Grid star
companii

LEGE ANTI-DRAGNEA – PNL a trecut prin Parlament o lege care exclude de la licitatiile publice firmele cu actiuni la purtator. Tinta liberalilor: Liviu Dragnea si Tel Drum (Documente)

Partidul National Liberal a trecut prin Parlament o lege menita sa ingreuneze accesul la licitatiile publice al firmelor cu actiuni la purtator. Tinta explicita este fostul lider al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea (foto). Proiectul de act normativ (privind modificarea Legii achizitiilor publice nr. 98/2016) a fost votat marti, 30 iunie 2020, in cvasi-unanimitatea Camerei Deputatilor: 275 de voturi „pentru”, niciunul „impotriva”, trei abtineri, iar un deputat nu a votat. In 2018, initiativa legislativa a fost respinsa de Senat.

Initiat de 34 de deputati si senatori PNL (vezi facsimil 1), proiectul de lege – inca nepromulgat de presedintele Klaus Iohannis – interzice accesul la licitatii pe bani publici a societatilor care refuza sa-si dezvaluie beneficiarii reali ai actiunilor la purtator. Problema este ca legea contine o uriasa capcana: autoritatile contractante au dreptul (nu obligatia) sa solicite datele de identificare ale acestor beneficiari reali. Asadar, ramane de vazut cate dintre institutii chiar se vor urni sa puna in aplicare aceasta lege (daca ea va intra in vigoare in forma actuala).

Dragnea, bagat la amendamente

Dupa cum spuneam, tinta legii este Liviu Dragnea, cel despre care presa a scris ca ar fi avut legatura cu SC Tel Drum SA inca de pe vremea cand fostul sef PSD era presedintele Consiliului Judetean Teleorman si chiar ca ar fi detinut actiuni la firma de asfaltari, intrand astfel in conflict de interese, intrucat CJ Teleorman a atribuit numeroase contracte catre Tel Drum atat in mandatul lui Dragnea, cat si dupa aceea. Problema este ca nu a putut fi dovedita calitatea lui Liviu Dragnea de membru in patronatul Tel Drum, pentru simplul motiv ca nu s-a cunoscut actionariatul exact al societatii, actiunile ei fiind la purtator.

Dragnea este mentionat explicit de catre deputatul Florin Roman – liderul grupului PNL din Camera Deputatilor si unul dintre initiatori – intr-unul dintre amendamentele depuse in comisii, unde Roman a scris negru pe alb (vezi facsimil 2):

Norma absolut necesara pentru a elimina situatiile de conflicte de interese de tipul: Liviu Dragnea, in calitate de Presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, a atribuit contracte de lucrari catre TelDrum, firma controlata de Liviu Dragnea, prin detinerea de actiuni la purtator”.

Repetam: legea este un simplu gest de populism, in conditiile in care ea nu instituie obligativitatea institutiilor care lanseaza licitatii de a solicita identitatea beneficiarilor reali ai actiunilor la purtator. Ramane totusi de vazut daca presedintele Klaus Iohannis o va trimite la Parlament pentru reexaminare sau daca ea va fi atacata la Curtea Constitutionala a Romaniei.

Iata textul legii:

Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 390 din 23 mai 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 53, se introduc doua noi alineate, alineatele (2) si (3), cu urmatorul cuprins:

'(2) In vederea respectarii principiilor transparentei si tratamentului egal, autoritatea contractanta are dreptul de a solicita, iar operatorul economic are obligatia de a comunica datele de identificare a detinatorilor / beneficiarilor reali ai actiunilor la purtator, in situatia in care forma de organizare a operatorului economic ofertant/candidat, tert sustinator sau subcontractant la procedura este de societate pe actiuni, cu capital social reprezentat prin actiuni la purtator.

(3) Reprezentantul legal al operatorului economic depune o declaratie pe propria raspundere cu privire la detinatorii/beneficiarii reali ai actiunilor la purtator, sub sanctiunile prevazute de art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare'.

2. La articolul 60 alineatul (1) (n.r. vizand cazurile de conflicte de interese), dupa litera e) se introduce o noua litera, litera f), cu urmatorul cuprins:

'f) situatia in care ofertantul individual/ofertantul asociat / candidatul / subcontractantul propus / tertul sustinator organizat ca societate pe actiuni cu capital social reprezentat prin actiuni la purtator nu respecta prevederile art. 53 alin. (2) si (3)'.

3. La articolul 167, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1/1), cu urmatorul cuprins:

'(1/1) Autoritatea contractanta este obligata sa excluda din procedura de atribuire orice operator economic, organizat ca societate pe actiuni, al carui capital social este reprezentat prin actiuni la purtator si care nu face dovada identitatii detinatorilor/beneficiarilor reali ai actiunilor la purtator'”.

* Cititi aici expunerea de motive

* Cititi aici lista amendamentelor propuse si respinse, insotite de motivarile lor

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani