Grid star
eveniment

PENSIA DECENTA: 3.650 LEI - In prezent, doar circa 7% dintre pensionarii din sistemul public incaseaza o remuneratie care depaseste aceasta suma

3.650 de lei ar fi nivelul unei pensii decente, considera romanii. Acestia asteapta pensii duble fata de ceea ce poate sa ofere in prezent statul roman, iar majoritatea covarsitoare nu economiseste si spune ca nu are niciun ban pus deoparte in vederea pensionarii, releva un sondaj de opinie derulat la nivel urban de catre institutul de cercetare sociologica ISRA Center, la solicitarea Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).


La intrebarea "care credeti ca este valoarea unei pensii decente cu care sa va descurcati”, media raspunsurilor a fost de 3.650 de lei, nivel mai mult decat dublu fata de 1.736 lei, cat este pensia medie de stat din sistemul contributiv (sursa: Casa Nationala de Pensii Publice, octombrie 2022). In prezent, doar circa 7% dintre pensionarii din sistemul public incaseaza o pensie lunara mai mare de 3.650 de lei (estimare bazata pe datele publice ale CNPP).

Probleme cu economiile

83% dintre romani spun ca nu economisesc nimic pe cont propriu in vederea pensionarii. 55% dintre romani se tem ca statul nu va putea sa le asigure o pensie decenta, in timp ce doar 37% au incredere ca statul roman nu va avea nicio problema cu plata pensiilor. Tot 55% spun ca nu le este clar ce pensie vor primi de la stat, pentru ca nivelul pensiei depinde de factorul politic, releva cercetarea sociologica.
"Este evident de ceva timp faptul ca exista o diferenta semnificativa intre asteptarile legitime ale populatiei active de azi si posibilitatile financiare limitate ale sistemului de pensii de stat – si asta nu este doar o problema a Romaniei, ci in toata lumea. Din fericire, Pilonul II de pensii private functioneaza tocmai pentru a acoperi acest deficit de protectie financiara, fara niciun efort suplimentar de economisire, direct din salariul brut, iar banii se acumuleaza constant in conturi personale, unde sunt investiti, produc randamente si sprijina si dezvoltarea economica a Romaniei”, a declarat Radu Craciun, presedintele APAPR.

Alte rezultate relevante despre Pilonul II ( comparatii fata de sondajul similar derulat in 2019):

-90% dintre romani au auzit de Pilonul II de pensii private (fata de 85% in 2019);
-75% stiu ca banii acumulati in Pilonul II reprezinta proprietatea privata a celor care contribuie la acest sistem (fata de 73% in 2019);
-66% stiu ca sunt participanti si contribuie la Pilonul II (in crestere fata de 55% in 2019);
-55% stiu ca banii din Pilonul II sunt garantati prin lege si nu pot fi pierduti (in scadere fata de 63% in 2019);
-23% cunosc cati bani au acumulat in contul personal din Pilonul II si au indicat o suma medie de peste 17.400 de lei (17% in 2019, atunci suma indicata era de putin peste 8.300 de lei);
-Doar 10% cunosc ca procentul de contributie aferent Pilonului II este de 3,75% din venitul brut (in crestere fata de 4%, cati stiau in 2019).

Mai putini bani

Potrivit APAPR, o treime din populatia urbana a Romaniei se declara intr-o situatie financiara dificila. 30% dintre cei intervievati spun ca "este dificil, dar ne descurcam sa acoperim nevoile de baza” (fata de 20% in 2019), in timp ce procentul celor care spun "avem o situatie financiara buna” a scazut la 27% in 2022 fata de 35% in 2019. Contextul economic actual a influentat puternic perceptia romanilor cu privire la problemele de zi cu zi.
Intrebati care este cea mai mare problema actuala in Romania, 29% au raspuns inflatia ridicata, 10% au spus veniturile mici, doar 4% indicand coruptia – o situatie total diferita fata de sondajul similar derulat in 2019, cand 6% indicau inflatia, 18% veniturile mici si 18% coruptia.
"Contextul actual creat de efectele pandemiei, inflatiei, instabilitatii geopolitice si amplificat de stirile alarmiste se reflecta asupra perceptiei oamenilor despre economisire si implicit asupra Pilonului II de pensii private. Astfel, cercetarea a relevat ca 2 din 3 romani cred cel putin una dintre informatiile false perpetuate de-a lungul timpului despre Pilonul II, cum ar fi ca pot pierde toti banii contribuiti sau ca nu ar exista nicio garantie sau reglementare solida privind sumele acumulate”, declara Alina Dinca, director executiv ISRA Center.

Sondajul a fost derulat la finele lunii septembrie 2022 pe un esantion de 1.103 respondenti, prin interviuri fata in fata, pe tableta (metoda CAPI), marja de eroare fiind de 2,9%. Cercetarea cantitativa a fost prefatata de o etapa de cercetare calitativa, care a presupus organizarea a trei focus-grupuri cu participare mixta din Bucuresti si alte orase mari si medii, pentru actualizarea si imbunatatirea chestionarului folosit in cercetarea anterioara (2019, derulata tot de ISRA Center la solicitarea APAPR).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani