor aprobate deja de Comisie, schema veche de ajutor, sa dam drumul incepand cu saptamana viitoare la Masura 3 – Granturi pentru investitii, o masura asteptata de intreg mediul de afaceri. Incepand din aceasta seara si dupa publicarea, probabil, maine, in Monitorul Oficial, putem sa spunem ca dam drumul la Masura 3 – Granturi de investitii si reluam Masura 1, masura unde au mai ramas bani, pentru a putea permite ca noile companii care indeplinesc cerintele de eligibilitate sa poata primi finantare.

O alta ordonanta aprobata astazi, care a fost saptamana trecuta in prima lectura – este vorba de modificarile la Ordonanta 60. Extindem obiectul legislativ al Ordonantei 60, de la active functionale energetice la active functionale industriale – practic, permite guvernului, Ministerul Economiei ca, in baza unor analize, sa putem interveni si sa nu mai permitem vanzarea ca fiare vechi ca activelor functionale industriale.

Este o gura de aer, o gura de oxigen pe care o dam economiei romanesti. Nu mai permitem distrugerea activelor industriale, nu mai permitem distrugerea unor companii vitale, cum este COS Targoviste – de ce sa n-o spunem? Acolo, practic, si-a batut joc investitorul de activele companiei. Ne va permite, in urma aprobarii acestei ordonante, sa intervenim, sa luam activele functionale industriale in contul datoriilor pe care acea companie le are catre ANAF si sa le reintroducem in circuitul economic. Prin aprobarea acestei ordonante, odata cu publicarea in Monitorul Oficial, nu mai putem vorbi ca economia romaneasca va fi taiata o parte din ea la fier vechi, ba, din contra, va fi repusa in circuitul economic – evident, prin dare in plata, prin proceduri legislative transparente.

Si, nu in ultimul rand, am aprobat astazi, in sedinta de guvern, memorandumul pentru Compania Energetica Oltenia, memorandum prin care guvernul se angajeaza ca, in perioada 2021-2025, va pune la dispozitie, prin bugetul de stat, schema de ajutor de stat pentru restructurarea companiei, in valoare de 1 miliard 326 de milioane de euro. Compania Energetica Oltenia a intocmit planul de restructurare, el este pre-notificat catre Bruxelles.

Odata cu aprobarea acestui memorandum, Guvernul s-a angajat, asa cum a promis in cursul acestui an, ca va sustine financiar, prin ajutor de stat, Compania Energetica Oltenia, si este un mesaj foarte clar pentru salariatii CE Oltenia ca nu-i lasam la greu, ca Guvernul face ce promite si acum pot sa fie siguri ca un guvern normal va pune in aplicare acest memorandum, acest ajutor de stat. Se deschide, practic, calea catre aprobarea de catre Comisie a notificarii pe care am facut-o, garantand Comisiei Europene ca, prin bugetul de stat, Ministerul de Finante, Ministerul Economiei, guvernul in ansamblul sau, in perioada 2021-2025, va asigura, prin buget, necesarul, acest 1,326 miliarde pentru ajutorul de restructurare.
Eu cred ca sunt trei acte normative esentiale pentru economia romaneasca, pentru IMM-uri, pentru industria romaneasca si pentru sistemul energetic national”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole