Grid star
eveniment

MAJORAREA IMPOZITELOR: ANUNTUL CONSILIERULUI BNR CU PRIVIRE LA INFLATIE – Adrian Vasilescu: "Ne vom indrepta inevitabil catre impozite mai mari”

La cateva zile dupa ce Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a facut un apel la calm in contextul cresterii preturilor, si a recomandat un ceai de tei, consilierul BNR, Adrian Vasilescu (foto), crede ca o varianta pentru oprirea cresterii inflatiei ar fi majorarea impozitelor. Potrivit acestuia, Romania se confrunta deja cu o criza economica multipla, dar are totusi si un "punct tare”: nu se poate vorbi si despre o criza financiara.

Adrian Vasilescu, care a tinut sa precizeze ca nu vorbeste in numele BNR, crede ca ne vom indrepta inevitabil catre impozite mai mari, pentru ca la aceasta ora suntem tara cu impozitele raportate la PIB pe ultimul loc din Uniunea Europeana.
"Adica, veniturile din buget raportate la PIB sunt pe ultimul loc din Uniunea Europeana. Avem venituri de 27% si dorim cheltuieli de 40% . Nu se leaga”, a declarat la digi 24 Adrian Vasilescu.

"E’greu”

Intrebat daca aceste cresteri de impozite si de taxe ar fi oportune inca de anul acesta sau mai bine de anul viitor, consilierul de strategie de la BNR a raspuns:
"E greu, e greu sa faci cresteri de impozit, pentru ca si asa populatia este sleita de inflatie, puterea de cumparare a scazut, dar Romania a intarziat cu aceasta masura. Ea trebuia luata mai demult. Depinde cum se va intelege guvernul cu populatia, coalitia, care ar trebui sa voteze in Parlament o asemenea masura, cu populatia”.

​Inflatie de maxim 14 la sfarsitul anului

Adrian Vasilescu afirma ca maximul inflatiei in Romania, potrivit analizelor facute in baza datelor existente la aceasta ora, va fi de 14 la suta:
„Daca datele se vor schimba, se vor schimba si prognozele. Dar pe datele existente acum, prognoza este maxim 14 la sfarsitul acestui an, dupa care va veni spre 12, pe urma spre 6-7, apoi spre 6-5 prin 2024, deci este o inflatiei pe termen lung. Bancile centrale mari au crezut ca este o inflatie tranzitorii. Au batut moneda cu inflatia tranzitorie, s-au fript, acum au inteles ca este inflatie pe termen lung si ca trebuie sa ia masuri drastice si ele”.

Ceai de tei, sfatul lui Isarescu

Guvernatorul BNR a facut saptamana trecuta un apel la calm in contextul cresterii preturilor, dar nu numai. Isarescu a spus ca agitatia este caracteristica perioadelor de criza, e de inteles. Seful Bancii Centrale a spus ca trebuie sa mai bem cate un ceai de tei:

"Preturile la energie s-au transmis in cotatiile produselor agroalimentare pe canalul costurilor cu transportul, ingrasaminte si furaje, dar si pe un fundal de inceput de panica. De aceea, nu ne strica ceva mai multa calmitate. Agitatia este caracteristica perioadelor de criza, e de inteles. Dar eu cred ca autoritatile asta trebuie sa transmita, mai calm. Am inteles si eu mesajul, mai bem cate un ceai de tei. Eu l-am baut cu Eugen Radulescu (director in BNR, n.r.). Este un sfat bun, pentru ca si acest canal psiho-social al anticipatiilor, discutiile care nu se mai termina cu inflatia si exagerarile sunt specifice, dar nu fac bine” (click aici pentru a citi).

ROBORUL, tot mai sus

De precizat ca Banca Centrala a anuntat oficial luni, 16 mai 2022, cotatia indicelui ROBOR la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019. ROBOR a ajuns la 5,52%, fata de 5,50%, valoarea inregistrata la sfarsitul saptamanii trecute.
ROBOR este un indicator foarte important, de referinta pentru calculul dobanzilor creditelor luate in lei, iar cu ajutorul acestuia se stabilesc dobanzile la ratele pe care va trebui sa le platim in fiecare luna.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani