RATELE BANCARE: INDICELE ROBOR – ​ La cat a ajuns

1089

sursa foto: digi24.ro

Romanii cu credite in lei s-au obisnuit cu vestile proaste. Din pacate, acestea continua, si vor trebui sa plateasca mai mult.


Banca Nationala a Romaniei a anuntat marti, 10 mai 2022, cotatia indicelui ROBOR: 5,21%. Luni, 9 mai 2022, ROBORUL era cotata la 5,20%, la fel ca la sfarsitul saptamanii trecute.

„Explodeaza” creditele

Explozia ROBOR inseamna ca romanii vor plati dobanzi mai mari la credite. Iar dupa cum arata lucrurile, este posibil ca indicele sa creasca in continuare. ROBOR este un indicator foarte important, de referinta pentru calculul dobanzilor creditelor luate in lei, iar cu ajutorul acestuia se stabilesc dobanzile la ratele pe care va trebui sa le platim in fiecare luna.

Dobanda de politica monetara

Banca Nationala a Romaniei a decis in 5 aprilie 2022 majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3 la suta pe an, de la 2,50 la suta pe an, incepand cu data de 6 aprilie 2022. Rata dobanzii de politica monetara reprezinta rata dobanzii utilizata pentru principalele operatiuni de piata monetara ale BNR.

BNR a majorat si rata dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4 la suta pe an, de la 3,50 la suta pe an sa i crescut rata dobanzii la facilitatea de depozit la 2 la suta, de la 1,50 la suta pe an, incepand cu data de 6 aprilie 2022. S-a mai stabilit pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole