IOHANNIS DESCHIDE MALL-URILE – Presedintele Romaniei a anuntat noi masuri de relaxare. Se redeschid salile de fitness. Iohannis vrea in continuare stare de alerta. Vedeti noile libertati acordate romanilor

1177

Presedintele Romaniei Klaus Iohannis (foto) a anuntat marti, 9 iunie 2020, noi masuri de relaxare. Deciziile au fost luate dupa intalnirea de la Palatul Cotroceni pe care Iohannis a avut-o cu premierul Ludovic Orban, ministrul de Interne Marcel Vela, ministrul Sanatatii Nelu Tataru si alti factori de decizie.

Astfel, presedintele Iohannis a anuntat redeschiderea mall-urilor, a salilor de fitness sau a after-school-urilor. Concret, este vorba despre urmatoarele masuri:

mall-urile se redeschid dupa 15 iunie 2020;

after-school-urile, gradinitele si cresele private se redeschid dupa 15 iunie 2020;

salile de fitness se redeschid dupa 15 iunie 2020, dar cu respectarea unor norme de distantare ce vor fi impuse de Ministrerul Sanatatii;

piscinele exterioare se vor redeschide dupa 15 iunie 2020, la fel cu respectarea unor norme de distantare sociala;

evenimentele private se vor putea desfasura cu 20 de persoane in interior si cu 50 de persoane in exterior;

Pe de alta parte, Klaus Iohannis a facut apel la prelungirea starii de alerta, cu pastrarea obligatiilor privind purtatul mastii in spatii inchise.

Iata discursul lui Klaus Iohannis:

„Tocmai am incheiat o sedinta de analiza impreuna cu Premierul Orban, mai multi ministri si consilieri prezidentiali. Am luat in discutie situatia epidemiei, am luat in discutie posibile masuri de relaxare si am luat in discutie, evident, necesitatea prelungirii starii de alerta.

As incepe cu partea pozitiva, cu masurile de relaxare. Avand in vedere ca in ultima vreme numarul de noi imbolnaviri nu a scazut semnificativ, dar nici nu a crescut semnificativ, consideram ca este posibil sa continuam cu cateva noi masuri de relaxare. Adica unele dintre restrictiile care sunt acum in vigoare nu vor mai fi in vigoare dupa 15 iunie.

As exemplifica cele mai importante dintre acestea. Dupa 15 iunie, se vor putea redeschide mall-urile, dar fara restaurante si fara locuri de joaca.
Vor fi posibile evenimente private – atentie, nu publice, private – cu numar un pic mai mare de participanti, in speta 20 de persoane daca evenimentele sunt in interior si 50 de persoane daca evenimentele private vor avea loc in exterior.


Pentru a veni in sprijinul parintilor care vor lucra, care vor trebui sa mearga la serviciu si in perioada vacantei scolare, va fi posibila – nu obligatorie, dar va fi posibila – dupa 15 iunie redeschiderea after-school-urilor, a gradinitelor si creselor private.
De asemenea, va fi posibila redeschiderea salilor de fitness dupa 15 iunie, dar cu respectarea unor norme de distantare foarte stricte, norme care, evident, vor fi impuse de Ministerul Sanatatii.


Avand in vedere ca incepe sezonul estival, am analizat si am ajuns la concluzia ca va fi posibila deschiderea piscinelor exterioare – atentie, exterioare – cu respectarea regulamentelor sanitare speciale, care, de asemenea, vor fi puse la dispozitia celor care sunt interesati.


Masuri de izolare la domiciliu, respectiv la autoizolare, au ocupat un spatiu destul de lung in discutia si in analiza noastra. Este important ca usor-usor sa renuntam la unele dintre aceste masuri, acolo unde este posibil. S-a gasit un criteriu obiectiv, cu care putem si noi, in Romania, sa lucram. In acest sens, lucrurile vor fi mai relaxate in relatia cu statele unde numarul de noi imbolnaviri este mic – mai exact, unde numarul de imbolnaviri in ultimele 14 zile este sub 5 cazuri la milion de locuitori in fiecare dintre sau in media ultimelor 14 zile.

Deocamdata, la acest criteriu obiectiv nu se incadreaza statele unde se gasesc destul de multi concetateni de-ai nostri. Ca sa dau doar exemple, nu se califica la relaxare Italia, Spania, Franta, Belgia, Suedia, Olanda. In acest sens, insa, avand un criteriu obiectiv, vom urmari cu mare atentie comunicarile de la nivelul Uniunii Europene si acolo unde lucrurile se schimba in sensul bun vom reactiona imediat si noi.

Starea de alerta – avand in vedere ca nu avem o scadere semnificativa a numarului de imbolnaviri noi, faptul ca avem in continuare in jur de 150 de persoane la tratament intensiv internati in spitale, faptul ca si ultimul weekend de relaxare totusi s-a simtit nu in sens bun la numarul de imbolnaviri noi, ne face sa fim in continuare precauti si suntem de parere ca se impune prelungirea starii de alerta.

Sigur, vor fi mai putine restrictii propuse, va fi un pic mai simplu, dar consideram ca nu se poate continua fara a avea acest instrument numit starea de alerta.

Ganditi-va ca sunt masuri care obligatoriu trebuie continuate aproape cu caracter permanent – distantarea, portul mastii in interior – extrem de important, masurile de igiena, evitarea aglomerarilor mari, aceste lucruri trebuie sa intelegem ca vor ramane in continuare.

Evident, Guvernul va dezbate in sedinta de guvern aceasta chestiune, dar, repet: masurile restrictive propuse pentru continuarea starii de alerta vor fi mai putine decat sunt acum in vigoare.

Si, in final, ma adresez parlamentarilor, Parlamentului, care trebuie sa ia in dezbatere aceasta prelungire a starii de alerta.
Stimati parlamentari, fiti responsabili! Ganditi-va ca virusul nu dispare printr-un vot in Parlament. Dar daca sprijiniti Guvernul, atunci putem sa controlam eficient – si am dovedit-o, putem sa controlam eficient aceasta raspandire a epidemiei.

Vreau sa subliniez in mod expres: Guvernul a luat cele mai bune masuri, a luat masurile care au dus la o raspandire foarte limitata a acestei epidemii.
Ati urmarit probabil un studiu foarte nou al unui institut prestigios din Londra. Ne spune ca, fara aceste masuri, in lume, mai ales in Europa, am fi avut milioane de decese.

Faptul ca am impus noi, in Romania, din timp aceste masuri ne-a facut sa controlam raspandirea epidemiei cat de mult s-a putut controla.
Stimati parlamentari, nu puneti sub semnul intrebarii acum, la final, aceste masuri care s-au dovedit a fi corecte!
Va doresc tuturor multa sanatate!”.

1 comentariu la “IOHANNIS DESCHIDE MALL-URILE – Presedintele Romaniei a anuntat noi masuri de relaxare. Se redeschid salile de fitness. Iohannis vrea in continuare stare de alerta. Vedeti noile libertati acordate romanilor

  1. pai cine trebuie sa functioneze decat multinationalele, de unde isi iau ei spagile?, starea de alerta ce rost mai are?, simplu sa arate prostilor cine este sefu, cine face si desface in tara asta, iar mai mult probeaza noi metode cum se formeaza dictatura in vremurile astea, stare de urgenta si stare de alerta si numai asa nu mai poti misca in front .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole