O SA FIM CA DUPA RAZBOI – Prognoza sumbra: ne asteapta un declin economic cum n-a mai fost vreodata dupa Al Doilea Razboi Mondial. Banca Mondiala: recul de de 4,7% in 2020 pentru Europa si 5,2% la nivel mondial (Document)

3523

Eranico.com

Masurile panicarde luate de statele globului ca reactie la pandemia de coronavirus vor arunca lumea in cea mai grava criza economica de dupa Al Doilea Razboi Mondial. Nu o spunem noi, ci Banca Mondiala, care luni, 8 iunie 2020, a publicat cel mai recent raport din seria „Perspective Economice Globale”.

Mai exact, BM se asteapta la un declin economic mondial de 5,2% si de 4,7% la nivelul Europei si al Asiei Centrale (cele doua regiuni fiind analizate impreuna).

La nivelul PIB-ului pe cap de locuitor, predictiile institutiei arata inca mai grav: 6,2% contractie globala si 5% declin in Europa si Asia Centrala (vezi facsimil).

Saracia ca binecuvantare

Dupa cum vedeti in tabelul de mai sus, tarile in curs de dezvoltare si cu piete emergente (EMDE) – din care face parte si Romania – ar putea fi mai putin lovite de criza, cu un declin mediu de doar 2,5% al PIB-ului (3,6% pe cap de locuitor). In tarile sarace (LIC – tari cu venituri mici), cifrele arata chiar mai putin sumbru, Banca Mondiala prognozand aici contractii de numai 1% (1,6% pe cap de locuitor).

Cu totul altfel arata perspectivele pentru statele bogate, Banca Mondiala asteptandu-se ca economiile avansate sa se prabuseasca in 2020 cu 7% (7,3% pe cap de locuitor).

Redam comunicatul Bancii Mondiale:

COVID-19 va scufunda economia globala in cea mai grava recesiune de la cel de-Al Doilea Razboi mondial incoace. Veniturile pe cap de locuitor se vor reduce in toate regiunile

Socul rapid si masiv al pandemiei coronavirusului si al masurilor de inchidere a afacerilor pentru a opri pandemia au facut ca economia globala sa plonjeze intr-o contractie severa. Conform prognozelor Bancii Mondiale, economia globala va scadea cu 5,2% in acest an (luand in calcul mediile ponderate ale cursurilor de schimb). Aceasta ar reprezenta cea mai profunda recesiune de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial incoace, cea mai mare fractiune din economii urmand sa inregistreze scaderi ale productiei pe cap de locuitor pentru prima oara dupa 1870, spune Banca Mondiala in raportul ‘Perspective Economice Globale’ lansat in iunie 2020.

Banca Mondiala anticipeaza ca activitatea economica a tarilor cu economii avansate sa scada cu 7% in 2020, deoarece cererea interna si oferta, comertul si finantele au fost puternic perturbate. BM preconizeaza ca pietele emergente si economiile in curs de dezvoltare (EMDE) vor scadea cu 2,5% in acest an, prima lor contractie la nivel de grup dupa cel putin saizeci de ani. Banca Mondiala preconizeaza ca veniturile pe cap de locuitor vor scadea cu 3,6%, ceea ce va arunca milioane de oameni in saracie extrema in acest an.

Socul va lovi cel mai tare in tarile in care pandemia a fost cea mai severa si unde se bazeaza foarte mult pe comert global, turism, exporturi de marfuri si finantare externa. In timp ce magnitudinea perturbarii va varia de la o regiune la alta, toate EMDE-urile au vulnerabilitati care sunt agravate de socuri externe. Mai mult decat atat: este posibil ca intreruperile inregistrate in ceea ce priveste scolarizarea si accesul la asistenta medicala primara sa aiba un impact durabil asupra dezvoltarii capitalului uman.

Ceyla Pazarbasioglu (vicepresedinta Bancii Mondiale pentru Dezvoltare echitabila, finante si institutii) a declarat:

‘Aceasta este o perspectiva profund ingrijoratoare, criza putand lasa cicatrici de lunga durata si putaand ridica provocari majore la nivel mondial. Prioritatea noastra legata de afaceri este sa abordam urgenta globala in materie de sanatate si economie. Dincolo de aceasta, comunitatea globala trebuie sa se uneasca pentru a gasi modalitati de a reconstrui economia cat mai robust cu putinta, pentru a preveni caderea in saracie si somaj a mai multor persoane’.

In conformitate cu prognoza de baza – care presupune ca pandemia bate in retragere suficient pentru a permite ridicarea masurilor interne de reducere a efectelor ei pana la jumatatea anului in economiile avansate si putin mai tarziu in EMDE, ca efectele nedorite de raspandire la nivel global se vor atenua in a doua jumatate a anului si ca dislocarile de la nivelul pietelor financiare nu sunt de lunga durata –, Banca Mondiala estimeaza ca cresterea globala isi va reveni pana la nivelul de 4,2% in 2021, in conditiile in care economiile avansate cresc cu 3,9%, iar EMDE recupereaza cu 4,6%. Cu toate acestea, perspectivele sunt extrem de incerte si sunt predominante riscurile tendintelor descendente, inclusiv posibilitatea unei pandemii prelungite, a unei tulburari financiare si a retragerii din lanturile comerciale si de aprovizionare de la nivel global. Un scenariu al tendintelor de scadere ar putea face ca economia globala sa se micsoreze cu pana la 8% in acest an, apoi sa urmeze o redresare lenta in 2021 cu putin peste 1%, productia din EMDE-uri urmand sa se contracteze cu aproape 5% in acest an.

Banca Mondiala estimeaza ca economia Statelor Unite se va contracta cu 6,1% in acest an, reflectand perturbarile asociate masurilor de control al pandemiei. BM estimeaza ca productia din zona euro va scadea cu 9,1% in 2020, deoarece numeroasele focare de pandemie au afectat intens activitatea. Se preconizeaza ca economia Japoniei va avea un declin de 6,1%, intrucat masurile preventive au incetinit activitatea economica.

Ayhan Kose (directorul Grupului de cercetari al Bancii Mondiale) a afirmat:

‘Recesiunea COVID-19 este singulara in multe privinte si probabil va f cea mai profunda la nivelul economiilor avansate de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial incoace, precum si prima contractie a productiei in economiile emergente si in curs de dezvoltare de cel putin sase decenii incoace. Episodul actual a cunoscut deja de departe cele mai rapide si cele mai abrupte scaderi ale prognozelor de crestere la nivel mondial. Daca trecutul ne foloseste in vreun fel ca ghid, pot exista in continuare reduceri de crestere in perspectiva, ceea ce implica faptul ca factorii de decizie pot fi pregatiti sa puna in practica masuri suplimentare pentru sustinerea activitatii’.

Sectiunile analitice din aceasta editie a ‘Perspectivelor Economice Globale’ abordeaza aspecte-cheie ale acestui soc economic istoric:

  • Cat de adanca va fi recesiunea COVID-19? O investigatie asupra a 183 de economii in perioada 1870-2021 ofera o perspectiva istorica asupra recesiunilor globale.
  • Scenarii privind posibile rezultate de crestere: proiectiile de crestere pe termen scurt sunt supuse unui grad neobisnuit de incertitudine; sunt examinate scenarii alternative.
  • Cum agraveaza economia subterana impactul pandemiei? Consecintele pandemiei asupra economiei si a sistemului sanitar sunt probabil mai grave in tarile cu o economie subterana raspandita.
  • Perspectiva pentru tarile cu venituri mici: pandemia are un puternic impact uman si economic asupra celor mai sarace tari.
  • Implicatii macroeconomice regionale: fiecare regiune se confrunta cu propriile vulnerabilitati la pandemie si la declinul asociat.
  • Impactul asupra lanturilor globale de circulatie a valorilor: intreruperile acestor lanturi globale pot amplifica socurile pandemiei pe pietele comerciale, financiare si de productie.
  • Cicatrici pe termen lung ale pandemiei: recesiunile profunde sunt susceptibile de a le aduce investitiilor pagube pe termen lung, de a eroda capitalul uman prin somaj si de a cataliza o retragere din legaturile comerciale si de aprovizionare de la nivel mondial.
  • Implicatiile petrolului ieftin: este putin probabil ca preturile scazute ale petrolului, care sunt rezultatul unei scaderi fara precedent a cererii, sa amortizeze efectele pandemiei, dar pot oferi un anumit sprijin in timpul recuperarii.

Pandemia evidentiaza nevoia urgenta de actiuni de politica economica si in materie de sanatate, inclusiv cooperarea globala, pentru a-i fi amortizate consecintele, a proteja populatiile vulnerabile si a consolida capacitatile tarilor de prevenire si combatere a evenimentelor similare in viitor. Este extrem de important pentru economiile de piata emergente si cele in curs de dezvoltare, care sunt deosebit de vulnerabile, sa consolideze sistemele de sanatate publica, sa faca fata provocarilor legate de economia subterana si plasele de siguranta limitate, precum si sa adopte reforme pentru a genera o crestere puternica si durabila odata ce trece criza.

Economiile de piata emergente si cele in curs de dezvoltare, cu spatiu fiscal disponibil si conditii de finantare accesibile, ar putea lua in considerare un plus de stimulare daca efectele pandemiei persista. Acest lucru ar trebui sa fie insotit de masuri pentru a ajuta la restabilirea in mod credibil a durabilitatii fiscale pe termen mediu, inclusiv in cazul celor care isi consolideaza cadrul fiscal, isi sporesc mobilizarea veniturilor interne, eficienta cheltuielilor si transparenta fiscala si a datoriilor. Transparenta tuturor angajamentelor financiare guvernamentale, a instrumentelor similare datoriei si a investitiilor este un pas-cheie pentru crearea unui climat investitional atractiv si ar putea aduce progrese substantiale in acest an.

Perspective regionale:

Asia de Est si Pacific: Banca Mondiala estimeaza ca avansul economic in regiune va scadea la 0,5% in 2020, ajungand astfel sa fie cea mai mica rata de dupa 1967, reflectand perturbari cauzate de pandemie.

Europa si Asia Centrala: BM preconizeaza ca economia acestei regiuni se va reduce cu 4,7%, cu recesiuni in aproape toate tarile.

America Latina si Caraibe: Socurile care decurg din pandemie vor determina prabusirea activitatii economice regionale cu 7,2% in 2020.

Orientul Mijlociu si Africa de Nord: Activitatea economica este prognozata a se reduce cu 4,2% ca urmare a evolutiei pandemiei si a pietei petroliere.

Asia de Sud: Activitatea economica in regiune se va contracta cu 2,7% in 2020, deoarece masurile de atenuare a pandemiei impiedica activitatea in zona consumului si a serviciilor, precum si din cauza ca incertitudinea cu privire la evolutia pandemiei ii nelinisteste pe investitorii privati.

Africa sub-sahariana: Activitatea economica din regiune se va contracta cu 2,8% in 2020, cea mai profunda inregistrata pana acum.

Raspunsul Grupului Bancii Mondiale la COVID-19

Grupul Bancii Mondiale, una dintre cele mai mari surse de finantare si de cunostinte pentru tarile in curs de dezvoltare, ia masuri ample si rapide pentru a ajuta tarile in curs de dezvoltare sa isi consolideze reactia la pandemie. Grupul sustine interventiile in materie de sanatate publica, lucreaza pentru asigurarea fluxului de consumabile si echipamente critice si ajuta sectorul privat sa continue sa functioneze si sa sustina locuri de munca. Grupul promite ca va acorda sprijin financiar in valoare de pana la 160 de miliarde de dolari in decursul urmatoarelor 15 luni pentru a ajuta peste 100 de tari sa protejeze saracii si vulnerabili, sa sprijine intreprinderile si sa consolideze redresarea economica. Aceasta include 50 de miliarde de dolari constand in noi resurse din partea Asociatiei pentru Dezvoltare Internationala (IDA) prin subventii si imprumuturi extrem de concesionale”.

1 comentariu la “O SA FIM CA DUPA RAZBOI – Prognoza sumbra: ne asteapta un declin economic cum n-a mai fost vreodata dupa Al Doilea Razboi Mondial. Banca Mondiala: recul de de 4,7% in 2020 pentru Europa si 5,2% la nivel mondial (Document)

  1. era de asteptat sa vina si acest necaz pe capil nostru, ce face guvernu?, ce face presedintele, in loc sa lase oameni sa munceasca sa produca, sa participe la bugetul statului ei ne tin in stare de alerta. bravo voua cei ce ati votat Iohanis ati facut un mare necaz poporului roman. iar tu Ponta si tu Taricene ceea ce ati facut voi cu rasturnarea guvernului PSD si aducerea acestor ticalosi la guvernare , eu va doresc sa aveti la alegeri 0,1 amandoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole